Ha egy híresség beteg lesz, akkor két dolgot tehet: vagy igyekszik eltitkolni, csendben gyógyulni, majd utána nyilvánosság elé állni, vagy megtagadja a hallgatást, és nyíltan, őszintén vállalja „gyengeségét” rajongói és a világ előtt. Most összegyűjtöttük azokat a hírességeket, akik inkább az utóbbit választották – és ezzel hatalmas erőt adtak rengeteg egészséges és beteg embernek egyaránt.

Selena Gomez: „Attól még, hogy összetörtél, nem kell úgy maradnod”

A világhírű énekesnő szeptemberben jelentette be, hogy szünetre van szüksége a karrierjében, ezért egy időre visszavonul. Az ekkor kiadott hivatalos közleményében úgy fogalmazott: a boldogsága és az egészsége érdekében szüksége van arra, hogy egy időre távol legyen a nyilvánosságtól, méghozzá a korábban diagnosztizált lupusa miatt. Mint azt sokan tudjátok, nagyjából egy évvel ezelőtt derült ki, hogy lupusom van, egy olyan betegségem, amely különböző módon van hatással az emberekre. Rájöttem, hogy a szorongások, a pánikrohamok és a depresszió mind-mind a lupus miatt jelentkeztek” – mondta akkor Selena, aki később az American Music Awards gáláján beszélt őszintén a benne kavargó érzésekről és zűrökről:  Attól még, hogy összetörtél, nem kell úgy maradnod.” 

Selena GomezForrás: AFP

Shannen Doherty: „Eszembe jutott az is, hogy vége az életemnek”

A Bűbájos boszorkák és a Beverly Hills 90210 sorozatokból megismert színésznőnél ugyan nem ebben az évben diagnosztizálták mellrákját, mégis rengeteget tanulhattunk tőle a betegséggel folytatott küzdelemről és magáról a betegségről. Shannen Doherty mindig őszintén beszélt félelmeiről, kétségeiről, összeomlásáról, nyíltan vállalta a kemoterápia miatt kihullott haját és kopaszságát és megmutatta, hogyan zajlik egy kemoterápiás kezelés. Mindemellett igyekszik teljes életet élni, így például az edzéseket és a szeretteit sem hanyagolja el. 2016-ban a 45 éves színésznő érdeme volt, hogy közelebb hozta az emberekhez ezt a súlyos betegséget, amelyről nyíltan és őszintén tudott párbeszédet folytatni. 

Shannen DohertyForrás: AFP
„Még fél mellel is szeretett és szeretkezett velem”
Halom Borbála dolgos édesanya volt, aki mindig vagányan vette az élet buktatóit, de egy novemberi napon teljesesen átfordult az élete: mellrákot diagnosztizáltak nála. Az első felocsúdása után még maga sem tudta, hogyan fog folytatódni az élete. Ez itt az ő története.

Magic Johnson: „Azon a napon megkezdtem a küzdelmet az életemért” 

A sztárkosaras egyike volt azoknak a sztároknak, akik nyíltan felvállalták, hogy HIV-pozitívak. A Los Angeles Lakers egykori irányítója sportkarrierje kellős közepén, 1991-ben jelentette be visszavonulását a fertőzés diagnosztizálása miatt, hogy aztán öt évvel később visszatérjen, és a szezonban még 32 mérkőzést lejátsszon. Véglegesen csak ez után vonult vissza, és azóta is ritkán ad interjút vagy tesz nyilatkozatot állapotáról. 

2016-ban azonban megtört a jég: hivatalos oldalán arról írt, hogy azon a napon, amikor megállapították nála a megbetegedést, megkezdődött élete legnagyobb küzdelme. Ezután köszönetet mondott mindenkinek, aki mellette állt ezekben az időkben: Nagyon hálás vagyok az életemért, számomra minden nap egy ünnep. Az élet egy ajándék, és hálás vagyok az Istennek, hogy megáldott engem.” 

Magic JohnsonForrás: AFP
Egy Magyarországon végzett kutatás szerint nem csökkent itthon a HIV-fertőzöttek száma, sőt: csak június végéig 8 AIDS-es áldozat vesztette életét, míg tavaly összesen 11-en haltak meg a kór következtében. Szakértők szerint minden szexuálisan aktív felnőtt számára kiemelten fontos a rendszeres szűrővizsgálat, mert kizárólag így derülhet fény a vírus létére. A Life.hu cikkét ide kattintva olvashatod el.

Bella Hadid: „Nehéz megérteni ezt a láthatatlan fogyatékosságot” 

Ki gondolta volna, hogy az év modelljévé választott szépség betegsége miatt nem valósíthatta meg eredeti álmát, az olimpiát? Gigi Hadid 20 éves húga, aki idén a Victoria's Secret-divatshow kifutóján is végiglépkedhetett, kislánykora óta jeleskedett a lovassportban, azonban Lyme-kórja közbeszólt. Elvette tőlem a tinédzser éveimet”  – fogalmazott Bella. Nem az egyedüli a családjában, aki ezzel a betegséggel küzd: édesanyja, az egykor szintén modellként ténykedő Yolanda Foster, illetve öccse, Anwar Hadid is ebben szenved. Az embereknek nehéz megérteniük ezt a láthatatlan fogyatékosságot, különösen úgy, hogy mindeközben egy magazin borítóképén ragyog egy gyönyörű arc.” 

Bella HadidForrás: AFP
„Egyszer csak elsötétült előttem az egész világ"
A Lyme-kór máig a nehezen felismerhető betegségek közé tartozik, a betegeket sokszor félrediagnosztizálják az orvosok. Szabó Éva gyermekkorában vakult meg, majd később le is bénult a betegség következtében, mivel felnőttkoráig nem a megfelelő kezeléseket kapta. Mindezek ellenére pozitív életszemlélete töretlen, amit legfőképp két dolognak köszönhet. Az ő történetét itt olvashatod el.