Bár világszerte Kína és Japán vezetett a várható leghosszabb élettartam tekintetében, a legfrissebb felmérések szerint a napfényes Monacóban élnek legtovább az emberek.

Napfény mint életerő

Monacóban a 89,6 éves várható átlagéletkorról az állam gazdagsága is gondoskodik, hiszen a stresszes adófizetés és a munkanélküliség arrafelé ismeretlen fogalom. A II. Albert uralta, a világon legsűrűbben lakott országban szó szerint szinte állandóan süt a nap, a zsúfoltságért cserébe pedig rendkívül magas életszínvonal jár.

Thinkstock

De nem rosszak az életkilátások a világ egy másik kis országában, San Marinóban sem, melyet a térképen Olaszország ölel körül. A főleg turizmusból élő, szintén napsütéses országban a betegellátás ingyenes, az adók alacsonyak, és csak tíz éven át kötelező iskolába járni - a nyugodt körülmények 82,5 éves várható átlagéletkort biztosítanak.

Ha már San Marino felé vennénk az irányt, akkor Olaszországot se hagyjuk ki: a legfrissebb adatok alapján a világ ötödik leghosszabb átlagéletkort ígérő országa nemcsak szenvedélyes lakóiról, de minőségi borairól és ételeiről is híres. A tészták mellett az olaszok ugyanis sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, de a családi összetartás is nagyon erős - talán ebben rejlik a hosszú élet titka.

Kínai és japán tanulságok

Sokáig Japánban éltek legtovább a nők, de a húszezer ember halálát okozó földrengés és az öngyilkosságok miatt nemrég Kína vette át a vezetést: a szmogos, felhőkarcolókkal és fényreklámokkal teli Hongkongban átlagosan 86 évig élnek az emberek. Bár a város láttán az egészséges életmód az ember utolsó gondolata, a lakók valamit még őrizhetnek ősi kincseikből és szokásaikból. A hosszú és élvezhető öregkor egyik helyi alappillére a tevékeny életmód: a legtöbb hongkongi ember még 70-80 évesen is vígan munkába jár, szabadidejében pedig madzsongozik, ami szellemileg is fitten tartja. A város modernsége az egészségügyi rendszert is érinti, így a betegségek megelőzésében, kezelésében élen járnak, de a rendszeres, szabadban végzett tai chi, a gyakran fogyasztott párolt hal és zöldségköret, illetve az antioxidánsokban gazdag teák is hozzájárulnak a hosszú élethez. A legfőbb érv pedig talán az, hogy a kínai és japán idős emberek nem érzik magukat feleslegesnek: ahelyett, hogy magányosan tévéznének a szobájukban, dolgoznak, vagy barátaikkal játszanak, összejárnak, és nem hagyják el magukat.

Thinkstock

Afrikában örülnek, ha negyven évig élnek

Míg a világ napfényes oldalán több mint nyolcvan, addig a kevésbé szerencsés fekete kontinensen alig átlag negyven évig élnek az emberek. Szváziföldön például a születéskor várható átlagos élettartam csupán 31,8 év, mely főként a dühöngő TBC és AIDS járványoknak köszönhető. Az afrikai férfiak több mint fele ugyanis továbbra sem használ óvszert, az országok zömének élelmezése és egészségügyi helyzete egyszerűen katasztrofális, a gyakori polgárháborúk pedig azokat is elviszik, akik addig életben maradtak. Afrikán kívül az afganisztáni nők sincsenek irigylésre méltó helyzetben, nemcsak általános megbecsülésük alacsony, de életkoruk is: alig negyvenkét évre számíthatnak.

Magyarországon  javul a helyzet

Magyarországon csaknem 78 évre emelkedett a nők, 70 évre pedig a férfiak várható átlagos élettartama, ami négy, illetve öt évvel magasabb, mint húsz évvel ezelőtt volt. Persze nagyon sok függ az életkörülményektől, a rózsadombi lakhelyű férfiak például közel hét évvel hosszabb életre számíthatnak, mint az átlagmagyarok, míg a kelet-magyarországi régió falvaiban csak 68 év az átlagéletkor. S bár korábban a nők jelentősen tovább éltek a férfiaknál, ma már egyre csökken a két nem közti különbség, ami azt jelenti, hogy az erősebb nem tagjai talán az eddigieknél jobban figyelnek magukra. Egészségügyi rendszerünknek és az életkörülményeknek sem ártana némi fejlődés: a halálozások feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek, míg harmadáért a rákos megbetegedések - van még tehát mit eltanulnunk a monacóiaktól.

14 éven aluli kislányok százai állnak sorba szebb hüvelyérthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121203-tobb-szaz-14-even-aluli-lany-vegeztet-huvelyplasztikat-nagybritanniaban.html Ilyen egy borzalmasan félresikerült fenékimplantátumhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121130-borzalmasan-felresikerult-a-fenekimplantatuma-egy-nonek-videon-lathato-hogy-megforditja.html Túlélhető a villámcsapás?http://www.life.hu/gyogyulj/20121128-tragedia-hatalmas-vihar-hogyan-lehet-tulelni-a-villamcsapast.html Senki nem tudja, miért lázas 10 éve a magyar íróhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121128-tiz-eve-lazasan-el-trux-bela-a-templomos-lovat-cimu.html Feleslegesen megcsonkított nőkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121127-450-egeszseges-no-mellet-tavolitotta-el-feleslegesen-egy-brit-orvos.html "Hol van az anyukám?"http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121123-edesanyjat-kereste-legtobbet-a-csontvelorakban-szenvedo-kislany-fanni-a-korhazban.html