Az inkontinencia vizelet-visszatartási problémát jelent. Bármely életkorban kialakulhat, a kor előrehaladtával pedig nő a gyakorisága. De ne aggódj! Egyrészt tudd, hogy nem vagy egyedül a problémáddal, másrészt ma már számos módszer létezik, aminek a segítségével befolyásolhatod, vagy akár meg is szüntetheted ezt a kellemetlen egészségügyi tünetet.

Habár ma Magyarországon közel egymillió embert érint az inkontinencia valamilyen formája, érdemes megjegyezni, hogy ez nem tekintendő sem a szülés, sem az öregedés természetes velejárójának; nem önálló betegség, hanem egy tünet, amelyet önmagában is kezelni kell, ám hátterében komolyabb megbetegedések is állhatnak, melyek feltárása és kezelése kiemelkedően fontos.

Az inkontinencia enyhébb formája, amikor köhögés, tüsszentés hatására egy-két csepp vizelet akaratlanul távozik, súlyosabb esetben azonban a vizelési inger hirtelen megjelenése után a legtöbben már nem jutnak el a mellékhelységig. Akkor forduljunk ezekkel vagy hasonló tünetekkel orvoshoz, ha úgy érezzük, hogy a vizelet visszatartásával meggyűlt problémáink az életminőségünket rontják.

Ma Magyarországon közel egymillió embert érint az inkontinencia valamilyen formájaForrás: Shutterstock

A jó hír az, hogy az inkontinencia többféleképpen kezelhető.

Sok esetben gyógyszerekkel, viselkedésterápiával, azaz életmódváltással, intimtornával, elektrostimulációval, toalett-tréninggel, de a gyógyászati segédeszközök segítségével is kordában tarthatók a tünetek. Súlyosabb esetekben műtéti beavatkozásra is szükség lehet: hólyagnyak felfüggesztésre vagy megerősítésre kollagén injekciókkal, szalagplasztikára vagy mesterséges hólyagzáró izom beépítésére.

Megkülönböztetünk átmenti és tartós inkontinenciát.

Átmeneti inkontinencia kialakulhat rossz étkezési szokásoktól, de bizonyos gyógyszerek is előidézhetik, illetve különböző vizelethajtó italok nagy mennyiségű fogyasztása is befolyásolhatja – például sör, bor, röviditalok, kávé, kóla. Természetesen a fokozott folyadékbevitel is megemeli a „balesetek" kockázatát. Egyéb betegségek, például egy húgyúti fertőzés vagy székrekedés is befolyásolhatja a vizeletürítést. Tartós inkontinenciát idézhet elő a terhesség, a kor előrehaladtával egyre ernyedő izmok, a krónikus hólyaggyulladás, a prosztata megnagyobbodása vagy gyulladása, a prosztatarák, a hólyagrák, a hólyagkő, a neurológiai betegségek, úgy, mint sclerosis multiplex, Parkinson-kór, stroke, agydaganat vagy a különböző gerincvelői rendellenességek, illetve a vizeletelvezető rendszer bármely szakaszán kialakuló szűkület.

Hogy hogyan tudod csökkenteni az inkontinencia tüneteit? Korábbi írásunkban megtalálod a választ, kattints IDE.

Nagy segítségedre lehet a gátizom erősítése is, ehhez néhány gyakorlatot pedig ITT találsz.