Pécsett születtem, és sosem tagadtam, hogy a sok jobbnál jobb egészséges étel mellett az egyik kedvencem a mai napig a bajai halászé. Talán elsősorban azért, mert visszahozza a gyermekkorom ízeit, így ha bármikor Pécsre indulok a családomat meglátogatni, mindig teszünk egy kis kitérőt Baja felé, ahol legutóbb a férjemmel egy gyönyörű autentikus helyi csárdában kötöttünk ki, hogy újra megkóstoljuk a híres-nevezetes halászlét. Az étteremben sok-sok dolgot megtudtunk eme helyi különlegesség eredetéről.

Baja a halászlé fővárosa, hiszen itt mindig is nagy jelentősége volt a halászatnak, halkereskedelemnek, ebből adódóan pedig az ebből készült finomságoknak is. Az itteniek annyira szeretik a halat, hogy évente akár 66 kg-ot is megesznek belőle fejenként. Ezzel szemben a hazai átlag kb. 5 kg/fő/év. A halászlé története több évszázadra nyúlik vissza, ahogyan a Bajai Halfőző Fesztiválé is. Ilyenkor több ezren utaznak Bajára, hogy megmutassák, mit is tudnak, vagy egyszerűen csak azért, hogy egy jót egyenek!

A sok jobbnál jobb egészséges étel mellett az egyik kedvencem a mai napig a bajai halászéForrás: Marton Adrienn

Egy másik hagyomány szerint a kulturális örökség, a „Jánoska-eresztés" is kapcsolódik a halászléhez. Nepomuki Szent János - a vízen járók szentjének - ünnepét a halászok, vízi molnárok eltűnésével, megfogyatkozásával már szinte az egész város ünnepli. Több évtizede ezen a napon tartják a bajai halászléfőző versenyt. 2012. április 17-én megalakult a Bajai Halászléfőző Bajnokok Klubja.

A történelmi emlékek szerint a bajaiak régen is szerették a halat, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a szabadságharc bukása után a kormány Orsovánál elásta a koronát, amit csak 1855-ben találtak meg, s egy hadigőzösön szállítottak Bécs felé. A hajó elhaladt Baja mellett is, amit annak rendje és módja szerint meg kellett ünnepelni, természetesen halászlével.

A történelmi emlékek szerint a bajaiak régen is szerették a halatForrás: Marton Adrienn

Az elkészítésben sem ismernek tréfát. Pontyból készítik, ha mégis vegyesen főzik, akkor is háromnegyed része ponty kell hogy legyen. A bajai halászlé keményfából rakott tűzön bográcsban készül, erős, lobogó tűz kell hozzá, csak akkor lesz jó, ha végig forr. Gyufatésztával kínálják: a tányérba szedett tésztára a bográcsból merítik a lét. A hagyomány szerint először a levet eszik meg, utána a halhúst. A bajaiak azt is egyenesen a bográcsból merik, lapos szedőkanállal.

Elképesztően finom és igazi kulturális gasztroélmény. Ha Baján jártok, mindenképpen kóstoljátok meg!