8 érdekes étkezési szokás a nagyvilágból

Forrás: Shutterstock -
érdekesség szokás privát séf gasztronómia étkezés Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden országnak megvannak a saját kis különlegességei, és ez az ételek terén sincsen másként. Összegyűjtöttem 8 érdekességet a különféle országok étkezési szokásaival kapcsolatban.

1. Olaszországban a 16. századig nem is ettek paradicsomot

Ha az olaszokról van szó, egyből a pizza, a tészták és a fenséges paradicsomszószok jutnak eszünkbe, utóbbi azonban viszonylag későn lett a konyhájuk része. Az 1500-as években az Amerikából importált paradicsomot először mérgezőnek találták, így csak nagyon kevés séf mert kísérletezni vele. A 17. század jelentette az áttörést, addigra megbékéltek az alapanyaggal, és szép lassan igazi nemzeti étellé nőtte ki magát.

Olaszországban a 16. századig nem is ettek paradicsomot Forrás: Shutterstock

2. Japánban, Skandináviában és Namíbiában olyan fogásokat szolgálnak fel, amelyek akár halálosak is lehetnek

Ha az ember elmegy egy étterembe enni, biztosan nem azzal a tudattal ül le az asztalhoz, hogy a kikért fogás mérgező is lehet. Az említett országokban azonban egy helytelenül elkészített és feldolgozott étel elfogyasztása bizony végzetesnek is bizonyulhat. Japánban egy rosszul elkészített gömbhal vacsora megbéníthat és fulladást okozhat. Skandináviában a redős papsapkagomba mérgező titulusa ellenére népszerű fogás, amit csakis kellő szaktudással, sokáig tartó főzéssel lehet fogyasztható állapotúra készíteni. Namíbiában a felnőtt ökörbéka ízletes finomságnak számít, azonban ha egy állat még nem érte el a felnőttkort, és úgy dolgozzák fel, akkor a benne levő toxinok veseelégtelenséget okoznak.

3. Az Egyesült Államokban a lakosság 49 százaléka mindennap eszik legalább egy szendvicset

Amerikára – a sokféle nemzetnek hála – igazi kulináris sokszínűség jellemző, mégis a szendvics bizonyul a legnépszerűbb ételnek országszerte. Egy tanulmány szerint átlagosan a 20 év feletti amerikaiak 49 százaléka naponta legalább egy szendvicset fogyaszt.

Az Egyesült Államokban a lakosság 49 százaléka mindennap eszik legalább egy szendvicset Forrás: Shutterstock

4. India gyártja, fogyasztja és exportálja a legtöbb chilit a világon

A chili paprika ugyan nem Indiából származik – a portugálok a 15. században hozták be az országba – mégis az évek során az indiaiak teljes mértékben magukévá tették ezt a csípős fűszert. Náluk fogy a legtöbb belőle, és náluk van a legerősebb chili is a világon: a bhut jolokia (más néven „szellemchili"), amelyet Assamban, Nagalandban és Manipurban termesztenek, és azt mondják, hogy 400-szor melegebb, mint az átlagos forró mártásuk.

5. Japánban kaphatóak a világ legdrágább gyümölcsei

Különböző alkalmakkor Japánban a gyümölcstermelők aukcióra bocsájtják portékájukat, egyszer egy kb. 6 kilós Densuke görögdinnye 1,7 millió forintnyi összegért kelt el, míg egyfürtnyi Ruby Roman szőlőért 1,8 millió forintnyi összeget ajánlottak. A legelképesztőbb mind közül, hogy egy pár Yubari King dinnye 6,6 millió forintnyi összegért kelt el az egyik ilyen árverésen.

Japánban kaphatóak a világ legdrágább gyümölcsei, egy pár Yubari King dinnye 6,6 millió forintnyi összegért kelt el Forrás: Shutterstock

6. Törökországban fogyasztják a legtöbb teát

Évente 3 kg teát fogyaszt egy átlagember az országban, a második helyen Írország áll 2,2 kg-mal, míg a harmadik a sorban Anglia 1,8 kg-mal.

7. A legtöbb kávét a hollandok isszák

A Hollandiában élő emberek komolyan veszik a kávéfogyasztást: 2,414 csésze az egy főre jutó adag naponta, ezzel pedig a világ első számú kávéfogyasztójának számítanak. Finnország és Svédország a második és harmadik legnagyobb kávéimádó a ranglistán a napi 1,848 és 1,357 csészéjükkel.

8. A popcorn nem mindenhol számít alapnassolnivalónak, ha mozizásról van szó

A legtöbb országban a pattogatott kukorica és egy jó mozifilm kéz a kézben járnak, azonban vannak olyan helyek, ahol merőben mások a nassolási szokások. Kolumbiában szárított hangyákat adnak egy kasszasiker mellé, míg Koreában a ropogós tintahal a nyerő, Kínában pedig az aszalt, sós szilva a legtrendibb snack a mozikban.

A disznóvágás története a kezdetektől napjainkighttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20190117-a-disznovagas-tortenete-a-kezdetektol.htmlA disznóvágás, a disznótor a magyar kultúra szerves részét képezi már évszázadok óta. A téli időszakban szerte az országban hódolnak ennek a régi hagyománynak. A mondás szerint azért télen vágnak disznót, mert ilyenkor nem romlik el a hús, és nem savanyodik meg a menyasszony sem. Egy igazi vidéki disznóvágás kemény munka, és az egész család kiveszi belőle a részét. Privát séfOrigoDiétás tippek Marton Adritólhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20190109-dietas-receptotletek-marton-adrienntol.htmlAz ünnepek alatt a legtöbben engedtünk az ételek csábításának. Ezzel szerintem nincs is semmi probléma, hiszen az együtt töltött idő és a finom ebédek, vacsorák szerves részei a kultúránknak. Éppen ezért az évkezdéskor jólesik kicsit visszavenni a dolgokból, és könnyedebb, a gyomrunknak kímélőbb fogásokat fogyasztani. Hoztam nektek pár tippet és receptet, hogy a megterhelő ünnepi időszak után újult erővel vághassatok bele a 2019-es évbe. Privát séfOrigoMarton Adri a borok világárólhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20181113-marton-adri-a-borok-vilagarol-zsuritag-volt-egy-tallyai-versenyen.htmlOktóber közepén Tállyára, a tokaji borvidék egyik híres helyszínére látogathattam el, ahol a Magyar Bor Ünnepének keretein belül egy igazán érdekes és hangulatos eseményen vehettem részt. Privát séfOrigoMarton Adri: „Titkos kapcsolatom az orosz gasztronómiával”http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20181113-marton-adrienn-az-orosz-konyharol.htmlAz orosz gasztronómia nagy kedvencem! Nem csoda. A férjem, bár Ukrajnában született, 5 éves korától Moszkvában nevelkedett, így az orosz gasztronómia meghatározó szerepet töltött be már gyerekkorától kezdve az életében. Ahogy megismertem Edvint, az én mindennapjaimba is szép lassan „beosontak” ezek a különleges ételek, amelyeknek végérvényesen a rajongója lettem. Privát séfOrigoIgazgyöngy Capri szigeténhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180802-marton-adrienn-capri-szigeten-jart.htmlOlaszországot nem lehet megunni! Mindig az az érzésem, amikor hazatérek innen, hogy bizony még nem láttam mindent. Ez az oka annak, hogy ha bármikor visszamegyek, az olasz ''csizma'' mindig valami újjal kecsegtet. Privát séfOrigoLuxushajóra szállt Marton Adri http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180628-luxushajora-szallt-marton-adri-es-ferje-edvin-marton-hegedumuvesz.htmlA férjemmel nemrég repülőre szálltunk, és meg sem álltunk az Egyesült Királyságig. Southhamptonban egy óceánjáró hajó várt ránk, hogy a La Manche csatornán utazva áldozzunk a „hajós gasztronómia” oltárán. A hajó különlegessége, hogy idén töltötte be 10. életévét, és ennek apropóján megajándékozták egy igazán fantasztikus új, modern külsővel és belsővel. Aki utazott már hajóval, tudja, hogy általában ezeknek a csodáknak egy különleges nevet is adnak. A mi „úszó városunk” az Independence of the Seas névre hallgatott. Privát séfOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.