A vastagbélráknak nincsenek teljesen egyértelmű tünetei, éppen ezért a legnehezebben diagnosztizálható daganatos megbetegedések közé tartozik.

Hogyan ismerhetjük fel a vastagbélrákot?

A vastagbélráknak a korai stádiumában rendszerint semmilyen tünete nincs. Később – ahogyan a daganat növekedni kezd – véres széklet jelentkezhet, aminek oka az, hogy a tumor vérezni kezd. Ez a jelenség azonban nem folyamatos, és nem is nagymértékű, így sokan észre sem veszik ezt a jelet. Előrehaladottabb állapotban a széklet színe teljesen sötétté válhat a vele elkeveredő vér miatt. A kismértékű, de rendszeres vérveszteséget idővel komoly fáradtság, gyengeségérzet és sápadtság kísérheti. A vérzésen és a fáradékonyságon túl a székelési szokások is tartósan megváltoznak, ami azt jelenti, hogy a megszokottnál ritkábban vagy éppen ellenkezőleg, gyakrabban kell vécére menni. Ha a vastagbélrák immár fokozott növekedésnek indult, és nagy kiterjedést ért el, el is zárhatja a bél egy szakaszát. A vastagbélrák tüneteként ilyenkor erős hasfájás léphet fel, más panaszokkal, például hányással együtt. 

Ha a vastagbélrák fokozott növekedésnek indult, tünetként erős hasfájás léphet fel, más panaszokkal, például hányással együttForrás: Thinkstock

Ha a fenti tüneteket vagy akár a fenti tünetek együttes jelenlétét tapasztaljuk, mindenképpen forduljunk mielőbb orvoshoz! 

A vastagbélrák kezelése 

A vastagbélrák eredményes kezeléséhez elengedhetetlen a sebészek és az onkológusok jó együttműködése. Az időben felismert vastagbélrák kezelése akkor a legsikeresebb, ha a daganat műtéti beavatkozással teljes mértékben eltávolítható – ez az érintett bélszakasz kimetszését jelenti. A műtéti beavatkozás mellett a sugár- és kemoterápiának, valamint a célzott terápiáknak is fontos szerepük van. Célzott biológiai terápiáról akkor beszélünk, amikor a gyógyszer képes az azonosított daganatsejteket célzottan elpusztítani, illetve szaporodásukat megállítani – ilyen terápia például az érújdonképződés gátlása, illetve a daganatsejtek felszínén található növekedésifaktor-receptor (EGFR) fehérjéjének a gátlása.

Az időben felismert vastagbélrák kezelése akkor a legsikeresebb, ha a daganat műtéti beavatkozással teljes mértékben eltávolíthatóForrás: Thinkstock

A nem célzott, azaz a kemoterápiás gyógyszerek nem tesznek különbséget a sejtek között, minden gyorsan osztódó sejtre egyaránt hatnak. Daganatpusztító hatásukat az adja, hogy a ráksejtek gyorsan osztódnak. Miközben e terápiák hatékonyan képesek a daganatsejtek pusztítására, más gyorsan osztódó egészséges sejteket is károsítanak, mint például a vérsejtek vagy a nyálkahártya, a bőr sejtjei. A célzott onkológiai gyógyszerek hatóanyagai ezzel szemben a ráksejtek receptoraihoz (jelfogó struktúrájához) kapcsolódnak, így hatásuk szelektívebb. E gyógyszerek alkalmazásának feltétele, hogy a szakemberek megismerjék a daganat genetikai profilját. Ezeket a vizsgálatokat jól felszerelt molekuláris genetikai laboratórium tudja elvégezni, ahol az eredmények interpretálása, azaz az orvosi szakirodalom alapján való terápiához kapcsolása is megtörténik. Ezen célzott gyógyszereket az onkológusok a kezelési vonalakba illesztik, de fontos azt is szem előtt tartani, hogy ezek a gyógyszerek nem helyettesítik minden esetben a kemoterápiát. Azonban ha a célpontot a genetikai vizsgálat tisztázta és a célzott szer adott, nagyon jó eredmények érhetőek el a betegség lefolyásában” – mondja dr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója.

Tudtad?
A vastagbélrákos betegek körülbelül felében alakul ki áttét a májban. Míg korábban ezeket az áttéteket nem tudták kezelni, a mai célzott biológiai terápiák alkalmazásával a májbeli áttétek olyan mértékben zsugoríthatók, hogy lehetőség nyílik sebészi eltávolításukra is.

„A szelektív terápiák között a hormonkezelésnek nincs bizonyított hatása vastagbéldaganatos indikációban, ugyanígy törzskönyvezett immunterápia sincsen még ezen betegségben. Ez utóbbi kezeléseknél érdemes azonban elidőznünk, mivel sok a félreértés e szerek körül: e kezeléseknek semmi közük sincsen az immunerősítés ígéretével vitaminokat, étrend-kiegészítőket, teákat stb. kínáló forgalmazókhoz. Az onkológiában alkalmazott immunológiai terápiák azon alapszanak, hogy a daganatsejtek képesek az immunrendszer számára felismerhetetlenné válni. Az immunológiai kezelések nem közvetlen tumorpusztító hatásúak, hanem a beteg saját immunrendszerét próbálják a daganatsejtek ellen hangolni azzal, hogy elősegítik a daganatot felismerő immunsejtek felszaporodását” – folytatja dr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója.

„Az immunológiai kezelések nem közvetlen tumorpusztító hatásúak, hanem a beteg saját immunrendszerét próbálják a daganatsejtek ellen hangolni azzal, hogy elősegítik a daganatot felismerő immunsejtek felszaporodását” – mondja dr. Peták IstvánForrás: Thinkstock

Talán nem hinnéd, de ez is fontos!

A legújabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy a bizonytalanságból, kilátástalanságból eredő szorongás, a szükséges kezelésektől, a mellékhatásoktól való félelem és a depresszió csökkentése szempontjából kiemelt jelentősége van a részletes tájékoztatásnak és a beteg állapotához igazított lelki támasznak, pszichológiai segítségnek, amely jelentősen javíthatja a kezelések hatékonyságát. Tapasztalatok alapján a tájékozott, felkészült, a gyógyulásuk szempontjából „harcra kész” és elkötelezett betegek gyógyulási esélye többszöröse lehet a csüggedt, depresszióval küszködő, betegségükbe beletörődő betegekhez képest.