daganatos megbetegedés rákdiagnosztika2017 vastagbélrák daganatos beteg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vastagbélráknak nincsenek teljesen egyértelmű tünetei, éppen ezért a legnehezebben diagnosztizálható daganatos megbetegedések közé tartozik.

Hogyan ismerhetjük fel a vastagbélrákot?

A vastagbélráknak a korai stádiumában rendszerint semmilyen tünete nincs. Később – ahogyan a daganat növekedni kezd – véres széklet jelentkezhet, aminek oka az, hogy a tumor vérezni kezd. Ez a jelenség azonban nem folyamatos, és nem is nagymértékű, így sokan észre sem veszik ezt a jelet. Előrehaladottabb állapotban a széklet színe teljesen sötétté válhat a vele elkeveredő vér miatt. A kismértékű, de rendszeres vérveszteséget idővel komoly fáradtság, gyengeségérzet és sápadtság kísérheti. A vérzésen és a fáradékonyságon túl a székelési szokások is tartósan megváltoznak, ami azt jelenti, hogy a megszokottnál ritkábban vagy éppen ellenkezőleg, gyakrabban kell vécére menni. Ha a vastagbélrák immár fokozott növekedésnek indult, és nagy kiterjedést ért el, el is zárhatja a bél egy szakaszát. A vastagbélrák tüneteként ilyenkor erős hasfájás léphet fel, más panaszokkal, például hányással együtt.

Ha a vastagbélrák fokozott növekedésnek indult, tünetként erős hasfájás léphet fel, más panaszokkal, például hányással együtt Forrás: Thinkstock

Ha a fenti tüneteket vagy akár a fenti tünetek együttes jelenlétét tapasztaljuk, mindenképpen forduljunk mielőbb orvoshoz!

A vastagbélrák kezelése

A vastagbélrák eredményes kezeléséhez elengedhetetlen a sebészek és az onkológusok jó együttműködése. Az időben felismert vastagbélrák kezelése akkor a legsikeresebb, ha a daganat műtéti beavatkozással teljes mértékben eltávolítható – ez az érintett bélszakasz kimetszését jelenti. A műtéti beavatkozás mellett a sugár- és kemoterápiának, valamint a célzott terápiáknak is fontos szerepük van. Célzott biológiai terápiáról akkor beszélünk, amikor a gyógyszer képes az azonosított daganatsejteket célzottan elpusztítani, illetve szaporodásukat megállítani – ilyen terápia például az érújdonképződés gátlása, illetve a daganatsejtek felszínén található növekedésifaktor-receptor (EGFR) fehérjéjének a gátlása.

Az időben felismert vastagbélrák kezelése akkor a legsikeresebb, ha a daganat műtéti beavatkozással teljes mértékben eltávolítható Forrás: Thinkstock

A nem célzott, azaz a kemoterápiás gyógyszerek nem tesznek különbséget a sejtek között, minden gyorsan osztódó sejtre egyaránt hatnak. Daganatpusztító hatásukat az adja, hogy a ráksejtek gyorsan osztódnak. Miközben e terápiák hatékonyan képesek a daganatsejtek pusztítására, más gyorsan osztódó egészséges sejteket is károsítanak, mint például a vérsejtek vagy a nyálkahártya, a bőr sejtjei. A célzott onkológiai gyógyszerek hatóanyagai ezzel szemben a ráksejtek receptoraihoz (jelfogó struktúrájához) kapcsolódnak, így hatásuk szelektívebb. E gyógyszerek alkalmazásának feltétele, hogy a szakemberek megismerjék a daganat genetikai profilját. Ezeket a vizsgálatokat jól felszerelt molekuláris genetikai laboratórium tudja elvégezni, ahol az eredmények interpretálása, azaz az orvosi szakirodalom alapján való terápiához kapcsolása is megtörténik. Ezen célzott gyógyszereket az onkológusok a kezelési vonalakba illesztik, de fontos azt is szem előtt tartani, hogy ezek a gyógyszerek nem helyettesítik minden esetben a kemoterápiát. Azonban ha a célpontot a genetikai vizsgálat tisztázta és a célzott szer adott, nagyon jó eredmények érhetőek el a betegség lefolyásában” – mondja dr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója.

Tudtad?

A vastagbélrákos betegek körülbelül felében alakul ki áttét a májban. Míg korábban ezeket az áttéteket nem tudták kezelni, a mai célzott biológiai terápiák alkalmazásával a májbeli áttétek olyan mértékben zsugoríthatók, hogy lehetőség nyílik sebészi eltávolításukra is.

„A szelektív terápiák között a hormonkezelésnek nincs bizonyított hatása vastagbéldaganatos indikációban, ugyanígy törzskönyvezett immunterápia sincsen még ezen betegségben. Ez utóbbi kezeléseknél érdemes azonban elidőznünk, mivel sok a félreértés e szerek körül: e kezeléseknek semmi közük sincsen az immunerősítés ígéretével vitaminokat, étrend-kiegészítőket, teákat stb. kínáló forgalmazókhoz. Az onkológiában alkalmazott immunológiai terápiák azon alapszanak, hogy a daganatsejtek képesek az immunrendszer számára felismerhetetlenné válni. Az immunológiai kezelések nem közvetlen tumorpusztító hatásúak, hanem a beteg saját immunrendszerét próbálják a daganatsejtek ellen hangolni azzal, hogy elősegítik a daganatot felismerő immunsejtek felszaporodását” – folytatja dr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója.

„Az immunológiai kezelések nem közvetlen tumorpusztító hatásúak, hanem a beteg saját immunrendszerét próbálják a daganatsejtek ellen hangolni azzal, hogy elősegítik a daganatot felismerő immunsejtek felszaporodását” – mondja dr. Peták István Forrás: Thinkstock

Talán nem hinnéd, de ez is fontos!

A legújabb kutatási eredmények azt igazolják, hogy a bizonytalanságból, kilátástalanságból eredő szorongás, a szükséges kezelésektől, a mellékhatásoktól való félelem és a depresszió csökkentése szempontjából kiemelt jelentősége van a részletes tájékoztatásnak és a beteg állapotához igazított lelki támasznak, pszichológiai segítségnek, amely jelentősen javíthatja a kezelések hatékonyságát. Tapasztalatok alapján a tájékozott, felkészült, a gyógyulásuk szempontjából „harcra kész” és elkötelezett betegek gyógyulási esélye többszöröse lehet a csüggedt, depresszióval küszködő, betegségükbe beletörődő betegekhez képest.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.