Ezt az egy dolgot ne tedd, ha felébrednél az éjszaka közepén

Forrás: kihezvigyem.hu -
alvászavar alvási apnoé cirkadián ritmus
Sokan, ha felébrednek éjjel, olyasmit csinálnak, ami aztán akár az egész hátralévő pihenőidejüket tönkrevágja, mert lehetetlenné teszi a visszaalvást. 

Vannak olyan szerencsés emberek a világon, akiknek a feje amint párnát ér, már alszanak is. De többen vannak, akik miután lefeküdtek, még hosszú percekig, sőt órákig várják sikertelenül, hogy álom jöjjön a szemükre. Ilyenkor az óra gyakori nézegetése mellett számolgatják, ha sikerülne elaludni, még mennyi idejük maradna, mielőtt megszólal az ébresztő.

Dr. Biquan Luo egy intelligens alvómaszkokat gyártó vállalat vezetője a New York Postnak elmondta, hogyan segíthetjük az egészséges cirkadián ritmus fenntartását, és megosztott néhány okot és gyógymódot is az éjszakai felébredések ellen.

Az alvászavarok gyakori oka a stressz és a szorongás. Forrás: kihezvigyem.hu

A szakember elmondta, hogy az alvászavarok gyakori oka a stressz és a szorongás, a kényelmetlen ágy vagy a fájdalom, valamint a környezeti hatások, például a zaj, a mozgás vagy a túl meleg vagy túl hideg szobahőmérséklet.

Az olyan alvási zavarok, mint az alvási apnoe vagy a nyugtalan láb szindróma, éjszakai ébredést is okozhatnak.

Mit tegyél, ha felébredsz?

A cirkadián ritmus

Ha a szervezetünk belső órája és a tervezett lefekvési és alvási idő nincs szinkronban, akkor nehezebb az elalvás és gyakoribb az ébredés. A cirkadián ritmusunk döntő szerepet játszik az elalvásban és az alvás fenntartásában is. Ha a cirkadián ritmus felborul, az alvászavar garantált, ezért érdemes foglalkozni annak beállításával, melyre számos módszer létezik, kötük az időzített fény használata, vagy az, hogy minden nap ugyanabban az időben fekszel le és kelsz fel, az edzésidő módosítása, váltogatása, a reggeli mérsékelt koffeinfogyasztás.

A cirkadián ritmusról itt írtunk:

Cirkadián ritmus – a 24 órás körforgás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.