Mégis milyen problémákkal járnak az emberek pszichológushoz? Mi történik egy ilyen kezelés során? És milyen bonyodalmak adódhatnak a terapeuta és a páciens kapcsolatából? Íme, hat film, amelyek nem csupán kikapcsolnak és szórakoztatnak, hanem mindeközben egy pszichológus munkájába és mindennapjaiba is bepillantást nyerhetsz.

Terápia

Az izraeli sikersorozat itthoni adaptációja nem csupán a Mácsai Pál által alakított pszichológus mindennapjaiba, problémáiba és azok megoldásaiba avatja be a nézőt, hanem abba is, hogy hogyan zajlik egy pszichoterápiás kezelés, és mi is történik a terapeuta és a páciense között.

A sorozat főszereplője, András a legkülönfélébb emberekkel és élettörténetekkel találkozik, és miközben minden erejével azon van, hogy a hozzá fordulókon segítsen, ő maga is támogatásra szorul. Vigyázat, függőséget okozhat!

Amit még mindig tudni akarsz a szexről

Kay és Arnold hű társai egymásnak, 30 éve tartó házasságuk azonban finoman szólva is kihűlt: külön szobában alszanak, és tulajdonképpen semmilyen fizikai kontaktus nincs közöttük.

Kay azonban nem hagyja annyiban: amikor tudomást szerez arról, hogy Great Hope Springs nevű kisvárosban praktizál egy elismert és híres párterapeuta, megpróbálja rábeszélni a férjét, hogy utazzanak oda, és tegyék végre rendbe a házasságukat. A film erről szól, illetve kettejük közös utazását mutatja be.

Fifti-fifti

A film középpontjában nem maga a pszichológia vagy a terapeuta áll, a cselekmény és a dráma szempontjából mégis lényeges szerephez jut a főszereplő és pszichológusa viszonya.

A Joseph Gordon-Lewitt által megformált Adamet agyrákkal diagnosztizálják, orvosa szerint ötven százalék esélye van arra, hogy meggyógyul (vagy nem). A fiatal férfit a kezelések és barátnőjével történt szakítása után egy csinos, ám nulla tapasztalattal rendelkező doktorandusz pszichológushoz irányítják – akivel később sajátos viszonya alakul ki.

Első a szerelem

Rafi 37 évesen, válása után keresi fel a pszichológusnőt, dr. Lisa Metzgert, aki arra biztatja a magára maradt fényképész-producert, hogy ismerkedjen, és bátran kössön új ismertségeket. Mindezek után semmi meglepő nincs abban, hogy Rafi nem sokkal később arról számol be terapeutájának, hogy ismét szerelmes – ám az csak később derül ki, hogy választottja nem más, mint a pszichológus 23 éves fia, David. 

Csak egy kis pánik

Mit tehet egy maffiavezér, ha kiborul, nem tud aludni, és állandóan a sírás kerülgeti? Ugyanazt, mint bármelyik földi halandó: felkeres egy szakértőt, jelen esetben a halk szavú pszichológust. Bár ebből a helyzetből minden normális ember menekülne, a terapeuta jól tudja, kivel áll szemben, ezért rábólint, hogy segít a szorongással és gátlásokkal küzdő maffiafőnökön. 

Good Will Hunting

Hiába a tehetség, ha nem gondozzák. A húszéves Will Hunting iszik, balhézik, nem leli a helyét, mindeközben a legnevesebb professzorokat megszégyenítő matematikatudással oldja meg a legbonyolultabb feladatokat, és szóról szóra fel tudja idézni a leghomályosabb történelmi utalásokat.

A tehetséges, ám folyamatosan bajba keveredő Will Huntingot kézről kézre adják a pszichológusok, míg végül a kiábrándult egyetemi professzorból lett terapeuta, Sean Maguire vállalja el. Kettejük kapcsolata nem csupán a fiatal fiúra, hanem magára a pszichológusra is hatást gyakorol.