Szauna, alkohol és a többiek – tiltólistás dolgok a terhesség alatt

Forrás: Thinkstock -
terhesség alkohol babavárás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt remélhetőleg minden kismama tudja, hogy a kábítószerfogyasztás és a cigarettázás kifejezetten tiltott a terhesség alatt. Ám vannak olyan ételek, mozgásformák, élethelyzetek, amiket szintén érdemes kerülni abban a bizonyos 9 hónapban. Ha már várandós vagy, de ha még gyermekvállalás előtt is állsz, jó, ha tisztában vagy a tiltólistás dolgokkal!

Számos tévhit él a terhesség alatti mozgásról, étkezésről, alkoholfogyasztásról. Természetesen a várandós anyuka dönti el, mit vállal be a babavárás alatt, ám vannak olyan dolgok, amiket nem árt szem előtt tartani. A védőnő szerint az első és legfontosabb dolog a mértékletesség. Mind a normál hétköznapokban, a várandósság alatt is kerülni kell a szélsőséges magatartásokat. Ilyenkor egyértelműen megváltozik a test, így lesznek dolgok, amiket egyáltalán nem, vagy csak mértékkel szabad végezni, fogyasztani - a gyermekvállalás egy felelősségteljes dolog, egy életen át hatással lesz az életünkre a gyermekünk, ezt pedig nem árt szem előtt tartani.

Forrás: Thinkstock

A védőnő elmondta azt is, hogy ugyanúgy, mint a terhesség alatt, már a babatervezés időszakában is fontos tudatosan készülni: áttérni az egészséges életmódra, a mértékletességre. Lássuk, melyek azok a dolgok, amiket érdemes kerülni a babavárás alatt.

Kábítószer

Az első és leginkább kerülendő dolog a kábítószer, aminek az összes formája nemcsak a terhesség alatt tiltott, hanem minden életkorban, és természetesen a babatervezés időszakában is kerülendő. A különböző szerek komoly károsító hatással vannak többek között az idegrendszerre. Természetesen a szoptatás időszakában is tartózkodni kell a különböző szerektől, ezek ugyanis az anyatejen keresztül eljutnak a kisbabához is.

Dohányzás

Köztudott dolog: a dohányzás ártalmas az egészségre. Mindenkiére, aktív és passzív formájában egyaránt. Nincs mese: a dohányzás a kábítószer mellett abszolút tiltólistás dolog a várandósság alatt. Sőt, az állapotos kismamáknak még a passzív dohányzásra is érdemes figyelni, és nem tartózkodni füstös helyeken.

Alkohol

Korábban kutatások kimutatták, hogy már egy nagyon kis mennyiségű tömény alkohol is károsíthatja a magzatot. Sok orvos kifejezetten ajánl heti 1-2 pohár vörösbort, sört a várandósság alatt. A védőnő szerint ez az alkalmankénti kb. 0,5-1 dl-ig terjedő mennyiség, ami kifejezetten a borra vagy a sörre vonatkozik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy „kötelező" ezt a mennyiséget elfogyasztani.

Gyógyszerek

A mindennapi életben lehetőleg kerüld a gyógyszereket, kiemelten fontos ez a várandóságot megelőző időszakban. Minden orvosi vizsgálatnál el kell mondani, hogy várandós vagy, és meg kell kérdezned, hogy a felírásra kerülő gyógyszereket szabad-e szedned. Ha lázas beteg vagy, akkor mindenképp kell a lázcsillapító, mert a magzatnak a betegséggel több kárt okozol, mint a gyógyszerrel. De egy kis náthára, torok- vagy fejfájásra nem kell rögtön bekapnod valamit, inkább próbálj ki természetes módszereket!

Koffein

Itt is megoszlanak a vélemények. Helyes, ha a kismama konzultál a „saját" védőnőjével vagy orvosával, mert ebben az esetben egyénre szabott segítséget/tanácsot tudnak adni. Sok kismama ilyenkor, és később a szoptatás alatt is áttér a napi 2-3 csésze gyengébb kávé fogyasztására. Arra azonban nem árt figyelni, hogy nagyon sok teában is van koffein, így ezeket sem szabad túlzásba vinni.

Gyorséttermek

A hétköznapokban sem egészséges a kalóriadús, ám tápanyagszegény, tartósítószerek és egyéb E-betűs adalékanyagokban bővelkedő gyorséttermi koszt. Felesleges kalória, ráadásul a baba sem igényli. Persze ha olykor-olykor elcsábulsz, nem dől össze a világ, de amennyire lehet, próbáld meg ezeket kiiktatni az életedből.

Forrás: Thinkstock

Energiaitalok

Ezeknek a termékeknek a célja, hogy felfokozott állapotot okozzanak. Ez a várandósság ideje alatt semmiképp sem jó. Könnyen begörcsölhet a kismama hasa, még vetélést is okozhat. Az energiaitalok az ébrenléti állapotot fokozzák, ezért a gyermek az anyuka pocakjában intenzív mozgású lehet, ami a várandósnak komoly panaszokat okozhat.

Sport a végtelenségig

A terhesség nem betegség, így a testmozgás is maradhat az életed része. Ha korábban rendszeresen mozogtál, akkor nem kell, hogy erről lemondj, ám kezdd el szem előtt tartani, hogy egy új élet növekszik benned. A várandósság idején különösen fontos, hogy ne terheld túl magad, és lehetőleg kerüld az intenzív, anaerob mozgásokat, hogy még véletlenül se lépjen fel oxigénhiányos állapot. A súlyzós edzéseketis csak óvatosan végezd! Mozogj rendszeresen, de ne most akarj csúcsokat dönteni. Futás helyett kocogj, próbáld ki a kismamajógát, és sétálj nagyokat a szabadban. Az extrém sportokat, ahol nagyobb a sérülés veszélye, most hanyagold. Ha eddig nem sportoltál, ne most akard elkezdeni, mert félsz a pluszsúlytól. Ha eddig kibírtad edzés nélkül, ez a pár hónap már nem oszt, nem szoroz.

Szauna

Ismét egy olyan dolog, amiben megoszlanak a vélemények. Feltétlenül fontos, hogy ebben a kérdésben is konzultálj az orvosoddal, aki személyre szóló tanácsot tud adni. Ha az orvosod nem ellenzi, olykor-olykor terhesen is bevállalhatod, de ne tölts sok időt egyszerre a melegben, és igyál nagyon sokat előtte és utána is. Mindig legyen melletted felnőtt, aki probléma esetén segíteni tud.

Szolárium, napozás

Már nem trendi az agyonszoláriumozott bőr, szóval a mesterséges barnulást ki is iktathatod az életedből. Igaz ez akkor is, ha a várandósságod jelentős része a téli hónapokra esik.

A napfény igen fontos az életünkben, ezért a várandósság ideje alatt is szükséges, hogy megfelelő mennyiségben érje a bőrünket. Érvényesek azok a napozási szabályok, amelyeket már mindenki jól ismer. A kora délelőtti órák és a késő délutáni órák a leginkább alkalmasak a napozásra - erre várandósan is érdemes ügyelni.

Wellnessfürdők

Vágysz a meleg vízre pocakosan is? Sok kismama úszással tartja karban magát, mások nem javasolják a fertőzésveszély és a meleg víz miatt, ettől ugyanis begörcsölhet a méh. A döntés itt ismét a tiéd és az orvosodé, akivel érdemes konzultálnod, mielőtt döntést hozol.

Forrás: Thinkstock

Fogyókúrák, léböjt

Biztosan aggaszt a gondolat, hogy a babavárás alatt felkúsznak rád a kilók, ám ne most akard elérni a csúcsformádat! A léböjtöt pedig egyenesen felejtsd el: már azzal sokkolod a szervezetedet, ha csak leveken élsz, erre pedig semmi szükség a babavárás alatt. Ha nem akarsz nagyon kikerekedni, egyszerűen csak élj egészségesebben. Fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt, rostban gazdag ételeket, és ne feledkezz meg a mozgásról sem. Ha megkívánsz egy kis édességet, egyél egy kocka csokit vagy egy kis egészséges sütit, és ne gondold, hogy a benned lévő magzat tényleg egy tábla csokira vagy 2 rúd kürtős kalácsra vágyik.

Hajfestés

Sok orvos egyenesen tiltja a terhesség alatti hajfestést, még akkor is, ha eddig nem készült átfogó tanulmány arról, hogy ez tényleg árt-e a kisbabáknak. A terhesség első három hónapját próbáld meg hajfestés nélkül átvészelni, a következő hónapokban pedig válassz természetes, növényi alapú festékeket. A hajfestés történjen olyan helyen, ahol lehet szellőztetni közben, hogy ne lélegezz be sokat a káros anyagokból.

Vegyszerek, tisztítószerek

Természetesen egy állapotos nő is takaríthat, de vegyszerek helyett válassz olyan természetes tisztítószereket, mint az ecet, a citrom és a szódabikarbóna.

Röntgen

Először is ha fennáll a röntgen lehetősége, mindenképp tájékoztasd az orvost a terhességedről. A röntgen nem tilos a terhesség alatt, egy fogröntgennel például nem ártasz a magzatnak, csak az a fontos, hogy a hasat és környékét ne érje a sugár. Ha mégis a has közelében kellene röntgenezni, akkor a hasra egy ólomkötény kerül majd.

Magas sarkú cipő

Korábban megmutattuk a legstílusosabb kismamákat, akik rendszeresen viselnek magas sarkú cipőt. Megkerestük Benke Rita akupresszőrt, aki elmondta, a magas sarkú nem tilos a terhesség alatt, ha bizonyos alkalmakkor, és csak pár órát viseljük őket. Hosszabb utakra, sétákra azonban ne válasszanak ilyen darabokat a kismamák, mert a terhesség alatti pluszsúly miatt másképp hat a láb boltozatára, ráadásul balesetveszélyesebb is.

Forrás: Thinkstock

Hosszabb külföldi utak

A fejlett országokkal nincs probléma, ám az olyan területek, ahova csak védőoltással lehet elutazni, nem ajánlottak a kismamák számára. A repülőút okozhat kényelmetlenségeket, ezért is van az, hogy a terhesség végén már repülni sem szabad. Babavárás alatt is utazgass bátran, de lehetőleg olyan helyekre, ahol tudod, hogy megbízható a betegellátás.

Macskatartás

Sokakban felmerül a kérdés a macskákkal kapcsolatban. Vannak, akik azonnal megválnak a cicájuktól, amint kiderül a várandósság, pedig ez nem feltétlenül szükséges. A cicát rendszeresen kell állatorvoshoz vinni, pl. oltásokra, azonosító chip beültetésére, stb. Annyit megtehetsz, hogy ne takarítsd a macskaalmot állapotosan, és a cicus simogatása után alaposan moss kezet.

Tejtermékek, tojás

Vannak, akik szerint tilos, ám tény az, hogy a tej kalciumot tartalmaz, erre pedig szüksége van a kismamáknak. Mértékkel, de fogyaszthatsz tejet, de felejtsd el a pasztőrözés nélküli tehén, kecske- és juhtejet a baktériumok miatt.

A penészes sajtok listeriosis baktériumot terjeszthetnek, melyek károsan hatnak a magzatra, így azokat is lehetőleg hanyagold.

A szalmonellafertőzés miatt a babavárás alatt nem javasolt a nyers tojásból készült ételek fogyasztása sem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.