Stílusevolúció a kezdetektől: így lett stílusikon a ma 30 éves Rihanna

Rihanna stílus vörös szőnyeg születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A barbadosi származású énekesnő ma ünnepli 30. születésnapját. Debütáló albuma 2005 augusztusában jelent meg, azóta pedig minden lépéséről fotók százai készülnek. Valószínűleg mindenki fejében megmaradt egy-egy álomszép, vagy éppen provokatív ruha, amit a vörös szőnyeges megjelenései alkalmával viselt a sztár, aki az évek alatt igazi stílusikonná nőtte ki magát. Következzenek az elmúlt 13 év legemlékezetesebb vörös szőnyeges outfitjei!
  • 2005: a kezdetek

Első hivatalos fotóin valószínűleg Rihanna is nagyokat tud nevetgélni, így 13 év távlatából. A lógós nadrágból kivillanó bugyi, a hasvillantós felsők, a csípőnadrágok illetve, -szoknyák: ezek jellemezték az énekesnő első megjelenéseit.

2005 Forrás: Getty Images
  • 2006: az első komolyabb események időszaka

Tudjuk jól, Rihanna hamar befutott, így az első igazán jelentős vörös szőnyeges eseményeken már 2006-ban jelen volt. Év elején az első Grammy-gáláján egy zöld Roberto Cavalli ruhában jelent meg, év végén a Billboard díjátadón pedig egy jóval kihívóbb fehér miniben láthattuk.

2006 Forrás: Getty Images
  • 2007-2008: az útkeresés időszaka

Rihanna sokféle stílusba belekóstolt ekkor. Sokszor hangsúlyozta a dekoltázsát, viselt vagány de habos-babos darabokat is. Egyébként ebben az időszakban vágatta először rövidre a haját.

2007-2008 Forrás: Getty Images
  • 2009-2010: az első művészi próbálkozások időszaka

Ezekben az években Rihanna próbált egy kis művésziességet belevinni a vörös szőnyeges megjelenéseibe, de ez még egyáltalán nem volt kiforrott, még mindig nem az az igazi rihannás stílus, amit most ismerünk, sőt, egy-egy választása nagy mellényúlás volt. Habár 2007-ben már jelen volt az évente más-más tematikára épülő, kifejezetten jelmezszerű viseleteket követelő MET-gálán, 2009 volt az első év, amikor itt is emlékezetes maradt az outfitje. Nem is csoda, ki ne figyelt volna fel a Dolce&Gabbana által kreált csokornyakkendőre, és az óriási buggyos vállakra.

2009-2010 Forrás: Getty Images
  • 2011: a kísérletezés időszaka

Rihanna újra sokféle stílusba belekóstolt: folytatódott a kísérletezés, de már egy-egy letisztultabb darab is megjelent a palettán. Különösen emlékezetes ebből az évből a Grammyn viselt Jean Paul Gaultier darab, illetve a MET-gálás csipkés ruhája Alexander McQueentől. A Billboardon viszont a letisztult, egyszerű stílus mellett döntött, ami kellemes kontrasztot hozott tűzpiros hajával. Ezt az outfitjét Max Azria tervezte.

2011 Forrás: Getty Images
  • 2012-2013: szexi és elegáns darabok időszaka

Rihanna a letisztultabb, egyszerűbb vonalak felé kacsintgatott, de egy-egy szexibb darab, egy kis villantás simán belefért nála. 2012-ben egy elől és hátul is kivágott, sokat mutató estélyiben jelent meg a Grammyn, 2013-ban viszont már egy visszafogottabb szabású, színében viszont dögös Azzedine Alaïa darabban gálázott. 2013-ban az American Music Awardson aztán újra rövid hajjal és egy igencsak szexi ruhában mutatkozott.

2012-2013 Forrás: Getty Images
  • 2014: a művészi szabadság időszaka

Ez az az év, amikor Rihannából hivatalosan is ikon lett. Ő kapta ugyanis a CFDA Fashion Awards stílusikon díját, amit a divatvilág nagyasszonya, Anna Wintour adott át az énekesnőnek. A díjat Rihanna valószínűleg a valaha hordott legemlékezetesebb outfitjében vette át, egy áttetsző, 216 ezer Swarovski kristállyal díszített Adam Selman darabban, ami alatt mindössze egy tangát viselt. Sokan a meztelenkedés, sokan pedig a szőrme stóla miatt támadták, de az biztos, hogy hónapokig mindenki erről beszélt. Innentől bármit felvehetett Rihanna, az máris ikonikus viselet lett, mint a British Fashion Awardsra választott Stella McCartney zakó, amit önmagában viselt.

2014 Forrás: Getty Images
  • 2015: a látványos bevonulások időszaka

Rihanna ebben az évben annyira látványos és grandiózus ruhákat választott, hogy újfent mindenki csak róla beszélt. A MET-gálára megálmodott hatalmas Guo Pei palásttal ellopta a show-t, labdába sem rúghattak mellette a többiek. Más dolog, hogy a mémgyárakat is megihlette. Emlékezetes maradt ebből az évből a Grammyn viselt hatalmas habcsókruhája is, ami egy Giambattista Valli darab volt, és a nagy kedvencünket sem hagyhattuk ki: a párizsi divathét Dior bemutatójára választott fantasztikus outfitet.

2015 Forrás: Getty Images
2015 Forrás: Getty Images
  • 2016-tól napjainkig: Rihanna, ahogy ma ismerjük

Ha csak Rihanna 2017-ben viselt vörös szőnyeges outfitjeit végignézzük, újfent annyira változatos képet kapunk, ami az egész stílusevolúciójára jellemző. Az év a Grammyn viselt fantasztikus ruhával kezdődött: a narancssárga crop top és a hatalmas fekete szoknya izgalmas összhangot teremtett. Aztán a MET-gálán újfent káprázatosat alakított: csúcsra járatta a művésziességet és a jelmezszerűséget. Cannes-ban ugyan nem tudtuk neki megbocsátani a napszemüveges fiaskót: ez maradjon meg Susan Sarandon kiváltsága, de a Disney-hercegnős kék ruha szintén Cannes-ban csodás volt. Aztán úfent láthattuk divatikonként, már egy minden más brandet leiskolázó sminkmárka tulajdonosaként diákokhoz beszélni oversize nadrágkosztümben, év végén pedig színésznőként is bemutatkozott. Tette mindezt újra habosbabosban és hercegnői stílusban, vagyis Giambattista Valliban a Valerian és az ezer bolygó városa premierein.

2017 Forrás: Getty Images
2017 Forrás: Getty Images

2017 Forrás: Getty Images

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.