Egészséges finomságok, amik csökkentik a koleszterinszintet

Forrás: Thinkstock -
zab2016 koleszterin rost koleszterinszint egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A magas koleszterinszint korunk egyik komoly betegsége, ami befolyásolja a cukorbetegségre, a magas vérnyomás kialakulására, az elhízásra és a szívinfarktusra való hajlamot is. Egy jól összerakott étrenddel azonban már sokat tehetsz a koleszterinszint alacsonyan tartásáért, ezért összeszedtünk néhány élelmiszert, amiket érdemes rendszeresen fogyasztanod!

Jöhetnek a rostok!

Gyógyszerek helyett a megfelelő ételek kiválasztásával is csökkenthető a koleszterinszint - vallja Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője. Katalin főképp a magas rosttartalmú ételeket javasolja, ezek ugyanis az ereknek, a szívnek és az érrendszernek nagyon jót tesznek. "Minél magasabb egy étel rosttartalma, annál inkább segít csökkenteni a koleszterintszintet. A zabpehely például a magas bétaglükán-tartalma miatt hasznos, de a teljes kiőrlésű élelmiszerek is beválnak.

Forrás: Thinkstock

Amivel viszont érdemes vigyázni, az a máj és a belsőségek, ezekben sok a koleszterin, illetve a cukorral is érdemes óvatosan bánni:

ha valaki túl sok cukrosat eszik, az is könnyedén okozhat magas koleszterin- és vérzsírszintet."

Nemcsak a jó emésztés és az anyagcsere miatt fontos, hogy sok magas rosttartalmú étel szerepeljen az étrendedben: klinikai kísérletek korábban kimutatták, hogy a rostok fogyasztása a totál és a rossz LDL koleszterin szintjét is csökkenti.

Ételek, amik csökkentik a koleszterinszintet

A zab lejjebb viszi a koleszterinszintet,

javítja az emésztést, és csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ráadásul hosszú időre eltelít: nemrég össze is szedtük, miért érdemes zabkásával indítanod a reggelt!

Forrás: Thinkstock

Gabonafélék

A zabhoz hasonlóan a teljes kiőrlésű gabonafélék is segítenek a szívbetegség kockázatának csökkentésében a bennük rejlő nagy mennyiségű oldható rostanyagnak köszönhetően. Az egészséges köretfélék is koleszterincsökkentő hatással bírnak: itt össze is szedtük, a hajdina és a bulgur mellett melyek azok, amiket érdemes napi szinten beiktatni az étrendedbe.

Olajok

A jó minőségű növényi olajok is csökkentik a koleszterinszintet: fogyassz minél több szezámmag-, szója- és kukoricaolajat, és a lenmagolaj is csodákra képes!

Napi fél marék dió is hasonlóan jó szolgálatot tesz a szervezetedben, és a dióolaj is nagyszerű választás!

Ha pedig étkezés, sütés, salátakészítés, akkor használj olíva-, repce- és avokádóolajat és kókuszzsírt!

Forrás: Thinkstock

Az omega3-ban bővelkedő halfélék is csökkentik a magas koleszterinszintet,

így érdemes hetente többször is lazacot, tengeri halakat választanod.

Zöldségek

A babfélék és a padlizsán mellett a zöld színű leveles zöldségek is csökkentik a koleszterinszintet, ezért jól teszed, ha gyakran eszel spenótot, káposztát, fodros kelt. Készítsd el őket akár saláta, akár főzelék formájában, de jó ötlet a zöldturmixok készítése is. A reggeli italodat is feldobhatod spenótlevelekkel, hidd el, egy ilyen ital feltölt energiával, vitaminokkal, és csökkenti a koleszterinszintet is!

Forrás: Thinkstock

A gyümölcsök is beválnak

Minden szezonban vannak olyan gyümölcsök, amik jótékonyan hatnak a koleszterinszintre: télen az alma és a citrusfélék ilyenek. Az almánál ne az almalére gondolj: a gyümölcs rostjai ugyanis sokat tesznek hozzá a szervezet egészségéhez, így érdemes napi 1-2 almát beiktatnod az étrendedbe, akár magában, akár zabkásába reszelve vagy salátába kockázva. A citrusfélék közül a pomelo, a narancs, a grapefruit is remek választás: fogyaszd őket bátran!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.