Lélekbúvár, Szily Nóra műsora – A karrierváltásról

váltás Lélekbúvár Szily Nóra Erdélyi Mónika karrier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karrierváltás stratégiájáról beszélgetek Erdélyi Mónikával és Komócsin Laura business coachcsal – haladva egyeditől az általánosig. Mónika 10 éve mindennapi televíziós jelenlét után váltott, és még mindig nap mint nap tesz az új célért, mert muszáj… Mindenkinek, aki valami másra vágyik.
Forrás: Origo

Mónika: Már akkor elkezdtem mediációt, konfliktuskezelést tanulni, amikor még ment a műsorom. Azért jutott eszembe, mert tíz éven át a show-ban is ezt kellett csinálnom. Bár akkor még csak saját kútfőből tettem, és csak a felszínt kapargathattuk. Egy idő után azt gondoltam, hogy jó lenne professzionális szinten megtanulni.

Laura: Ha saját döntés, hogy váltani kell, az nagyon más helyzet, mint amikor kényszer szüli. Mónika előtt le a kalappal, mert nagyon időben elkezdett ezen gondolkozni, és olyan dolgokra kezdett építeni, amik az erősségei. Elkezdett konfliktusokat kezelni a munkájában, és közben rájött, hogy ez érdekli annyira, hogy invesztáljon ebbe. Egy karrierváltás mindenképpen befektetésről szól. Ezt nem lehet megúszni.

Időben, szellemben és pénzben is… Mónika, milyen lépések követték egymást az életedben? Mindig is hangsúlyoztad, hogy kell egy B terv, de nyilván nagyon nehéz elindulni.

Mónika: Nem az én döntésem volt, hogy egy időszak véget ért… Először is számba vettem, van-e annyi pénzünk, amennyivel átvészeljük a következő időszakot. El kell tartanom a két gyerekemet, és ez nem vicc, egyedül kell megoldanom. Anyukám volt a minta. Anno, amikor megjött a fizetése, beosztotta, hogy mik a kötelezően befizetendő dolgok, és mennyi marad. Én ugyanezt csináltam. Sorra vettem a kötelezettségeket a bankhiteltől a számlákig, és kiszámoltam, hogy annak, ami még van, elégnek kell lennie minimum egy-két évre, amíg magamra találok. De hál’ Istennek nagyon spórolós vagyok.

Láttad, hogy mennyi idő kell ahhoz, míg a volt komfortzónából átmész egy újba.

Mónika: Így van.

Laura: És ez körülbelül ennyi ideig tart. A statisztikák szerint is egy-két év. Nagyon naiv elképzelés hogy az egyik karrierből úgy tudunk váltani a másikba, hogy aztán már a következő hónapban ugyanannyi a jövedelmünk, mint amennyi az előzőben volt. Hiszen az új karrierünket nulláról kell felépíteni.

Az átállás olyan, mintha a bizonytalanság hídján kellene átmenni. Ott ijednek meg az emberek, és gyakran vissza is fordulnak. Mit kellene ilyenkor önmagunkban mozgósítani?

Laura: Érdemes ránézni arra, hogy az eddig elért sikereink mennyire köszönhetőek a saját teljesítményünknek és a külső környezetnek, hogy egy reális képpel tudjunk nekiindulni a váltásnak. Ha valaki megtorpan, és visszafordul, az gyakran önbizalomhiányra utal. Vagyis nem hiszem el, hogy át tudok érni a túlpartra. Vajon képes leszek-e rá? Elég kitartó vagyok-e? Ilyenkor külső segítséget is tudunk kapni olyanoktól, akik támogatnak abban, hogy végigmenjünk ezen az úton. Az édesanyánktól, a férjünktől vagy épp a gyerekünktől, aki azt mondja: „Anya már háromszor felálltál – negyedszer is sikerülni fog!”

Van, hogy épp a közelállók bizonytalanítanak el.

Mónika: Akár a család is visszahúzhat. Anyukám is számtalanszor mondta, hogy „féltelek!”. Nekem közgazdász az első diplomám, bankban kezdtem el dolgozni pénzügyi területen, egész családom pénzügyesekből áll, és amikor azt mondtam, hogy nyitok a televíziózás felé, anyukám nagyon féltett, hogy egy stabil pénzügyi szakmához képest ilyen bizonytalan területre lépek. Aztán nem bizonyult rövid távúnak ez a karrier, de anyukám annak idején nagyon odavolt.

Forrás: Origo

Nagyon fontosak a minták. Mi az X generációhoz tartozunk, és a szüleinken még azt láttuk, hogy többnyire onnan mentek nyugdíjba, ahol dolgozni kezdtek. Ez mára megváltozott. Meg kell tanulnunk, hogy egy életen belül szakmailag több teljesen más szakasz is lehet. De hogyan törted a fejed azon, hogy mibe fogj?

Mónika: Leültem, és megnéztem, hogy mik is azok a tevékenységek az életemben, amiket szeretek csinálni.

Laura: Ez egy nagyon fontos lépés. Az egyik legfontosabb.

Mónika: Ha már valamit csinálnom kell, akkor olyannal foglalkozzak, amit szeretek. Ezért érdekes, és sokan csodálkoznak is rajta, hogy elvégeztem két év pszichológiát és a cukrásziskolát. Egymás mellett és egyszerre. Volt olyan nap, hogy pszichopatológiából vizsgáztam délután, és előtte oroszkrémtortát sütöttem délelőtt, mert abból is aznap volt a számonkérés.

Laura nagyon bólogattál, miközben Mónika beszélt. Arra bíztatod az embereket, hogy engedjék el a fantáziájukat, miközben biztosra szeretnének menni?

Laura: De épp az lesz a biztos. Ha élvezed azt, amit csinálsz, akkor sokkal kitartóbb leszel benne, nagyobb sikerélményt fog adni, mintha egy olyan munkát kell végezned, amit rád erőszakoltak. Ahogy Mónikáról is beszélgettünk, nagyon sokan a generációnkból szinte ránk erőszakolt mintát követünk. „A mi családunkban mindenki bankár vagy orvos, legyél te is az.” Vagy – „apádnak ügyvédi irodája van, valakinek át kell vennie”. Ezért az első szakma gyakran nem választás, hanem sodródás eredménye. 18 évesen az ember még nem megy szembe a szüleivel. Ezután jön egy érési folyamat, és ráeszmélünk, hogy megengedhetnénk magunknak, hogy olyat csinálunk, amit élvezünk, és nem azért végezzük csupán, mert anyagilag kedvező.

Beszéljünk a karrierváltás stratégiájáról.

Laura: Erre jó a DIADAL modell. Az első lépés a diagnózis, ami elkerülhetetlen. Szembenézni azzal, hogy miben vagyunk tehetségesek, mit élvezünk, mik az erősségeink… Utána az „I” az iránykijelölést jelenti, vagyis hogy hova szeretnék eljutni. Mikor érezném azt hogy egy sikeres új karrierem van, hogy elégedett vagyok?

Lássuk magunk előtt a képet, hogy hova szeretnénk eljutni…

Laura: Utána jön az „A”, vagyis az alternatívák gyűjtése. Mert az, hogy valaki cukrász, pszichológus vagy éppen ügyvéd szeretne lenni, oda nagyon sokféle úton el lehet jutni. Valaki azt választja, hogy most azonnal kilép a munkahelyéről, és minden idejét, energiáját abba invesztálja, hogy ezt az új szakmát elsajátítsa. Más ennél kevésbé kockázatvállaló, és a mostani szerepe mellett kezd el tanulni, vagyis a szabadidejét használja az építkezésre. Végig kell nézni az alternatívákat. Semmi sem fekete-fehér. Az is egy lehetőség, hogy a jelenlegi munka mellett kisinasként kezd el tanulni valaki egy új szakmát hétvégenként vagy délutánonként… Egy cukrász mellett réteslapot gyúrni, vagy egy irodában jegyzőkönyveket írni. Ez minden szakmára lefordítható.

Eközben meggyőződhetek arról, hogy ez valóban rám szabott jövőkép-e.

Laura: Ha van saját élményed, akkor tudsz megalapozottan dönteni. Például kiderülhet, hogy amikor már négy órán át kevered a csokikrémet, akkor már nem élvezed. Márpedig a döntés a negyedik lépés.

Bármi felé indulunk el, először hajlamosak vagyunk a fényt látni, a csillogást, de a részleteket, az árnyoldalát vagy épp az áldozatot nem…

Laura: Így van.

Fotó: Szabó Gábor/Origo

Mónika: Amikor az emberek egy sikersztorit hallanak, hajlamosak azt hinni, hogy A-ból B-be egyenes út vezet, miközben a legtöbbször tele van kanyarokkal, hullámvölgyekkel, és ez minden szakmára érvényes. Nagyon jól mondtad, Laura, tavaly kaptam egy felkérést, aminek eredményeképp hajnaltól éjszakáig sütöttem, és akkor azt éreztem, hogy én nem szeretnék tonnaszámra gyártani, kreativitás, művészi élmény nélkül. Akkor inkább kevesebbet, de mívesen…

Laura: De legalább tudod már, hogy mi a limit nálad, meddig élvezed ezt a tevékenységet.

És mindeközben a célt folyamatosan fókuszban kell tartani.

Laura: Erre nagyon sok apró trükköt láttam, és nyilván van nagyon tudományos, szofisztikált változata is. Van, aki a hűtőszekrény ajtajára tett ki egy fotót, ami mindennap emlékeztette a víziójára, ennek modernizált változata, hogy a telefon vagy a laptop képernyőjére teszel egy inspiráló, szimbolikus képet. Hogy mindig szembejöjjön veled, és emlékeztessen. Megerősít, és elkerülhetetlenné válik. Mindennap beléd ülteti a gondolatot, hogy tegyél az álmodért. Ez már az alkalmazás folyamatának része.

Napi három dolgot, vagy legalább egyet! Miközben nyilván néha letörik a lelkesedés…

Mónika: Én azt gondoltam ki, hogy valami olyannal kell kezdeni, amiből azonnal tudunk valamennyi pénzt keresni, mert az álmok építése mellett is létezni kell valamiből. Hogy mediátorként vagy tanácsadóként befuss, hogy az emberek megismerjenek – ahhoz idő kell. Mire elfogadnak mint hiteles tanácsadót - tényleg nem megy egyik napról a másikra. Néha felsóhajtok, hogy nekem semmi nem jön össze, de aztán pár óra múlva olyan energiákat érzek, hogy újra és újra összerántom magam! Hisz tudom, hogy mikben vagyok jó!

Listázni kell az erősségeket…

Laura: Igen, hogy ha elbizonytalanodom, akkor lássam az erősségeimet… Mónika bankárként kezdte, tehát egyszer már meglépte a karrierváltást, tehát ahhoz is érdemes visszanyúlni, hogy amikor sikerült, akkor mik segítettek benne. Ha már egyszer képesek voltunk rá, akkor sokkal több muníció van nálunk, és ötleteket is meríthetünk. Akkor azt csináltam, hogy… Le lehet fordítani a jelenlegi helyzetre. Például: megkereshetek egy sztármediátort? Megkérdezhetem, hogy ő hogyan csinálta? Nagyon sok momentum átemelhető.

Mónika: Segítséget kérni gyakran nagyon nehéz… Sokan nem is értik – neked ugyan miért lenne rá szükséged?

Laura: Én azt látom, hogy sok jó szándékú ember van. Őszintén meg kell nyílni, tulajdonképpen önmagunk és mások előtt is. Aztán fokozatosan, lépésről lépésre igenis eljuthatunk a célba, és megérkezhetünk oda, ami sokáig csak álomnak tűnt.

Forrás: Origo
Jaksity Kata: „Nem kaptam semmit tálcán”http://www.life.hu/sztarszerzok/szily-nora/20150715-szily-nora-interjuja-jaksity-kataval-azt-hiszem-valami-mast-szeretnek-megint-csinalni.htmlMajdnem egy egész évet töltött a családjával Amerikában. A fiúk ott jártak iskolába, ő pedig nevelgette az aprócska Jázmint. Mit adott ez az időszak élményekben, benyomásokban? És mit lehet hazahozni belőlük?Szily NóraOrigoMiklósa Erika: „Most kell abbahagyni, a csúcson”http://www.life.hu/sztarszerzok/szily-nora/20150701-szily-nora-interjuja-miklosa-erikaval-most-kell-abbahagyni-a-csucson.htmlEgészen másként csillog a szeme. Persze értem, hogy jókedvű, hisz épp a West Side Story Mariája próbájáról rohant hozzám, no meg nemrég jött haza Tajvanról az 500. Éj királynője megformálása után… Boldog házasságban él pár éve, de az igazi ok, ami átrajzolta a vonásait – hogy ÉDESANYA lett!Szily NóraFotó: Zsigmond László/Life.huRózsa Gyuri: „Az elsők között kerestek meg és elképesztő összegű ajánlatot tettek”http://www.life.hu/sztarszerzok/szily-nora/20150610-szily-nora-interjuja-rozsa-gyurival-mi-tortent-vele-a-multban-es-milyen-a-jelene.htmlSokszor összefutok vele egy kávézóban, ahol egy baráti társasággal üldögél, és láthatóan jókedvűen tárgyalják ki a világ dolgait. Az M3 csatornán naponta ismétlik a műsorait, de azok a múlt termékei… Milyen a jelen? Jövőre lesz 50 éve, hogy elkezdett televíziózni. Ötven esztendő! Szinte felfoghatatlan…Szily Nóra--Endrei Judit: "Remélem, lassan tényleg én következem!"http://www.life.hu/sztarszerzok/szily-nora/20150527-szily-nora-endrei-judittal-keszitett-interjut-a-radios-musorvezetesrol-remelem-lassan-tenyleg-en.htmlFebruár másodikától ismét mikrofon elé ül. Igaz, nem egy tévé-, hanem egy internetes rádió stúdiójában. 17 éve már csak vendégként látjuk a médiában, pedig 20 éven át - talán mondhatom - szinte mindenki "Juditkája" volt. Korhatártalanul gondolkodik, dolgozik és létezik.Szily NóraOrigoSebestyén Balázs: „A mélységek érdekelnek inkább"http://www.life.hu/sztarszerzok/szily-nora/20150416-szily-nora-interjuja-sebestyen-balazzsal.htmlNagyon vártam a találkozást. Öt éve beszélgettünk először és eddig utoljára. Alig ad interjút, ezért is fontos volt, hogy pontos legyek. Iszonyú dugókon verekedtem át magam a jelenleg szinte élhetetlen városban, hogy odaérjek a Class FM-be. Nem késtem el, de nem tudtam és nem is akartam titkolni a zaklatottságomat. Szily Nóra--Árpa Attila: "Hiába dugsz egy virágot egy segglyukba, azt a segget nem hívhatod vázának"http://www.life.hu/sztarszerzok/szily-nora/20150325-szily-nora-interjuja-arpa-attilaval-az-argo-2-kapcsan.htmlÁprilis 30-án végre bemutatják az Argo 2-t! Hónapok óta tolódott a találkozónk - párhuzamosan a film premierjének csúszásával. Mikor lehuppantunk a kávézóban kicsúszott a számon, hogy ugyanitt beszélgettem jó egy éve Berki Krisztiánnal. És ő rögtön tett egy csípős megjegyzést a „celebvilágra”…Szily Nóra--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.