Marton Adrienn a különleges kávékról mesélt

Forrás: Marton Adrienn -
privát séf gasztronómia kávé Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hétköznap van, ami nálam szinte mindig hajnali ébredéssel kezdődik. Ilyenkor általában megiszom a reggeli kávémat, reggelizek és indulhat a munka. Ezen a napon is megbeszélés megbeszélést követett és kivételesen ottthon a nagy rohanásban nem kávéztam. Így vezetett az utam a Dohány utca egyik hangulatos speciality kávéházába.

Melbourne és London talán az a két hely a világon, ahol a speciality kávézók a legnépszerűbbek. Azonban az elmúlt 5 évben szerencsére már itthon is fellendült az érdeklődés a minőségi kávézás iránt. Ennek személy szerint nagyon örülök és hogy egy kicsit többet megtudjak a reggeli kávé ajánlatokról, szóba elegyedek a tulajdonosokkal. Márk az Egyesült Királyságban élt, közel 2 évig és ott szívta magába azt az életérzést, amit a kávézója is visszatükröz.

Márk az Egyesült Királyságban élt, közel 2 évig és ott szívta magába azt az életérzést, amit a kávézója is visszatükröz Forrás: Marton Adrienn

Belépve a helységbe, egy igazán rendhagyó, industrial stílusú környezet fogad, aminek kialakítása a tulajdonos keze munkáját dícséri. Már a kora reggeli órákban forróság van, ezért jeges kávéra esett a választásom.

Ha már ilyen szuper helyre jöttem, gondoltam kipróbálok több különleges kávét is, olyanokat mint a – cortado, flat white, americano. Filterkávék közül pedig az aeropress-t és a V60-at (ami nevét az eszköz belső szöge által bezárt, 60 fokról kapta)

De mitől speciality? - Tettem fel a kérdést Márknak.

Ez az elnevezés akkor illet meg egy kávézót, ha a dolgozók sikeresen végezték el a barista tanfolyamot és tisztában vannak a kávé professzionális elkészítésével, a kávégépek szakszerű beállításával , karbantartásával és a családias kiszolgálásmóddal, annak érdekében, hogy a legjobb csészeminőséget érjék el.

,,Ha már ilyen szuper helyre jöttem, gondoltam kipróbálok több különleges kávét is, olyanokat mint a cortado, flat white, americano" Forrás: Marton Adrienn

A speciality kávék alatt olyan kivételes minőségű kávékat értünk, amit szakértő zsűri 100 pontos skálán 80-as ponttal értékel. Ilyenkor számít , hogy miként folyik az ültetvények művelése, az aratás és a kávé feldolgozása. A kávé pörkölésén sok múlik, hiszen ha túl sötétre pörkölik a kávét keserű lesz, ezért mindig a világos szín elérése a cél a pörkölési folyamat során. Így nyerhető ki a kávé eredeti, gyümölcsös, édes íze, ami által egy kifinomultabb ízélményhez jutunk.

Legtrendibb manapság a filterkávé, aminek elkészítésére olyan különböző eszközöket használnak, mint a V60, aeropress és chemex. Ezzel az eljárással készült csokoládébarna ital, elsősorban teára hasonlít. Idő kell a fogyasztásához, hiszen a kávé hűlésével különböző ízjegyek jönnek elő. Egy narancsos-gránátalmás süteményt választottam reggelinek, ami remekül illett a filterkávé ízjegyeihez.

Egy narancsos-gránátalmás süteményt választottam reggelinek, ami remekül illett a filterkávé ízjegyeihez Forrás: Marton Adrienn

Teljesen magával ragadott az a kedvesség, amit Márktól és csapatától kaptam. Biztos vagyok benne, hogy legközelebb nem csak egy gyors látogatást teszek náluk, hanem kipróbálom az autentikus reggelijüket is. Már ki is néztem a kecskesajtos omlettet bébispenóttal és frissen facsart narancslével!

Latte Art kreációk a World of Coffee 2017 kiállításonhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170628-latte-art-kreaciok-a-world-of-coffee-kiallitason-marton-adrienn.htmlIdén Budapesten rendezték meg a World of Coffee 2017-et, ami Európa legnevesebb kávékról szóló eseménye. Én is ellátogattam, hogy találkozzak szakemberekkel, és inspirálódjak, hiszen a kávé és a gasztronómia sok ponton összefonódik. Privát séfThinkstockMarton Adrienn: Pop-up brunch kanadai ízekkelhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170628-marton-adrienn-pop-up-brunch-kanadai-izekkel.htmlKépzeljétek, nemrég egyik barátnőmmel a XII. kerület egyik népszerű bevásárlóközpontjának éttermébe látogattunk, ahol Anatoli Belov kanadai séf közreműködésével egy rendhagyó pop-up brunchot szerveztek. Privát séf--Marton Adrienn a Gourmet-fesztiválon járthttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170530-marton-adrienn-a-gorumet-fesztivalon.htmlNincsen Gourmet Fesztivál eső nélkül... Ez a mondás az éves hagyományokon alapulva idén szerencsére majdnem megdőlt, hiszen a négy napból három szikrázó napsütéssel telt. Mivel tavaly mindössze egy napra látogattam ki, így idén megfogadtam magamnak, hogy csütörtöktől vasárnapig ''odaköltözöm'' a Millenáris szívébe. Örülök, hogy így tettem, hisz rengeteg kiállító ételkülönlegességét megkóstolhattam. Következzék az én élménybeszámolóm a hazai gasztronómia egyik meghatározó eseményéről, a teljesség igénye nélkül. Privát séfOrigoÍgy kell igazán jó BBQ-t készítenihttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170524-marton-adrienn-igy-kell-igazan-jo-bbq-t-kesziteni.htmlAmikor Amerikában éltünk, sokszor kaptunk meghívást grillpartikra. Az egyik ilyen alkalommal ismerkedtem meg a barbecue fogalmával, amiről előtte teljesen más elképzelésem volt. A házigazda sokat mesélt arról mennyi munka és idő van egy-egy ilyen eljárással készült húsban, hiszen ez nem más, mint alacsony hőfokon történő sütés, lassan, hosszú órákon keresztül. Aznap este megkóstoltam az így készült marhaoldalast, ami felejthetetlen ízélményt hagyott maga után. Időközben pár éve hazánkat is elérte a 'füstön sütés szele', így nem volt kérdés, hogy megkóstolom a helyi BBQ-helyek különleges kínálatát. Privát séf--Debrecen, a hazai gasztronómia fellegvárahttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170511-debrecen-a-gasztrokulturalis-fellegvar.htmlDebreceni kolbász, mézeskalács, töltött káposzta, szürkemarha-gulyás. Ha a város jut eszünkbe, rögvest csupa-csupa finomságot társítunk hozzá, így nem meglepő, hogy a legautentikusabb magyar konyha otthonának is szokták nevezni. A családdal mi is meglátogattuk a várost, ahol bizony végigkóstoltuk az összes helyi ételkülönlegességet. Privát séfOrigoFalatnyi Itália Miskolc szívébenhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20170406-marton-adrienn-miskolcon-friss-tengeri-halat-ebedelt.htmlEgy napsütéses, tavaszi hétvégén a családommal kirándulni voltunk. Akármelyik hazai városba, faluba is vigyen az utunk, előszeretettel látogatjuk meg a helyi éttermeket, hiszen az országunkon végigsöprő gasztronómiai fejlődés bizony vidéken is nyomot hagy. Ezen a hétvégén Miskolcra látogattunk, ahol igazi olasz hangulat tárult elénk. Privát séf--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.