Brájen, Frodó vagy Búzavirág - Szerinted melyik a legbénább magyar utónév?

Forrás: Tumblr -
keresztnév béna szülő névadás utónév gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Kovács Pistikék és Szabó Erzsikék kora lejárt - a jövő a Dzsúlióké, Gandalfoké vagy éppen Kalpavalliké, már ami a legifjabb generáció keresztneveit illeti. Íme, a Life.hu szubjektív toplistája: a legfurább utónevek lajstroma.

Sajnos a 2015-ös hazai utónév-statisztikákra még várni kell, ám addig sem ülünk tétlenül, végigbogarásztuk hát a legutóbb 2015 decemberében frissült női és férfi utónévjegyzéket, hogy lássuk, miből is válogathattak tavaly az újdonsült anyukák és apukák. A lista szinte vég nélküli, nincs könnyű dolga annak a szülőnek, aki saját ötlet nélkül, csak a jegyzékre szeretne hagyatkozni.

Forrás: Thinkstock

Te elneveznéd a gyerekedet egy Instagram-effektről?

Valencia, Willow, Juno - neked is ismerősek ezek a nevek? Ha kicsit töröd a fejed, biztosan be fog ugrani, hogy honnan! Ezek mind különböző Instagram-effektek elnevezései. Nos, az amerikai szülők valószínűleg bolondulnak az Instagramért, mert bizony egyre többen nevezik el különböző képszerkesztő effektről gyermekeiket. A 2015-ös amerikai statisztikákat itt nézheted meg.

Hogyan lesz egy helységnévből keresztnév?

Első lépésként érdemes tisztázni a névkérelmezés folyamatát. Az 1982. évi 17. törvény értelmében, ha olyan nevet szeretnél csemetédnek adni, ami még nincs benne az utónévkönyvben, akkor annak bevezetését a Magyar Tudományos Akadémia központi anyakönyvi szervénél kell kérelmezni. Az MTA néhány tanáccsal is próbálja terelgetni a kreatív szülőket: javasolják például (nem túl nagy sikerrel), hogy földrajzi, márka- és művészneveket ne jegyeztessenek be, mint ahogy olyan neveket sem, amelyek jelentése a név viselőjére nézve hátrányos lehet.

Ezenkívül még van jó néhány tanács és intelem, kérdés, hogy mennyire lehet hatni egy elszánt, egyediségre ácsingózó büszke anyukára és apukára.

A szerkesztőségünk kedvencei

Imádtad a 90-es évek egyik népszerű mexikói szappanoperáját, a Rosalindát? Nem kell tovább keresztneveken gondolkodnod, nevezd kislányod Rozalindának! Azt azonban szomorúan konstatáltuk, hogy az igazán elvetemült szappanopera-rajongók Rozalinda nevű kislányuk hugicáját jelenleg még nem nevezhetik el Marimarnak, ugyanis ezt az utónevet nem találtuk a listában. Reméljük, ami késik, nem múlik.

Szerencsére a Gyűrűk Ura-fanatikusoknak sem kell többé Bélának vagy Gézának nevezni utódaikat,

a 2010-es listabővülésnek köszönhetően most már bármikor összefuthatsz egy Szabó Frodóval vagy egy Nagy Gandalffal.

Forrás: Tumblr

A hippi szülők gyermekei pedig végre megkaphatják anyuka és apuka kedvenc fesztiválhelyszíneinek neveit is: ideális névválasztás lehet egy fiú-lány testvérpárnak a Kapolcs és az Ozora.

A furcsa nevek külön pikantériája, amikor a szülők egy olyan idegen eredetű nevet választanak a gyereknek, amelynek kiejtése és írott formája különbözik. Ezeket a neveket idehaza a mai köznyelvi kiejtésnek megfelelően, a mai magyar helyesírás szabályai szerint kell bejegyezni.

Így születtek meg a mára igen népszerűvé vált Dzsasztin, Brájen, Dzsínó vagy éppen Dzsenifer nevek is.

Neked melyik a kedvenced?

...de lehet, nem is ez a jó kérdés. Szerinted melyik a legszörnyűbb? Összeválogattunk néhány igazán különleges utónevet, kíváncsian várjuk, melyik kapja majd a legtöbb szavazatot.

Szerinted melyik a legborzalmasabb férfi név?

Szerinted melyik a legborzalmasabb női név?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.