Puskás Peti: „Gyorsan tűnnek el emberek ebben a szakmában”

X-Faktor kritika Puskás Peti mentor műsor énekes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fiatal énekes mindössze 20 éves volt, amikor bekerült a tehetségkutatók pörgős világába. Az elmúlt években sikert sikerre halmozott, és ma már nemcsak énekesként, hanem színészként is helytáll a színpadon. Idén az X-Faktor mentoraként tér vissza a képernyőre. Elmondása szerint nem haknikirályt, hanem egy igazi tehetséget keres. Hogyan? A vele készült interjúból megtudhatod. 

Szerinted mi változott azokhoz az évekhez képest, amikor te indultál tehetségkutatóban?

Az újdonság varázsa elmúlt. Az első három tehetségkutató olyan mérföldkő volt a televíziózás történetében, ami teljesen megváltoztatta a tévézési szokásokat. Itt arra gondolok, hogy végre volt egy olyan műsor, ami több korosztályt is összekötött: a kisgyerekektől egészen a nagypapáig. Évekkel ezelőtt ezért is jelentkeztem a Megasztárba. Emlékszem, hogy még én is vitáztam otthon egy-egy versenyzővel kapcsolatban.

Forrás: Facebook/X-Faktor

Mi változott az évek alatt?

Azt gondolom, hogy az emberek kissé ráuntak a népmesei vonalra.

Gondolok itt arra, hogy már nem elég az, ha valaki a semmiből jött, és egyszer csak feltör a legjobbak közé.

A sokadik széria után én úgy éreztem, hogy nagyon kevés meghatározó előadóművész lett. Sajnos tudunk olyan példát mondani, akit először nagyon felkapott a közszeretet, majd azzal a lendülettel gyorsan el is dobta. Láthatjuk, hogy milyen gyorsan tűnnek el emberek ebben a szakmában. A X-Faktor zsűrije ezért is különleges, hiszen itt mindenki jó pár éve benne van a köztudatban, sőt mindenki tehetségkutató műsorból indult útnak.

Érdekes volt látni, mennyi fiatal lépett színpadra a show-ban?

Inkább megható. Volt olyan énekes, akinek ez volt az első komoly színpadi szereplése.

8-9 évesek lehettek, amikor még engem néztek a tévében, most pedig itt állnak velem szemben.

Ennek a generációnak most jött el az ideje, hogy megmutassa magát a közönségnek. Érdekes, hiszen évekig nézhettek minket egy monitoron keresztül, most pedig mi segítünk nekik, hogy kiváló felnőtt énekes váljon belőlük.

Később nem jelent majd problémát, hogy ilyen fiatalon csöppentek bele a média világába?

De, óriási gond tud lenni. Éppen ezért hatalmas felelősség van a vállunkon. Én 20 évesen kerültem bele ebbe a „mókuskerékbe”.

Pontosan tudom, mennyire megterhelő lelkileg, érzelmileg, valamint mennyire szét tudja rombolni a magánéletedet egy-egy szereplés.

Könnyen el lehet szállni, ha nincs melletted olyan ember, aki helyre tud tenni. Ezeknél a gyerekeknél is ez a helyzet: nagyon kell rájuk vigyázni.

Ha most lennél 16 éves, akkor jelentkeznél a műsorba?

Biztosan. Bízom benne, hogy ez egy lelkesítő dolog lesz a kezdő tehetségek számára. Persze, lesznek itt kemény kritikák, de ebből tanulniuk kell. Volt olyan is, aki nagyon megsértődött az általunk elhangzott mondatok után.

Az X-Faktor zsűritagjai: Puskás Peti, Tóth Gabi, ByeAlex és Gáspár Laci Fotó: Hirling Bálint/Origo

Ezek a mondatok nem rombolják le egy énekes önbizalmát, főleg, ha kezdőről beszélünk?

Ha nem képes meghallgatni a negatív szavakat, akkor nem lesz belőle énekes. Ez ilyen egyszerű. Ebben a szakmában vannak dolgok, amiket építő jelleggel mondunk ki, és nem azért, hogy másnak a lelkébe tiporjunk.

Sokkal jobb, ha mi mondjuk meg neki, mintha hamis illúziókba ringatná magát.

Gondolj bele: jön az első fellépése, és a nézőktől nem tapsot, hanem grimaszokat kap. Ki lesz akkor a hibás? Nagyon fájdalmas dolog tud lenni egy kritika, főleg, ha nem vagy rá felkészülve.

A karriered során kaptál olyan kritikát, ami a mai napig meghatározó élmény?

Pár nappal ezelőtt apukám és az öcsém is beszélt velem egy dologról, ami elsőre kissé meglepett, ám végül megfogadtam a tanácsukat. Ez teljesen szakmai jellegű volt. A tesóm pontosan így hívott fel: „Peti, nem tetszett, ahogy hétvégén énekeltél. Beszélnünk kell.” Először nagyon rosszulesett, de aztán az ember átgondolja, hogy mi is történhetett pontosan. Végül rájöttem, hogy tényleg nem voltam olyan jó, ezzel pedig sokat kockáztattam.

Forrás: Facebook/The Biebers / Official

Lehet, hogy azok a nézők most kissé csalódtak bennem. Ezzel együtt kell élni, de tanulnom kell belőle.

A négy zsűritag közül ki a legkeményebb?

Változó. Ahogy nő majd a tét, úgy változik majd a helyzet. Az első rostán még úgy voltam, hogy engedékeny leszek. Arra gondoltam, hogy anno én is mennyire izgultam ebben a helyzetben, így a hibafaktor benne lehet a pakliban. Felelősség van rajtunk, hiszen 12 fantasztikus hangú énekest kell majd színpadra állítanunk, ami okozhat köztünk nagyobb konfliktusokat.

A 2016-os X-Faktor-győztesnek miben kell többnek lennie, mint az előző nyerteseknek?

Olyan nyertes kell, akiből nem lesz haknikirály. Aki mind zeneileg, ízlésileg és emberlieg is minőségi produkciót tud előadni, és a neve húsz év múlva is ismerős lesz a szakmában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.