Ahogyan a mondás is tartja, ahány ház, annyi szokás. Nincs ez másként a karácsonyi finomságok tekintetében sem, hiszen a világ különböző pontjain más-más ételek kerülnek az ünnepi asztalra. Kicsit utánajártam, hogy melyik országban mit fogyasztanak ilyenkor és összeszedtem az 5 legkülönlegesebbet. Bevallom, némelyik fogás annyira megtetszett, hogy valószínűleg kicsit újítok majd én is az idei karácsonyi menün.

1. Olaszország

Az ínycsiklandóan finom panettone nélkül elképzelhetetlen a karácsony. Úgy is mondhatjuk, hogy ez az édes kenyér a szíve-lelke az ünneplésnek. Kandírozott gyümölcsökkel, mazsolával és sok-sok maggal ízesítve sütik meg ezt a desszertet 1 kg-os kiszerelésben, így az egész családnak bőven jut belőle. Rajongok az olasz édességekért, így szerintem idén biztosan elkészítem ezt a fenséges kenyeret.

PanettoneForrás: Shutterstock

2. Dánia

Imádom a rizspudingot, így a dánok ünnepi fogása abszolút a kedvemre való lenne. A legtöbb család ugyanis „ris á la mande” -ot készít karácsonykor, ami egy hagyományosan tejjel, rizzsel, mandulával, vaníliával és tejszínhabbal készülő rizsdesszert. Ebben az édességben egy darab egész mandula van elrejtve, aki megtalálja, az kap egy ajándékot. A fiaim biztosan odáig lennének egy ilyen meglepetésdesszertért.

Ris á la mandeForrás: Shutterstock

3. Lengyelország

A lengyelek nem aprózzák el a karácsonyi menüt, ugyanis egy tradicionális ünnepi ételsornak tizenkét fogásból kell állnia, a tizenkét apostol tiszteletére. Céklalevessel indítanak, amit természetesen további levesek követnek, valamint főfogás gyanánt hering, ponty és pirog. Desszertként általában mákos torta kerül az asztalra, valamint egy kis kompót, hogy könnyebb legyen az emésztés a maratoni lakomázás után.

CéklalevesForrás: Shutterstock

4. Oroszország

A kedvenc előételük a blini, ami egy sós, töltött palacsinta. A tehetősebbek étvágyfokozónak fekete belugakaviárt is fogyasztanak mellé. Ezután egy gazdag és sűrű szoljankalevest esznek, főételként pedig perzsa eredetű pilafot tálalnak fel, ami egy birkahúsos vagy zöldséges sáfrányszínű rizs. A bőséges vacsorát desszertként általában egy szelet híres orosz krémtortával koronázzák meg. Az orosz konyha már a mindennapjaink részéve vált, így nem telhet el egy karácsonyunk sem orosz finomságok nélkül. Valamilyen ételt biztosan belecsempészek az idei menübe is.

PilafForrás: Shutterstock

5. Ausztrália

A nap ragyogása mellett csak egy biztos dolog van karácsony napján Ausztráliában, és ez pedig a BBQ. Az ausztrál ünnep általában egy hatalmas barbecue-parti köré szerveződik, ahol a család és a barátok grillezett finomságok mellett élvezik az együtt töltött időt. Ilyenkor desszert gyanánt pillecukros gyümölcssalátát készítenek, ami furcsán hangzik, de egyszer én is biztosan kipróbálom!

Remélem, kedvet kaptatok a karácsonyi menünél ti is az újításokhoz. Sok sikert! Na és stresszmentes főzést kívánok!

Pillecukros gyümölcssalátaForrás: Shutterstock