Több riói olimpikon, kiváltképp az amerikai úszók és tornászok testén láthatók feltűnő piros körök, amiket nem más, mint az alternatív terápia, a köpölyözés okoz. Tudományosan bizonyított előnyökkel ugyan nem jár, de számos sportoló esetében a győzelem amúgy is inkább fejben, mint testben dől el. 

De mi az a köpölyözés? 

A köpölyözés során forró befőttesüvegeket nyomnak a testre vákuumot idézve elő, így serkentve a vérkeringést az érintett területen. Íme, egy videó arról, hogyan is zajlik egy köpölyözés: 

A terápiával élő úszók és tornászok azt állítják, hogy a módszer segít enyhíteni a fájdalmat meggyötört testükben.  A kezelés bizonyára segít megkönnyíteni a túlzottan tömött pénztárcákat, ezenkívül azonban más bizonyított hatása nem ismert a módszernek – írja a The Guardian. 

A lap szerint valószínűleg még az is jelentősebb fizikai hatást gyakorolna a sportolókra, ha elfogyasztanák a lekvárt azokból a befőttesüvegekből  – igaz, mindez táplálkozási szempontból nem lenne túl egészséges. Ugyanakkor ne feledjük, hogy mégiscsak az olimpiáról van szó. Áltudomány ide vagy oda, az olimpikonok ugyanolyan hiszékenyek, és ugyanolyan hitelesnek gondolják a dolgot, mint a köpölyözésért rajongó világsztárok, mint például Jennifer Aniston és az egészséges életmód elkötelezett híve, Gwyneth Paltrow. Ám ezenkívül valami más, érdekesebb dolog is történik mindeközben. 

Michael Phelps testén is jól látszanak a köpölyözés nyomaiForrás: AFP/Christophe Simon

Valódi hatás nélkül is lehet hatékony 

Évekig tartó kitartó, kíméletlen és kimerítő edzés juttatta el ezeket a testeket ehhez a felemelő pillanathoz. Most értek el ennek a folyamatnak a csúcspontjára. Az olimpikonokra nehezedő nyomás hatalmas: akkora, hogy azt mi, földi halandók el sem tudjuk képzelni. 

Ebben a kuktafazékban, ha valaki a csapattársától ellesett, hókuszpókusznak számító, ártalmatlan alternatív terápiával egy kicsit rendbe tudja szedni magát, nehéz rámutatni az árnyoldalra és a hátrányokra.  Miért ne próbálhatná ki? Igaz, egyáltalán nincs tudományos bizonyíték arra, hogy hatékony terápiáról van szó, a köpölyözés során az alanynak le kell feküdnie, rákényszerül a pihenésre, mialatt valaki egy fájdalommentes rituálét hajt végre rajta, amiről azt állítja, hogy jobban fogja magát érezni tőle a páciens. 

Forrás: Dreamstime

A sportban napjainkban az apró nyereségek (marginal gains) elvét követik, vagyis a felszereléseken, a módszereken és az edzésen apró, fokozatos fejlesztéseket hajtanak végre, amelyek összeadódva jelentős javulást eredményeznek. 

A The Guardian szerint úgy kell tehát tekinteni a köpölyözésre, mint ennek a tudománytalan verziójára. Végtére is minden sportolónak megvan a maga rituáléja és babonája, és ha arról a bizonyos aranyéremről van szó, amelyről a legtöbbjük egész életében álmodott, bármilyen előnnyel kecsegtető szalmaszálba belekapaszkodnak  – ha más nem, legalább a placebóként működő hatása miatt, amitől jobban érzik magukat. 

Ezek az olimpikonok nedvesítik idén a bugyikat
A Forma-1-es szezon indulásakor csokorba szedtük a legjobb pasikat, és így tettünk a foci-Eb ideje alatt is. Természetesen most körülnéztünk Rióban is, és összegyűjtöttük a legszexisebb sportolókat – kattints ide a cikkért! (A legszebb magyar lányokat egyébként itt csekkolhatják az urak.)