Gyerekkorunk nagy kedvence: a császármorzsa

2014.01.03. 19:12

Ugye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez ezentúl Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés valóságos gasztrotúrává váljon Sztárszerzők rovatunkban, a Life.hu-n.

Vajon amikor iskolás voltál, te is vártad a szerdát a tartalmas leves után második fogásnak kínált császármorzsa miatt? Most megmutatjuk, hogyan készítsd el!

Forrás: Lázár Chef

 Hozzávalók 4 személyre:

50 g mazsola
50 ml rum
2,5 dl tej
2 evőkanál vaj
1 evőkanál olvasztott vaj
5 tojás
150 g liszt
50 g cukor
25 g porcukor
fél teáskanál vaníliakivonat
1 mokkáskanál só
porcukor a tálaláshoz

Elkészítési idő: 45 perc

Elkészítés:

A mazsolát kb. 30 percig rumba áztatjuk. Összekeverjük a tejet, a tojásokat, a cukrot, a vaníliát és a sót, majd kevergetés közben folyamatosan hozzáadagoljuk a lisztet, ezután hozzáadjuk a lecsepegtetett mazsolát is. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat. A mazsolás tésztát a felhevített vajra öntjük, és addig sütjük, amíg a tészta alja aranybarnára sül - kb. 5-6 perc alatt. Megfordítjuk, és a tészta másik oldalát is aranybarnára sütjük. Miután megsült, fakanállal kisebb csíkokra szeleteljük a tésztánkat. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, és megszórjuk porcukorral. Finoman összekeverjük a tésztadarabokat, és tovább sütjük addig, amíg a cukor elkaramellizálódik. Porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.

Extra tippünk:
Gyümölcslekvár és friss gyümölcs is jól illik hozzá, akárcsak a vaníliafagylalt.

 

vaníliasztárszakácsPorcukor (film)rumgyümölcslekvársztárszerzőcsászármorzsa