Mia Farrow halál adoptálás örökbefogadás Takács Nóra Woody Allen megcsalás életrajz sors
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szeretem az izgalmas, cselekménnyel teli könyveket. Ugyanez igaz a filmekre is. Ki ne szeretné az ilyesmit? Amikor viszont valakinek az élete váratlan fordulatokban bővelkedik, a tragédiák csak úgy jönnek-mennek, az eléggé letaglóz. Mire az ember elolvassa Mia Farrow életútját, arra gondol: hogyan történhet ennyi minden egyetlen emberrel?

Mia 1945. február 9-én született Los Angelesben, Maria de Lourdes Villiers-Farrow néven. Él bennem a gyanú, hogy aki LA-ben lakik, annak szegről-végről mindig köze van a filmekhez. Igaz volt ez Mia családjára is. Édesapja, John Farrow filmrendező volt, édesanyja pedig a csodálatosan szép Maureen O'Sullivan színésznő, aki számtalan nagyszerű filmben játszott. Miának három fiú és három lánytestvére volt, akik közül a későbbiekben sokan választották a színészi pályát, például Stephanie és Tisa, Prudence húga pedig azzal vált ismertté, hogy a Beatles róla írta a Dear Prudence című számot.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A kis Mia édesanyával, és egy 1968-as filmhez készült képen
Még több fotóért kattints a képre!

A család kényelmesen, boldogságban élt Beverly Hillsben, míg be nem lopakodott az életükbe az első váratlan árnyék. Az alig kilencéves Mia gyermekparalízissel kórházba került, ahol nap mint nap szembesült a halállal maga körül az osztályon. Habár felépült betegségéből, ez az élmény egész életére mélyen beleégett az emlékeibe. Soha többé nem volt már gyerek. Nem sokkal felépülését követően újabb csapás érte a családot. Mia 17 éves volt, amikor bátyja, Mike életét vesztette egy repülőgép-szerencsétlenségben. Sosem tudták igazán feldolgozni a tragédiát, édesanyja és apja között megromlott a viszony, mivel apjuk inni kezdett fájdalmában. A szülők kisvártatva elváltak, így édesanyja egymaga volt kénytelen gondoskodni hat gyermekéről. Mia úgy gondolta, ideje munkát vállalnia. Mivel kivételesen szép lány volt, modellkedéssel próbálkozott, illetve filmezéssel. Így indult a karrierje.

Eleinte nem érték nagy sikerek, ám ő kitartóan próbálkozott tovább. Meghallgatásról meghallgatásra járt, többek között pályázott Liesl von Trapp szerepére a Muzsika hangjában, de végül nem őt választották. Első komolyabb sikere a Pleyton Place című sorozat volt, amiben egy fiatal, 16 éves lányt alakított. A forgatás alatt ismerkedett meg első férjével, a nőfaló Frank Sinatrával, aki mindent bevetett, hogy elcsábítsa a lányt. Még magánrepülőgépet is küldetett érte, hogy könnyebben tudják tartani a kapcsolatot, ha az ország különböző pontjain tartózkodtak. 1966. július 19-én házasodtak össze, Mia 21 éves volt, Sinatra 50. Az ifjú pár persze túlságosan hirtelen ugrott fejest a házasságba, Mia azt sem tudta, mit csinál, aminek meg is lett a következménye. Két év múlva elváltak. Magánéletében tehát nem volt minden sínen, karrierje viszont egyre jobban alakult. Elkészült első sikeres és mai napig klasszikusnak számító filmje, a Polanski rendezte Rosmary gyermeke, amivel hírnevet és komoly elismerést szerzett magának 1968-ban. Alakításáért szinte csak úgy röpködtek a díjak, köztük a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-díj.

Válását követően Mia pár hónapot Indiában töltött, ahol részt vett egy csodás spirituális utazáson, elmélyült a meditáció tudományában. Útjára elkísérte testvére, Prudence és az egész Beatles együttes, akik nem csupán a húga, hanem Mia jó barátai is voltak. Utazásaik során sok szörnyűséggel találkoztak, látták, milyen nyomorban élnek az emberek, Mia pedig elhatározta: ahol tud, segít. Miután visszatért Amerikába folytatta a munkát, rengeteg filmben szerepelt, mindegyik remek kritikát kapott és a szerelem is hamarosan rátalált. Második férje, a méltán világhírű zeneszerző és karmester André Prévin volt, akihez 1970-ben ment hozzá. Három közös gyermekük született: Matthew és Sacha ikrek, majd négy évvel később Fletcher. A házaspár úgy gondolta, hogy segít más gyerekeken is, ezért három csöppséget fogadott örökbe: Vietnámból Larkot és Daisyt, és egy lányt, Soon Yi-t Koreából. A szülők között azonban idővel megromlott a viszony, ezért 1979-ben elváltak.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kattints a képre a galériáért!

Pár hónappal később Mia Woody Allennel kezdett randizni és hamarjában komolyra is fordult a kapcsolatuk. 12 évig éltek együtt. Ez alatt az idő alatt számtalan Woody Allen-filmben szerepelt a színésznő, kettejük viszonya azonban korántsem volt felhőtlen, sőt! Közösen adoptáltak két gyermeket, Mishát és Elizát, 1987-ben pedig megszületett közös babájuk, Ronan Farrow. Ekkor tehát már 9 gyermekről gondoskodott Mia, akit valóságosan sokkolt, amikor kiderült, hogy fogadott, húsz év körüli lánya, Soon Yi és férje titokban kavarnak a háta mögött. Néhány, a lányról készült meztelen fénykép buktatta le őket, amiket Mia véletlenül talált meg. Azonnal szakítottak, de Woody Allen a lánnyal maradt, sőt jó pár évvel később össze is házasodtak. Elképzelni sem tudom, milyen lehet megmenteni, majd felnevelni valakit, aki végül elszereti az ember férjét, de úgy sejtem, elég fullasztó fájdalom. Hosszú jogi csata vette kezdetét kettejük között: Mia azzal vádolta Woody Allent, hogy saját, közösen adoptált gyermekeiket is molesztálta szexuálisan. A bíróság végül ejtette a vádakat, azonban "súlyosan helytelennek" ítélték Woody Allen kapcsolatát Soon Yi-vel, amire a pár csak legyintett és boldogan éltek tovább. 1997-ben házasodtak ösze és a mai napig együtt vannak.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Kattints a képre a galériáért!

Mia, ha nehezen is, de összeszedte magát. Továbbra is folytatta a filmezést, amivel igazából soha nem is állt le. Ezidáig közel 50 filmben szerepelt, a legutóbbi filmjét például tavaly mutatták be, de úgy sejtem, ezzel a sor még közel sem ért véget. Sokkoló kapcsolatát követően újabb 6 gyereket fogadott örökbe, így 14-re bővült a család, ha nem számoljuk a tékozló lányt. Mia mindig is sokat segített másoknak és nem csupán úgy, hogy számtalan gyermeket emelt ki a szegénységből és a nyomorból, hanem harcos szószólóként is. Évek óta az UNICEF jószolgálati nagyköveteként tevékenykedik, igyekszik felhívni az emberek figyelmét a siralmas körülményekre, az étel- és vízhiányra és a betegségekre, amikkel a kicsiknek szerte a világon meg kell küzdeniük. Sokat utazott Afrika nyomorúságos részeire, közösen harcolt Mandelával és Vaclav Havellal, találkozott Teréz anyával és rengeteget adományozott. Jóságáért többször, több ízben kitüntették már az azóta is szépséges, aktívan dolgozó nőt, anyát, emberbaráti aktivistát, akivel az élet sosem bánt kesztyűs kézzel. 2000-ben, 19 éves korában adoptált gyermeke, Tam Farrow meghalt szívelégtelenségben, míg 2008-ban egy másik adoptált lánya halt meg feltehetően AIDS-ben. Mia teljesen összeomlott a gyászban, a haja kihullott, a bánat mély ráncokat írt az arcára. Jelenleg 15 gyermeke és kilenc unokája van.

Amikor egy interjúban megkérdezték Miát, mi vagy ki inspirálja, azt válaszolta: mindenki, aki tesz valamit a rászorulókért. Legyen az bármilyen kicsi dolog is. Engem mostantól Mia Farrow inspirál. A Nő, aki annyit élt, szenvedett és segített másokon, mint három ember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.