Méregteleníts jógával - megmutatjuk, hogyan csináld!

Forrás: Thinkstock -
méregtelenítés JógaKlikk jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogyan a lakásra ráfér egy jó nagy takarítás és rendrakás tavasszal, úgy a testednek, a lelkednek és az elmédnek is szüksége van tavaszi méregtelenítésre. Tisztulj meg, hogy könnyedén nézz a tavasz és a nyár kihívásai elé, szabadulj meg a lerakódásoktól, amikre már nincs szükséged, legyél energikus és könnyű! Mi kell hozzá? Változni akarás, elhatározás, a régi szokásokból való kilépés - és néhány jógagyakorlat! 

A jóga tisztító, gyógyító, méregtelenítő hatását sokan átéljük napról napra. De pontosan hogyan méregtelenít a jóga?

Forrás: Thinkstock

Serkenti a keringést

A jó anyagcseréhez és a méregtelenítő szervek megfelelő működéséhez kulcsfontosságú a jó keringés. Nemcsak a vérkeringés, hanem a nyirokfolyadék, minden folyadékban oldott anyag, az emésztőrendszerben lévő folyadékok, oxigén, prána, életerő keringése. A keringést pedig mozgással lehet a leghatékonyabban serkenteni. A jógában széles tartományban átmozgatjuk a testet, ezáltal serkentjük a keringést a hasüregben és az egész testben.

Gerinccsavarásokkal a zsigeri zsírszövet ellen

A kívülről is látható felszíni zsírszövet mellet a belső szerveink között úgynevezett zsigeri zsírszövet tud lerakódni. A zsírszövet gyakran méreganyagok raktára és a belső szervek közé lerakódva akadályozhatja a méregtelenítő szervek és az emésztőrendszer megfelelő működését. A jógában gyakori gerinccsavarások, mint például a maricsijászana segítenek megszabadulni a zsigeri zsírszövettől, ezáltal javítják a belső szervek működését, ráadásul ha a gerinccsavarás aktív, a haránthasizmokat is fejleszti, rugalmasan és erősen tartja.

A méregtelenítés titkos fegyvere: a légzés

A légzés gyakran nem kap elég figyelmet, amikor méregtelenítésről beszélünk, pedig a kilélegzett levegővel nem csak szén-dioxid, hanem különféle nyomelemek és méreganyagok ürülnek ki a szervezetünkből – gondolj csak arra, hogy a kilégzéseden könnyen meg lehet érezni, ha valami erőteljes, pl. fokhagymás dolgot ettél, vagy ha előző este kirúgtál a hámból. A kilégzés méregtelenítő ereje mellett a laza, mély rekeszizomlégzés (más néven hasi légzés vagy jógalégzés) fontos eszköz a hasunk mélyebb rétegeinek ellazításában. Sokszor rá vagyunk szokva, vagy úgy neveltek bennünket, folyamatosan feszítsük vagy behúzzuk a hasunkat. Ez hasznos lehet, például ha ugrunk, vagy nagyobb ütésre, leérkezésre készülünk. De az állandósult feszítés gátolja a keringést, a hasüregben lévő szervek működését, így a méregtelenítést is. A jógában gyakran dolgozunk a hasizmokkal, de fontos szerepet kap, hogy az izommunka ellenére a mélyebb rétegekben szabad legyen a keringés és az áramlás.

Forrás: Thinkstock

Mentális méregtelenítés és fordított pózok

A jógagyakorlás segít megtisztítani a gondolatokat, megszabadulni berögzült negatív gondolati mintáktól. A fordított testhelyzetek jó alkalmat adnak erre a mentális gyakorlásra, kimozdítanak a megszokásokból, és a jelen pillanatra irányítják a figyelmet. Fizikai síkon pedig segítenek esetlegesen elakadt, ki nem ürült dolgok kimozdításában, feloldásában, és hatékonyan serkentik a keringést az egész testben. Különösen jó lehet a hormonháztartást is egyensúlyba hozó szarvangászana (gyertya-, tarkóállás) 50 légzésig (kb. 5 percig) kitartva, ha kell könnyítéssel, vagy a shirsászana (fejenállás).

Lelki, érzelmi méregtelenítés csípőnyitásokkal

Nemcsak a belső szervekben rakódhatnak le méreganyagok, hanem az izmokban is elraktározódik minden érzelmi feszültség vagy trauma, ami életünk során ér bennünket. A csípő környékén gyakran halmozódnak fel az önértékelésünket, a saját magunkról alkotott képünket érintő érzelmi vagy mentális traumák. Ezek lehetnek olyan apróságok, mint egy csípős, akár viccnek szánt megjegyzés a kinézetünkre vonatkozóan, ami szíven üt bennünket, de lehetnek nagyobb dolgok is, mint egy szakítás emléke, vagy az, hogy a párunk mást választ, megcsal bennünket. Ezeket az emlékeket, érzelmi blokkokat segíthetnek oldani a jógában gyakori nyújtások és csípőnyitások – és nem is kell felidézni hozzá a kellemetlen emlékeket, az oldás akkor is megtörténik, ha az emlék nem tudatos.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Jógázz, és hagyd, hogy távozzanak a méreganyagok - e heti JógaKlikk videónk egy méregtelenítő program része, amelynek első 45 perce ezen a héten ingyenes! Kattints és jógázz velünk otthon!

Ájurvédikus tipp

Természetesen az is nagyon fontos, hogy milyen táplálékot juttatsz a testedbe. Egy ősi indiai ájurvédikus tipp nagyban segíti a méregtelenítést: reggel, felkelés után igyál meg egy nagy pohár langyos, citromos vizet. Ez serkenti az emésztést, lúgosít és frissen indul a napod tőle! Használj friss citromlevet, és adhatsz hozzá reszelt, mozsárban összezúzott vagy karikákra vágott gyömbért egy csipet Himalája sót is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.