lencse újévi szokások sztárszerző malackaraj sztárszakács
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Újév napján malacot érdemes enni, hiszen kitúrja a szerencsét, és hozzá persze lencsét is, hogy sok pénzünk legyen - tartja a babona. Aki pedig nem hisz az efféle varázslatokban, az kóstolja meg - csupán az ízéért. Nem fog csalódni, ígérem. 

Bár Lázár Chef receptjeit általában hétvégenként olvashatjátok Sztárszerzők rovatunkban itt, a Life.hu-n, ezúttal kivételt teszünk, hogy a szerencsehozó újévi malacsült elkészítésének titkait még időben megismerhessétek!

Forrás: Lázár Chef

Hozzávalók 4 személyre:

1,5 kg malackaraj
2 dl száraz fehérbor
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 teáskanál őrölt köménymag
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
2 teáskanál só

A lencsefőzelékhez:

40 dkg lencse
fél liter füstölt lé
1 evőkanál mustár
5 evőkanál étolaj
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál liszt
3 evőkanál 10%-os ecet
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 babérlevél

Elkészítés:

A bőrös, csont nélküli malackarajt 15 percre a mélyhűtőbe helyezzük. Ezután a bőrös oldaláról hosszában és keresztben is beirdaljuk. Ügyeljünk arra, hogy ne vágjunk bele a húsba, csak a bőrös részét irdaljuk. Ezután a karajt megfordítjuk, a húsát ízesítjük sóval, őrölt köménymaggal, őrölt fekete borssal és zúzott fokhagymával. Az előkészített húst egy mély tepsibe tesszük, majd aláöntjük a fehérbort és letakarjuk alufóliával. 180 fokos sütőben 55 percig sütjük. Ezután kivesszük, a fóliát eltávolítjuk, majd a húst áthelyezzük egy hideg tálra. A húsra felülről is rakjunk egy tálat, és súlyozzuk le 3 kg sóval, majd rakjuk hűtőbe 3 órára. Közben a lencsét enyhén sós, füstölt lében felrakjuk főni. Hozzáadjuk a babérlevelet és a zúzott fokhagymát. Serpenyőben kevés olajon elkaramellizáljuk a kristálycukrot, hozzáadjuk a mustárt, majd a lisztet. Aranybarnára pirítjuk, majd felöntjük forró vízzel, simára keverjük, és a megpuhult lencséhez öntjük. Ezután hozzáadjuk az ecetet, és kiforraljuk. A kihűlt malackarajt helyezzük bőrös felével lefelé, és felforrósított serpenyőben süssük szép pirosra mindkét oldalát. A forró lencsével tálaljuk.

Elkészítési idő: 80 perc

Extra tippünk:

A hús lesúlyozásánál figyeljünk arra, hogy egyenletesen mindenhol le legyen lapítva.

Kezdj új életet a Life.hu-val 2014-ben! Küldd be az újévi fogadalmad, és segítünk, hogy megvalósuljon. A részleteket olvasd el a felhívásban!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.