Mi történik akkor, ha kapcsolatunk a visszájára fordul... a táskánkkal? Ha - az évezredes hagyományoktól eltérően - többé már nem a vállunkon fityegő kiegészítő segíti a mi életünket, hanem mi lettünk annak rabszolgái? Ideje szembenéznünk a valósággal: a táskánk bekebelezett minket!


Anna barátnőmet például már meg is nyomorította egy táskának álcázott vérengző szörnyeteg, és sajnos nem ő az első, de nem is az utolsó. Anna most már hivatalosan is a divat áldozata lett.

Thinkstock

Csillapíthatatlan szenvedéllyel égett ugyanis az utóbbi idők heppje a túlméretezett táska iránt. Amióta ismerem, egyre hatalmasabb darabok csüngtek rajta, míg végül már kénytelen voltam azt feltételezni, hogy órákon belül féléves felfedezőútra indul Európa nagyvárosaiba, és ezért dobálta be a pakkba a fél életét. "Dehogy!" - felelte Anna fél (bár inkább csak negyed volt az) mosollyal az arcán. "Csak ha már hatalmas a táskám, hatalmas mennyiségű cuccot halmozok fel benne." Ezzel azonban csak még kíváncsibbá tett. Így történt, hogy egy belvárosi kávézó aprócska asztalánál elkezdtük kipakolni a táska tartalmát, á la Mary Poppins. Ha szobanövény és állólámpa nem is, de egy kisebb bevásárlóközpont árukészlete mindenképp előkerült a gigaretikülből. Két pénztárca (egy az igazolványoknak, egy a pénznek), négy (!) kulcscsomó, hat szájfény, két púder, egy tucat szemceruza, egy könyv Marie Antoinette-ről, négy magazin, néhány müzliszelet (illetve arra emlékeztető szétnyomódott kulimász) és rengeteg papírfecni. "Nem tehetek róla, ezekre mind-mind szükségem lehet napközben!" - bizonygatta Anna, én pedig - ahogy jó baráthoz illik - hittem neki.

Aztán egy napon táskamániás barátném síri hangon hívott fel. Alig tudott megmozdulni, fájtak a vállai, és képtelen volt felegyenesedni. Elküldtem a világ legjobb csontkovácsához, aki addig feszegette a tagjait, míg végül képes volt ülőhelyzetben végighallgatni a szomorú diagnózist: a kórt a táska okozta.Thinkstock

"Kisasszony, lehet, hogy imád egy bőrönddel a vállán közlekedni, de a teste hevesen tiltakozik ellene" - mondta a csontkovács, majd hozzátette, hogy a probléma egyre gyakoribb a fiatal hölgyek körében. Amikor pedig Anna elvánszorgott kedvenc kávézónkig, megpróbáltuk közösen megfejteni a táskák evolúciójának titkát.Nyilvánvaló, hogy minél nagyobb a táska, annál kisebbnek tűnik a viselője, egy jól megválasztott darabbal könnyen Audrey Hepburnné válhat még egy jól megtermett brünhilda is. Bűnbakot keresni pedig ettől a perctől kezdve már gyerekjáték volt! Nicole Richie a kezébe kapta azt a bizonyos Hermés táskát, és mindenki más - Victoria Beckham, Paris Hilton, illetve az én Annám - követni kezdték a példáját. "Jane Birkin, az időközben státuszszimbólummá érett kiegészítő tervezője pedig nyilván részesedést kap az ortopédiára érkező páciensek vizitdíjából!" - jegyeztem meg kissé gunyorosan. A sors iróniája: kilenc hónapig kell türelemmel lennie annak, aki úgy dönt: várólistára teteti magát egy ilyen táskáért, és végül mit kap? Lumbágót.

Northfoto
Nicole Richie

Az elmúlt években többször láthattuk a kifutókon, hogy az apró kézitáska feltámadni készül hamvaiból, ám  a valódi reneszánsz minduntalan elmaradt. Hiszen kicsik, cukik, praktikusak és remekül illenek az elegáns viselethez, de ha a kifutók világától elvonatkoztatunk, ki szaladgál a Bajcsi és az Andrássy sarkán kisestélyiben? Senki. A textilzsebkendőnek fenntartott helyre manapság a laptop tart igényt, és ő bizony nem elégszik meg egy aprócska oldalzsebbel. Ma már az sem volna meglepő, ha a jövő szezonban a híres LV monogram helyett XL felirattal díszítenék a táskákat. Az őrület mostanra odáig burjánzott, hogy az interneten beindultak a gigatáskabérlő honlapok. Ezeken az Olsen ikrek és Lindsay Lohan képeivel hirdetik: aki picit is ad magára, az nagyban gondolkodik. Ezzel persze nem mindenki ért egyet. Jean Touitou, Madonna egyik kedvenc tervezője például egészen másként nyilatkozik a túlméretezett táskákról. "Annyira vulgárisak! Még egy közönséges utcalány sem engedhetné meg magának, hogy ilyesmit viseljen, meggyőződésem, hogy elriasztaná a kuncsaftokat."

Forrás: AFP, Northfoto
Olsen ikrek és Lindsay Lohan

 Nos, ha az üzletnek nem is, de - Anna példájából okulva - az izületeknek sajnos biztosan ártanak a hatalmas táskák. Ez pedig nem jelenti azt, hogy haladéktalanuk be kell adnunk a törökországi nyaraláson szerzett "valódi" Hermés Birkinünket a sarki turiba, de azért vezessünk be néhány alapszabályt. Először is: attól még, hogy több minden fér bele, nem kötelező teletömni hasztalan tárgyakkal. Másodszor pedig - és talán minden nő számára ez a legkellemesebb kötelezettség - cserélgessük a táskáinkat a lehető leggyakrabban. Ezzel ugyanis - akárcsak a cipő rendszeres váltásával - elkerülhetjük, hogy a divat áldozataként emlékművet állítsanak nekünk az Andrássy út luxusüzletei előtt. Bár tartok tőle, hogy ez sokak számára inkább biztató, mintsem elrettentő jövőkép. Ők azok, akiknek táskáiknál csak a divat iránti elhivatottságuk hatalmasabb...


Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Mazel Tov, Kristóf és Matan! - A született férjek nagy napjahttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110930-mazel-tov-kristof-es-matan-a-szuletett-ferjek-nagy.html Steiner Kristóf: Ahová nem kell útlevél - Képzeletbeli úti célokhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110920-steiner-kristof-ahova-nem-kell-utlevel-kepzeletbeli-uti-celok.html Steiner Kristóf: A legviccesebb szakítás történetehttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110912-steiner-kristof-szemelyes-cimlapsztorik.html Steiner Kristóf: Megmentőink, a mantrákhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110905-steiner-kristof-megmentoink-a-mantrak.html Steiner Kristóf: Gyerekkorom szellemeihttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110826-steiner-kristof-gyerekkorom-szellemei.html Steiner Kristóf: Az élősködő félelemhttp://www.life.hu/sztarszerzok/20110822-steiner-kristof-az-eloskodo-felelem.html Steiner Kristóf: Szeresd a tested!http://www.life.hu/sztarszerzok/20110808-steiner-kristof-szeresd-a-tested.html