4 hatékony természetes megoldás menstruációs görcsökre

Forrás: Thinkstock -
betegség menstruáció természetes módszerek egészség masszázs jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mielőtt automatikusan a görcsoldó gyógyszereid után nyúlnál, próbálj ki néhány igazán gyengéd, de annál megbízhatóbb módszert menstruációs fájdalmaid enyhítésére.

A fájdalmas menstruáció szinte a leggyakoribb, ciklussal kapcsolatos probléma a nők életében. Aligha van olyan nő, aki egyszer-kétszer vagy akár rendszeresen ne lenne "áldozata" a fájdalmas görcsöknek. Bár a fájdalom szinte természetes velejárója a menstruációnak, nem kell annak tekinteni mégsem. A görcsök hátterében egy prosztaglandin nevű vegyület áll, melynek hatására a méhizomzat összehúzódik, elősegítve ezzel a méhnyálkahártya leválását, de normál esetben ez a vegyület nem okoz fájdalmas görcsöket, csak akkor, ha a szintje magasabb a kelleténél. A fájdalomba ne törődj bele te se, nem valószínű, hogy így tervezted, vagy tervezed női létezésed megélését, nem a görcsök elfogadása, vagy az azokkal való együttélés elsajátítása a feladat, hanem az, hogy tanulj meg tenni ellene.

Forrás: Thinkstock

1. Jóga

A jóga akkor is valódi csodaszer a menstruációs görcsök ellen, ha te e pillanatban "nem hiszel" annak áldásos hatásában. Valószínűleg, amíg nem próbálod ki a gyakorlatban, egészen pontosan nem tanulod meg azoknak a jógapózoknak a helyes gyakorlását, amelyek rövid időn belül kifejtik hatásukat a görcsoldásban, nehezen képzeled el, hogy néhány nyújtás, feszítés vagy gömbölyítés a segítségedre lehet. Pedig a jóga nem csak a pózokkal segít: az egész szervezetedre hatással van, sőt életmódodat befolyásoló rendszerével átfogó módon hat rád. Nem utolsósorban megtanít úgy lélegezni, hogy szinte "sóhajtásaiddal" is képes legyél a görcsök elmulasztására.

A Life.hu tippje:

Bár a jógában vannak olyan gyakorlatok, amelyeket nem javaslunk menstruáció alatt, néhány ászana kifejezetten jó a görcsök ellen. Gyors görcsoldásért kattints IDE!

2. Masszázs

A világ legfinomabb (és legpasszívabb) görcsoldó módszere. Persze kell hozzá valaki, akinek vagy megesik rajtad adott helyzetben a szíve (és ez lehet az anyukád, vagy valamelyik jófej barátnőd is), de az az igazi, ha mondjuk a párod az, aki néha, képes forró tenyerével kimasszírozni a medencédből, a combjaidból a fájdalmas görcsöket. Még hatékonyabb lehet a dolog, ha mindehhez meleg, nyugató masszázsolajat, például levendulaolajat használ.

3. Hőhatás

Nem véletlenül tettek nagyanyáink melegített fedőt vagy sóval töltött, meleg zsákokat a hasukra, ha fájdalmas görcsöktől szenvedtek. A hő hatására ugyanis kitágulnak az erek, és kicsit elernyednek az izmok is. Ám nem csak ez segített: ahhoz ugyanis, hogy a fedő vagy a zsák a hason maradjon, nem lehetett "kuporogni". (Bár az esik jól, azzal csak elnyújtjuk a szenvedés idejét.) Laza testtartásban, hanyatt vagy félig oldalt fekvő póz szükséges ahhoz, hogy a tárgyak a helyükön maradjanak, ez pedig "lazulást" igényel és eredményez. Ahogy a forró (vagy neked megfelelő hőmérsékletű) kádfürdőben is lebegéssel csillapíthatod a fájdalmat. Ülőfürdő esetén a vízbe feltétlenül keverj kamilla, árvacsalán, levendula vagy cickafark főzetet (esetleg ezek elegyét), mert kitűnőek a fájdalmas női problémákra.

Forrás: Thinkstock

4. Mozgás

Kicsit ellentmondásos ugyan, de a lazulás mellett a mozgás is tud segíteni, különösen azok, amelyek a befeszülő izmok ellen dolgoznak, azaz a nyújtó, nyújtózkodó mozdulatok. De egy laza, könnyű futás, vagy a lábujjhegyen járás felemelt karokkal (amikor szinte "pipiskedsz"), illetve a "lógás" is segíthet. Egy ajtófélfára szerelt kapaszkodó hatalmas segítség lehet a menstruációs görcsök csillapításában.

A Life.hu olvasói is ajánlottak néhány természetes módszert görcsoldásra.

Milla, 26 éves

Nekem az aktivitás, a mozgás jött be. Már egy-két nappal a vérzés megérkezése előtt végzek különböző gyakorlatokat, és futok is. És kövezzen meg, aki akar, de nekem a szex is segít. Feloldja a görcsöket és kész, még akkor is, ha nem teljes az aktus, ha inkább csak simogatás, ölelkezés és csók van. 

Virág, 32 éves

A jógára esküszöm, valamint a hatalmas gömbölyű labdára. ha nagyon fáj (és nekem nagyon tud fájni) akkor ráhasalok a labdára és azzal billegek, gördülök előre-hátra. vagy ráülök- széles terpeszben és ringatózom rajta.

Anna, 40 éves

Aromaterápia - például levendulagyertya, fagyönygytea és nyújtózkodás. Plusz relaxálós zene, félhomály és kis meditációs-légzőgyakorlatos pihenés. Nem tudom mindig megengedni magamnak ezt a luxust (amíg kicsik voltak a gyerekeim például soha), de ha hétvégére esik az első 1-2 nap, ma már eszembe sincs gyógyszerrel kúrálni magam. Akkor az a két nap az enyém. Megélem, hogy nő vagyok, és igyekszem a lehető "legfinomabbat" kihozni a helyzetből.

Íme, hat ok, ami miatt kifordulhatsz önmagadbólhttp://www.life.hu/drlife/20140505-szamos-ok-miatt-viselkedhetsz-ingerulten-es-keszitheted-ki-a-kornyezeted.htmlRáreccsentél a kedvesedre, pedig soha azelőtt nem tettél ilyet? Nyugtalan vagy, mindenen felkapod a vizet, üvöltesz a gyerekkel? Ha szemmel láthatóan nem vagy azonos azzal, aki voltál, akkor sem kell rögtön megrémülnöd. Néha egészen egyszerű oka van a megváltozott viselkedésednek. A Life.hu a hétköznapi okok nyomába eredt.Dr. Life--Tévhitek a szénhidrátrólhttp://www.life.hu/drlife/20140425-tevhitek-a-szenhidratrol-rengeteg-tevedes-kering-a-szenhidratok-korul-a-life-hu-tisztazza-a.htmlAz egyik legnagyobb ellenségünk, vagy épp jótevőnk a szénhidrát? Szüksége van rá a szervezetnek, vagy szorítsuk a minimumra? Pontokba szedtük, melyek a legfontosabb tévhitek a szénhidráttal kapcsolatban.Dr. Life--PCOS – a petefészek-szörnyeteghttp://www.life.hu/drlife/20140429-a-pcos-t-vagyis-a-policisztas-ovarium-petefeszek-szindroma-ma-a-reproduktiv-koru-nok-meddosegenek.htmlA PCOS mozaikszó, melynek jelentése: policisztás ovárium (petefészek) szindróma. Ugyan az elnevezés csak a petefészket jelöli, valójában egy rendkívül bonyolult betegség, amely a test több szervét is érintheti. A hétfői hétindító értekezlet alatt Facebook-oldalunkon ajánlhattatok témákat feldolgozásra. Sok szuper ötletet kaptunk, végül erre esett a választásunk.Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.