Hétköznap van, ami nálam szinte mindig hajnali ébredéssel kezdődik. Ilyenkor általában megiszom a reggeli kávémat, reggelizek és indulhat a munka. Ezen a napon is megbeszélés megbeszélést követett és kivételesen ottthon a nagy rohanásban nem kávéztam. Így vezetett az utam a Dohány utca egyik hangulatos speciality kávéházába.

Melbourne és London talán az a két hely a világon, ahol a speciality kávézók a legnépszerűbbek. Azonban az elmúlt 5 évben szerencsére már itthon is fellendült az érdeklődés a minőségi kávézás iránt. Ennek személy szerint nagyon örülök és hogy egy kicsit többet megtudjak a reggeli kávé ajánlatokról, szóba elegyedek a tulajdonosokkal. Márk az Egyesült Királyságban élt, közel 2 évig és ott szívta magába azt az életérzést, amit a kávézója is visszatükröz.

Márk az Egyesült Királyságban élt, közel 2 évig és ott szívta magába azt az életérzést, amit a kávézója is visszatükrözForrás: Marton Adrienn

Belépve a helységbe, egy igazán rendhagyó, industrial stílusú környezet fogad, aminek kialakítása a tulajdonos keze munkáját dícséri. Már a kora reggeli órákban forróság van, ezért jeges kávéra esett a választásom.

Ha már ilyen szuper helyre jöttem, gondoltam kipróbálok több különleges kávét is, olyanokat mint a – cortado, flat white, americano. Filterkávék közül pedig az aeropress-t és a V60-at (ami nevét az eszköz belső szöge által bezárt, 60 fokról kapta)

De mitől speciality? - Tettem fel a kérdést Márknak.

Ez az elnevezés akkor illet meg egy kávézót, ha a dolgozók sikeresen végezték el a barista tanfolyamot és tisztában vannak a kávé professzionális elkészítésével, a kávégépek szakszerű beállításával , karbantartásával és a családias kiszolgálásmóddal, annak érdekében, hogy a legjobb csészeminőséget érjék el.

,,Ha már ilyen szuper helyre jöttem, gondoltam kipróbálok több különleges kávét is, olyanokat mint a cortado, flat white, americano"Forrás: Marton Adrienn

A speciality kávék alatt olyan kivételes minőségű kávékat értünk, amit szakértő zsűri 100 pontos skálán 80-as ponttal értékel. Ilyenkor számít , hogy miként folyik az ültetvények művelése, az aratás és a kávé feldolgozása. A kávé pörkölésén sok múlik, hiszen ha túl sötétre pörkölik a kávét keserű lesz, ezért mindig a világos szín elérése a cél a pörkölési folyamat során. Így nyerhető ki a kávé eredeti, gyümölcsös, édes íze, ami által egy kifinomultabb ízélményhez jutunk.

Legtrendibb manapság a filterkávé, aminek elkészítésére olyan különböző eszközöket használnak, mint a V60, aeropress és chemex. Ezzel az eljárással készült csokoládébarna ital, elsősorban teára hasonlít. Idő kell a fogyasztásához, hiszen a kávé hűlésével különböző ízjegyek jönnek elő. Egy narancsos-gránátalmás süteményt választottam reggelinek, ami remekül illett a filterkávé ízjegyeihez.

Egy narancsos-gránátalmás süteményt választottam reggelinek, ami remekül illett a filterkávé ízjegyeihezForrás: Marton Adrienn

Teljesen magával ragadott az a kedvesség, amit Márktól és csapatától kaptam. Biztos vagyok benne, hogy legközelebb nem csak egy gyors látogatást teszek náluk, hanem kipróbálom az autentikus reggelijüket is. Már ki is néztem a kecskesajtos omlettet bébispenóttal és frissen facsart narancslével!