Így fogyj ingyen, diéta és mozgás nélkül

diéta fogyás alvás evés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Álmodoztál már arról, hogy egy nap felébredsz, és éppen olyan vékony vagy, amilyen mindig is szerettél volna lenni? Ha ez nem is ilyen egyszerű, az alvás valóban segíthet a fogyásban. Ha eleget alszol, nem borul fel a szervezeted anyagcseréje, és nem is hízol majd olyan könnyen.

A legtöbben rendszeresen sportolnak, és fokozottan ügyelnek az étrendjükre annak érdekében, hogy leadják a felesleges kilókat, vagy éppen megtartsák a kívánt testsúlyt. Az alvásra azonban már kevesen szánnak elegendő időt, sokszor még a sportolás is éppen az éjszakai órákba nyúlik bele.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Ezzel pedig éppen az ellenkezőjét érik el: az alváshiány megzavarja a szervezet napi ciklusát, az úgynevezett cirkadián-ciklust. "Minden szervnek megvan a saját anyagcsere-szabályozó ciklusa" - magyarázta Phyllis Zee, a Northwestern Egyetem alvászavarokkal foglalkozó központjának professzora. "Ezt a ciklust az érzékelt fény mennyisége befolyásolja. A fény a látóidegeken keresztül stimulálja az agy hipotalamuszát. Ez a kis mogyorónyi szerv hormonokat bocsát ki, és olyan létfontosságú ritmikus funkciókat befolyásol, mint az anyagcsere vagy a hőmérséklet-szabályzás. Amikor a cirkádián-ciklus felborul, az adott szervben vagy megváltozik az anyagcsere, vagy több kalóriát igényel, vagyis elkezdünk többet enni" - fűzte hozzá a professzor.

Aludj - és fogyj!

Egyes kutatók szerint a késő éjszakai fények, a számítógépezés és a tévézés átveri a szervezetet, azaz elhiteti, hogy örök nyár van, és több ételre van szükség. Az ősember ugyanis éppen nyáron élte a legaktívabb időszakát, sokat vadászott és evett, hogy felkészüljön a hideg télre.
A felhalmozódott alváshiányt többnyire egy nagyobb alvással próbálják pótolni a túlpörgetett életmódot élő emberek. Sajnos, az ilyen egyszeri alvás nem elegendő, ráadásul több tanulmány is kimutatta, hogy az összeadott alváshiány esetén az egyének már az álmosság mértékét sem képesek felismerni. Ha tehát fogyni akarsz, nem kell mást tenned, mint fokozottan ügyelned arra, hogy eleget aludj, és rendszeresen. Kevésbé fogod kívánni az ételt, és a feles kilók is könnyen lecsúsznak majd.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.