A csillogás és a pompa mögött ők is összeomlanak olykor. Életük színpadán a betegségekkel kell megvívniuk, és közben már csak presztízsből sem szabad mások előtt összetörniük. A Life.hu összegyűjtött öt sztárt, akiknek a betegsége az idén bombaként robbant a köztudatban.

Avril Lavigne és Ashley Olsen: Lyme-kór 

A kanadai származású énekesnő, Avril Lavigne először a People magazinnak, majd később élő adásban, könnyek között is mesélt betegségéről egy amerikai műsorban. Habár a betegsége tavaly kezdődött, idén sikerült diagnosztizálni nála a Lyme-kórt, amelyet egy rovarcsípés okozott. A 30 éves énekesnő hónapokon keresztül csak az ágyat nyomta, annyira legyengült a betegsége miatt. „Most tartok a kezelésem felénél. Sokkal jobban érzem magam. Sok előrelépést látok, és hálás vagyok a tudatért, hogy százszázalékosan felépülök majd" – mondta el Avril a tévéműsorban. A történetét azért osztotta meg nyilvánosan, hogy felhívja a figyelmet a betegségre és arra, hogy gyógyítható: „Van remény. A Lyme-kór gyógymódja létezik. És jobban lehetsz" – mondta. 

Forrás: AFP

Míg Mary-Kate Olsen titokban férjhez ment, és boldog, addig ikertestvére, Ashley Olsen egyre rosszabb állapotban van.  Ashley Olsenről nemrég derült ki, hogy szörnyű betegséggel küzd, most pedig aggasztó hírek is érkeztek a világsztárról. Ashley – kullancs által okozott – betegségének tüneteit, úgy tűnik, későn vették észre, és egyelőre nem hatnak rá kellőképpen a gyógyszerek sem, emiatt a betegség előrehaladott stádiumában van. Bízunk benne, hogy nem lesz komolyabb baja! 

A Lyme-kór egyes kullancsfajok által terjesztett (a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal) fertőző betegség, amely csak nemrég került a köztudatba. A csípés okozta tünetek akár már első napon, de olykor csak hónapokkal később mutatkozhatnak meg, bőrelváltozásokkal, influenzaszerű tünetekkel, levertséggel, izomfájdalommal. Ha ebben a szakaszban nem történik meg a diagnózis felállítása, és nem kezdődik el a kezelés, akkor a testben szétszóródó baktériumok további tüneteket okoznak.

Selena Gomez: lupusz

A 23 éves Selena Gomez a Billboard magazinnak árulta el először, hogy autoimmun betegséggel küzd, amiért már kemoterápiás kezelést is kapott. Egy online magazinnak nyilatkozott az a szakértő, aki elvileg megnézte az énekesnő leleteit: „Eddigi tapasztalataim szerint, ha valaki kemoterápiás kezelést kap lupusz miatt, az azt jelenti, hogy már a szervei is károsodtak. Ebben a stádiumban a betegség akár még halálos is lehet.” A kemoterápia sikerességéről nem tudunk alaposabb részleteket, az énekesnő szerencsére mostanában inkább tündököl. 

Forrás: AFP
A gyulladásos és ritka autoimmun betegség során az immunrendszer a test saját maga – azaz szövetei és szervei – ellen fordul. A betegségről és annak részleteiről ITT olvashatsz.

Val Kilmer: gégerák

Val Kilmer egy ideje eltűnt a nyilvánosság szeme elől, egyes források szerint gégerák miatt műtötték meg. Egy hónappal ezelőtt röppentek fel olyan pletykák is, miszerint a gégerákos színésznek állítólag csak hetei(!) vannak hátra. A Top Gun második részében epizódszerepet játszott volna, ám állapotára való tekintettel lemondta a szereplést. A színész egy ideig nyilvánosan még nem is ismerte el a betegségét, és kezeltetni sem akarta magát, mert egy olyan vallási felekezethez tartozik, amelynek tagjai nem hisznek az orvosokban. 

Forrás: AFP
A gégerák elsősorban férfiakat érintő betegség, 40 év felett jelentkezik, de az előfordulási gyakorisága az 50. és 70. év közöttieknél gyakoribb. A rosszindulatú daganat általában a hangszalagokon vagy azok fölött helyezkedik el, a rákos jellegű betegségek általában 2-3 százalékát teszi ki a gégerák. A vizsgálatok alapján a betegek 85 százalékánál a rendszeres dohányzás vagy a mértéktelen alkoholfogyasztás is ott van a kialakulásáért felelős okok között. Az előrehaladott állapotban lévő betegséget kemoterápiával kezelik. A több stádiumos betegséget amennyiben időben észlelik, 90 százalékos a túlélés esélye, később ez már jócskán lecsökken. Ezeket a sztárokat szintén érintette a betegség.

Charlie Sheen: HIV-vírus

Az összegzésünk utolsó személye nem is szolgáltathatott volna zaftosabb betegséggel a világsajtónak. Az 50 éves színész a Today show-ban, egy exkluzív interjúban vallotta be, hogy beteg, holott állítólag már sokan nyílt titokként kezelték. „Azért vagyok itt, hogy bevalljam, valóban HIV-pozitív vagyok. Három betű, amit nehéz megemészteni” – mondta a színész, aki állítása szerint már négy éve tudta, hogy fertőzött. Sheen sosem vetette meg az alkohol, a drogok és a prostituáltak nyújtotta örömöket. Összeállításunkban kitértünk azokra a nőkre is, akiket elviekben megfertőzhetett. A sztár viselt dolgairól nem csak a személyi asszisztense, de a feldühödött kerítőnője is kitálalt. 

Forrás: AFP
A HIV-vírussal akár évekig tünetmentesen együtt lehet élni, minden szervezet más módon reagál. A HIV-vírus miatt meghalt sztárokról, valamint a betegségről részletesebben ITT írtunk.