Amikor kialszanak a fények – Gyereksztárok élete a csillogáson túl

Forrás: Northfoto/AFP -
Christina Ricci Judy Garland Mary-Kate Olsen Kirsten Dunst gyereksztár Dakota Fanning Edward Furlong Emma Watson Hollywood Ashley Olsen Elle Fanning Macaulay Culkin sztárság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Pénz, siker, csillogás – a hirtelen jött népszerűség még egy egyébként stabil énképpel és egészséges önbizalommal rendelkező felnőtt életét is fenekestül fel tudja forgatni, az igazán emberpróbáló feladat azonban mégiscsak az, amikor a világhírrel egy alig pár éves gyermeknek kell megbirkóznia. A show-biznisz nem gyerekjáték, a tündöklő sikertörténeteket sok esetben szomorú utójáték követi. 

Még a tizenéves kort sem érték el, mégis az egész világ ismeri őket: rengeteg a pénzük, még több a csodálójuk, elegáns partikra járnak, szinte bármit megvehetnek maguknak, rajongók milliói bálványozzák őket. A gyermeksztárok élete kívülről csupa játék és mese, ha viszont kicsit megkapargatjuk a csillogó felszínt, tragikus emberi sorsokkal találjuk szembe magunkat.

A kilencéves Drew Barrymore még az egykori amerikai elnök, Ronald Reagan oldalán is pózolt Forrás: Wikipedia

Nem fenékig tejfel

Ha egy gyermek tehetségét felfedezik, és a környezetétől hirtelen kiemelt figyelmet kap, megváltozik az egész élete. Az addig átlagos kisiskolás számos kihívással szembesül, amikkel – ahogy cikkünk szereplőinél is látni fogod – vagy sikerül megbirkóznia, vagy csúnyán elindul lefelé azon a bizonyos lejtőn. Gyereksztárnak lenni nem könnyű, ám szerencsére találni pozitív életutakat is, hiszen vannak olyan egykori gyerekhírességek, akik sikerrel vették az akadályokat, meg tudtak birkózni a népszerűséggel, ráadásul kamatoztatni is tudták a fiatalon elért sikereket.

Gyereksztárból sikeres felnőtt

Kirsten Dunst

Kirsten Dunst a gyereksztárok szokásos útján indult el: 3 évesen már tévéreklámokban szerepelt, és modellkedett. Az igazi áttörést azonban az Interjú a vámpírral jelentette neki: a briliáns horrorfilmben mindössze tízévesen szerepelt, ráadásul szerepe szerint még Brad Pitt-tel is csókolóznia kellett. Ez a szerep mindjárt Golden Globe-jelölést is hozott az ifjú tehetségnek. Felnőtt korában aztán többször nyilatkozott arról, hogy anno édesanyja erőltette rá a színészetet. Ezen kijelentéseit későbbi interjúiban végül visszavonta, és ma azt állítja, hogy semmit sem sajnál, ami gyerekkorában történt. Kirsten mára komoly színésznővé érett, élete sztárallűröktől mentes, és bár a depresszióval meg kellett küzdenie, még mindig jobban jött ki a felnőtté válásból, mint hasonló helyzetből induló társai.

Forrás: Northfoto/AFP

Dakota és Elle Fanning

A Fanning nővérek még ma is szemtelenül fiatalok: Dakota idén töltötte be a 21. évét, míg Elle csupán csak 17 éves. Mindketten nagyon aprócskán kerültek be a show-biznisz világába. Dakota karrierje ötévesen egy tévéreklámmal kezdődött, amit aztán olyan szuperprodukciók követtek, mint a Bújócska Robert De Niro oldalán vagy a Világok harca Tom Cruise főszereplésével. A kisebbik Fanning lány pedig – aki a tavalyi évben a világ 5. leggazdagabb gyerkőce címet is elnyerte – alig volt hatéves, amikor A titkos ajtó című drámában játszott, karrierje pedig azóta is töretlenül ível a magasba. Eddig úgy tűnik a Fanning nővérek sikeresen bújnak ki a gyermeksztár-skatulyából, és felnőttként is ott tündökölnek majd Hollywood nagyjai között.

Forrás: Northfoto/AFP

4 éves gyerekek illegetik magukat a színpadon

Barnítóspray, műköröm, műszempilla, póthaj, smink – ha ezeket a szavakat hallod, neked milyen kép ugrik be elsőre? Mondjuk egy éppen buliba készülő, csinos 25 éves lány, egy fotózás előtt álló glammodell vagy egy fellépésre készülő énekesnő? És ha azt mondjuk, ezekre a kiegészítőkre egy 10 éves kislánynak van szüksége?
A gyermekszépségversenyek sokkoló világáról egy korábbi cikkünkben olvashatsz.

Emma Watson

Ha Harry Potter, akkor Emma Watson. A varázslótanoncos filmek női sztárja a szemünk előtt cseperedett kis fruskából érett nővé. A Harry Potter után játszott például az Egy hét Marilynnel-ben és az Egy különös srác feljegyzéseiben is, a filmezés mellett irodalom szakos diplomát szerzett, és aktívan részt vesz a nemek egyenjogúságáért vívott küzdelemben is. Olyannyira, hogy tavaly júliusban megválasztották az ENSZ jószolgálati nagykövetévé. Csak gratulálni tudunk!

Forrás: Northfoto/AFP

Christina Ricci

Emlékszel még Wednesdayre, az Adams Family kissé komor, copfos kislányára? A filmnek köszönhetően sokan ráragasztották a „sötét” jelzőt, a galád család halálvágyó kislánya azonban az évek során sikeresen levetkőzte magáról a leghíresebb szerepéhez társuló negatív képzeteket. A családi filmek és vígjátékok világától a drámák, horrorok és tévés sorozatok irányába fordult, a kétezres évek közepén még Emmy-díjra is jelölték A Grace klinikában nyújtott alakításáért.

Forrás: Northfoto/AFP

Tönkrement életek

A pozitív példák mellett az elmúlt évtizedekben Hollywood számos lecsúszott gyerekszínészt is kitermelt magából. A sikernek, a nagyfokú figyelemnek és sztárolásnak gyakran olyan lelki következményei vannak, amelyek akár egy életet is tönkre tehetnek.

Judy Garland

Garland bájos kislányból a nézők szeme előtt vált érett, vonzó asszonnyá. Sikert sikerre halmozott, felejthetetlen alakítást nyújtott Dorothyként az Óz, a csodák csodája című filmben, azonban a visszaemlékezések szerint soha nem volt igazán boldog. Alig 13 évesen szerződést ajánlott neki a Metro-Goldwyn-Mayer, ami a színésznő egész sorsát megpecsételte. Sokak állítása szerint a hollywoodi stúdióban dolgozó fiatal sztároknak amfetamint adtak, hogy bírják a tizenkét-tizenöt órás forgatási napokat, így lett az ifjú Garland súlyos szenvedélybeteg. Soha nem hitte el magáról, hogy tehetséges és vonzó nő, és drogfüggősége miatt egy idő után szerepeket sem ajánlottak fel neki, így 1947-ben idegösszeomlást kapott. Több alkalommal is megpróbált öngyilkos lenni, míg végül sikerrel járt: 47 évesen gyógyszer-túladagolás okozta a halálát.

Forrás: Northfoto/Wikipedia

Macaulay Culkin

Nincs ember a földön, aki ne ismerné Macaulay Culkin nevét: a Reszkessetek, betörők! Kevinjét alakító kissrác garantáltan bevéste magát mindannyiunk agyába. Culkin, mint megannyi gyereksztár, óvodás évei elején kezdte a színészetet: kisebb szerepekben tűnt fel színházakban és tévésorozatokban. Az igazi áttörést az első mozifilmje, a Belevaló papapótló hozta meg számára, karrierje csúcsát pedig Kevin McCallister megformálása jelentette. Karrierjének gyors felívelése azonban hamar megtört. Hiába próbált szakítani a cuki vígjátékszerepekkel, későbbi próbálkozásai nem teljesítettek túl jól a mozipénztáraknál. 14 évesen visszavonult a színészkedéstől, ezután leginkább magánéleti botrányaitól visszhangzott a sajtó: kábítószer-visszaélés miatt többször is letartóztatták, és vádat emeltek ellene, majd 18 évesen megnősült, ám két évvel később el is vált.

Forrás: Northfoto

Mary-Kate és Ashley Olsen

Az Olsen ikrek sajnos nem azt az utat járták be, mint a cikkünk elején bemutatott Fanning nővérek. Első szerepüket még babakorukban zsebelték be: a Bír-lak című tévésorozatban debütáltak 9 hónapos gyerekszínészként. Ezt követően is szinte elválaszthatatlanok voltak: hatéves koruk óta számos filmben és tévéshow-ban szerepeltek együtt, tinédzserkorukra pedig a leggazdagabb fiatalok között tartották őket számon. A hírnév árnyoldala azonban őket sem kerülte el. Mary-Kate egy interjúban elmondta, hogy mindig is "cirkuszi majmoknak" érezték magukat, ráadásul már tinikorában evészavarai voltak. Állítása szerint "nem volt jó élet", amit ő és ikertestvére éltek. A 2000-es években aztán felhagytak a filmezéssel, inkább a divattervezés területén próbálták kamatoztatni tehetségüket. Tervezői ambíciójuk mellett azonban a sajtó főleg drogbotrányaiktól és továbbra is fennálló evészavaraiktól volt hangos.

Forrás: Northfoto/AFP

Edward Furlong

Terminátor 2, Amerikai história X, Kedvencek temetője 2. Filmek, amikben imádtuk az egykor átható tekintetű kissrácot. Furlong 14 éves volt, amikor megkapta az Arnold Schwarzeneggert emberi érzelmekre tanító John Connor szerepét a Terminátor 2 – Az ítélet napjá-ban. Ez volt az a szerep, amivel megkezdődött sikerszériája a '90-es években. Karrierje azonban viszonylag hamar megtört: először 2000 októberében került drogfüggősége miatt elvonóra, később azonban nem csak a tiltott szerekkel gyűlt meg a baja. 2009-ben ítélték el először családon belüli erőszakért, aztán 2012-ben komoly sérüléseket okozott egy nőnek a Los Angeles-i reptéren, 2013 elején pedig az akkori barátnőjét verte meg.

Forrás: Northfoto/AFP

Sorsdöntő kérdések

Az, hogy egy sikeres gyerekszínészből felnőttként lecsúszott alkoholista vagy ünnepelt filmcsillag válik-e, szinte megjósolhatatlan. Deliága Éva gyermekpszichológus segítségével mégis megpróbáltuk feltárni a különböző sorsok mögött megbúvó okokat.

Deliága Éva gyermekpszichológus szerint

"Amennyiben 10 éves kora előtt éri ez a hatás a gyermeket, akkor személyisége a koránál fogva még könnyen formálható. Ha kamaszról beszélünk, esetükben személyiségük még nincs teljesen kialakulva, a külvilág visszajelzései rendkívül fontosak számukra. Ha egy kamasz esetleg megfelelő érzelmi háttér nélkül belekerül a siker forgatagába, ahol dicsérik, aztán ebből kikerülve már nem kap annyi figyelmet és elismerést, az számára feldolgozhatatlan lehet.

Ha a felfedezése előtt nem volt stabil lelkiállapota, egészséges önképe, személyisége, akkor összezavarodik. Ki vagyok én? Az átlagos kamasz a problémáimmal, vagy a sztár? Ezután sokan az örömteli érzéseket alkohollal, drogokkal próbálják pótolni. A fiatal szeretne boldog lenni, a szerek átmenetileg ezzel hitegetik, de valójában nem boldog, mert már nem kap annyi figyelmet a sikeres hullámhegyeket maga mögött hagyva. Hiszen egykor egy jelentéktelen kamasz volt, aztán a felfedezése után a környezetétől csupa olyan visszajelzést kapott, hogy ő különleges, aztán a siker véget értével visszapottyant a valóságba, és ezt nem könnyű feldolgozni.

Ráadásul sok gyereksztár csupán abban az adott életkorában emelkedik ki társai közül, és felnőve már nem foglalkoznak vele annyit. Ilyen Macaulay Culkin, a Reszkessetek, betörők! sztárja, aki egy múló kiskori bájjal rendelkezett, és ezt kinőtte. Nem is kapott több jelentős szerepet.

Amik még szerepet játszanak a történésekben, azok a környezettől érkező elvárások a kis sztár felé. Szuperlatívuszokat várnak el tőle, amelyeket nem képes teljesíteni, így kudarcélmény éri, ami szintén negatívan hathat önképére, hangulatára. Sajnos gyakran előfordul, hogy a fiatal családja támaszt elvárásokat: például ha az apa a gyermeksztár menedzsere, és nagy nyomást helyez a fiatalra, mivel gyakorlatilag az egész család az ő keresetéből él. Így a gyermekkor közvetlensége és szabadsága kimarad a kis sztár életéből, hisz gyakran szabad ideje sincs. Felnőve aztán csak a dolgok könnyebb végét akarja megfogni, gyakran felelőtlen életmódot folytat."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.