Pár évvel ezelőtt a családommal Olaszországban, Gradóban jártunk. Ez a csodálatos kisváros, Észak-Olaszország keleti csücskében, a Trieszti-öbölben, az Adriai-tenger partján fekszik, és méltán híres a fürdőhelyeiről, meg persze az ételeiről, így természetesen ez az utazásunk is egy kulináris körutazássá vált...

Ha a gradói gasztronómiáról beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül az ottani szorgalmas halászok áldozatos munkája mellett, ugyanis a napfény városában bizony a legtöbb étel általuk kerül az asztalunkra.

,,A mai napig is a legtöbb helyi fogás a tenger gyümölcseire, valamint a halakra épül"Forrás: Marton Adrienn

Mielőtt a turisztikai fejlődés elkezdődött, a város csak egy kis "halászfalu" volt, így a gasztronómiai hagyományok - annak ellenére, hogy az alapanyagok minősége kiváló volt - csak pár, igen egyszerű recepten alapultak. A "casonari"-k (az ősi neve a halászoknak, a "casoni" szóból ered, ami a halászok kis házaira utal a lagúna mellett, ahol az eszközöket, hálókat és a hajókat tartották) szegények voltak, így ételeikben a halak játszották a főszerepet. A mai napig is a legtöbb fogásuk a tenger gyümölcseire, valamint a halakra épül.

Egy másik fontos összetevője a gradói konyhaművészetnek a fehér spárga; hiszen a közeli gazdaságokon és a földeken rengeteg terem ebből. A szakácsok csak az elmúlt 20 évben kezdték el receptjeikben használni ezt a kiváló zöldséget. Amikor a város fejlődésnek indult igazi, turisztikai attrakcióvá nőtte ki magát ez az alapanyag.

A "polenta", a tipikus köret a régióban (valójában, a helyi gazdák sok-sok évvel ezelőtt főételként és köretként is fogyasztották egyszerre), itt is megjelenik a venetói hagyomány markáns jellemzője, a fehér szín. A venetói hagyomány egy, a régióra jellemző kulturális örökség, mely mind a konyha- és népművészetben megjelenik, és erősen meghatározza a helyi gasztronómiát és építészetet egyaránt.

,,A venetói hagyomány erősen meghatározza a helyi gasztronómiát és építészetet egyaránt"Forrás: Marton Adrienn

Ha Gradóban jártok, nem hagyhatjátok el úgy a várost, hogy ne kóstolnátok meg a vegyes sült halakat, amelyek frissek, ropogósak és ízletesek. Egyszerűen elképesztő ízélményt nyújtanak. A legismertebb étel a "boretto" (a név a "brodo", vagyis húsleves szóból származik,). Ez az étel tökéletes példája a helyi, gasztronómiai hagyományoknak. Sok évvel ezelőtt a halászok a legjobb halakat árulták, hogy minél több pénzt tudjanak összegyűjteni, majd a megmaradt, friss, de szegényes választékból főztek maguknak egy kis sóval, borssal és a többi árussal elcserélt összetevővel fűszerezve egy levest.

,,Ha Gradóban jártok, nem hagyhatjátok el úgy a várost, hogy ne kóstolnátok meg a vegyes sült halakat, amelyek frissek, ropogósak és ízletesek"Forrás: Marton Adrienn

Most szakácsok a maradék halakat a legjobbakra cserélik, és már kora reggel a halpiacon kezdik a napjukat. Igazán sokféle "borettót" lehet találni a városban, de az étel egyszerűsége és tisztasága mit sem változott. Mi több helyen is megkóstoltuk, és őszintén állíthatom, hogy nagyszerűsége pont az egyszerűségében rejlik.

Egy másik tipikus étel a "sepe sofegae". Ez egy helyi változata a tintahalpörköltnek. Grado gazdag puhatestűekben és rákfélékben, így az éttermek széles választékban kínálnak tésztából, gombócból és rizottóból készült ételeket ezekből a hozzávalókból.

,,Grado gazdag puhatestűekben és rákfélékben, így az éttermek széles választékban kínálnak tésztából, gombócból és rizottóból készült ételeket ezekből a hozzávalókból"Forrás: Marton Adrienn

Az italválasztékukról is muszáj szót ejteni, hiszen a régióban jobbnál jobbakat találunk a friss, gyümölcsös fehérborokból (Sauvignon, Ribolla Gialla, Friulano), amelyek tökéletes kísérői a halételeknek. S ha már Olaszországban járunk, az Aperol Spritz őshazájában, akkor érdemes bizony ezt is megkóstolni, mert remekül passzol a helyi fogásokhoz.

,,Az italválasztékukról is muszáj szót ejteni, hiszen a régióban jobbnál jobbakat találunk"Forrás: Marton Adrienn

Az olasz konyhaművészet hamar belopta magát a szívünkbe, a helyiek közvetlensége és nyitottsága pedig minden ott töltött napunkat bearanyozta. Remélem lesz még lehetőségünk visszatérni.