Az álmatlanság okának kiderítése életet menthet: nem bagatell ügy, ha rosszul alszol

Forrás: Shutterstock -
betegség álmatlanság ízületi gyulladás cukorbetegség neuropátia
Élete során mindenkivel előfordul hogy kisebb-nagyobb ideig álmatlanságban szenved, ám vannak olyan egészségi állapotok, amelyek esetében ez gyakoribb és tartósabb. Nézzük, melyek ezek, és mit tehetünk azért, hogy az éjszakáink jobban teljenek.  

Köztudott, hogy a tartós alvásproblémák nem csupán a közérzetünkre, de a hosszú távú egészségünkre is komoly negatív hatással vannak. Romlik az agyműködés, állandósul a fáradtság, a testünk sejtszinten sem tud regenerálódni, megújulni, ami aztán a súlyos betegségekhez vezethet.

A Harvard Health - amelyet a Sun idéz - egészségügyi jelentésében felsorolta, melyek azok a betegségek, amelyek egyértelműen rontják az alvásminőségünket.

Ha hosszú ideje rosszul alszol, fordulj orvoshoz! Forrás: Shutterstock

1. Cukorbetegség


A cukorbetegség népbetegségnek számít, sokan azonban nem is tudnak róla, hogy magas a vércukorszintjük. A Harvard Health beszámolója szerint azok a cukorbetegek, akiknek a vércukorszintje - diétával, gyógyszerrel vagy inzulinnal - nincs megfelelően beállítva, rosszabbul alszanak, ennek okai az éjszakai izzadás és a gyakori vizelési inger.

Ha a cukorbetegség már károsította az idegeket a lábakban és neuropátia alakult ki, éjszakai izomrángások és idegi fájdalmak is megzavarhatják a pihenést.

A diabéteszes neuropátia - amely gyakori és korai szövődmény - gyakran érzéskiesést, bizsergést, égő, szúró fájdalmat okoz a végtagok törzstől távoli részein. A neuropátia a cukorbetegek felét-harmadát érinti.
A cukorbetegség tünetei többször is felébreszthetnek éjszaka. Fotó / 123rf

2. Szívelégtelenség


A szívelégtelenség - elsősorban az idősek betegsége, de néhány esetben fiatalabbakat is érinthet - a tüdő körüli víz felhalmozódáshoz vezethet. Ilyenkor a beteg légszomjra, fulladásra ébredhet. A harvardi tudósok szerint segít, ha kicsit megemelt felsőtesttel alszik az, aki ebben szenved. Persze a betegséget nem csupán az alvászavar miatt kell kezelni, nagyon fontos, hogy megfogadjuk a kardiológus tanácsát.

3. Ízületi gyulladás

Az ízületi gyulladás fájdalmat okoz a test ízületeiben, ami sokszor nem hagyja aludni a beteget. Az ízületi és izomfájdalmak általában éjszaka a legkínzóbbak, teljesen tönkreteszik az alvást. A tűrhetetlen fájdalmat és gyulladást gyakran szteroiddal kezelik, ami ugyan jó fájdalomcsillapító és a gyulladást is csökkenti, ám gyakran álmatlanságot okoz. Ha a felírt szteroid lehetetlenné teszi az éjszakai alvást, akkor érdemes a kezelőorvossal más terápiás megoldás után nézni.

4. Veseproblémák

Vesebetegség - amely a korai stádiumban tünetmentes - esetén a vérből a salakanyagokat a vese nem szűri ki rendesen. A káros anyagok felhalmozódása pedig gyakran az ún. nyugtalan láb szindrómához vezet, ami szintén felébreszti az embert.

Az RLS, azaz a nyugtalan láb szindróma olyan állapot, amely a lábak ellenőrizhetetlen mozgatására készteti a beteget, főként este vagy éjszaka, amikor ül vagy fekszik. Ám ez nem csupán kellemetlen, de komoly problémához is vezethet.

5. Nocturia, azaz gyakori vizeletürítás


A nocturia nem önálló betegség, hanem valamely betegség tünete, pláne akkor, ha lefekvés előtt nem fogyasztottunk sok folyadékot. Enyhe esetben az ember legalább kétszer felébred az éjszaka folyamán, de súlyos esetekben akár ötször-hatszor is felkelhet, ami idősebb korban gyakoribb. Ha egész éjszaka a vécére járunk, az okokat mindig ki kell deríteni és kezelni kell azokat.

A gyakori vizelési inger tönkreteheti az alvásodat. Forrás: Shutterstock

6. Pajzsmirigybetegség


A pajzsmirigy túlműködése, orvosi nevén hyperthyreosis szintén alvási problémákat okozhat. A betegség túlzottan stimulálja az idegrendszert, így az érintett nem tud este sem ellazulni, ideges, feszült, ami megnehezíti az elalvást.

Mikor fordulj orvoshoz?

Ha azt tapasztalod, hogy gondjaid vannak az el- vagy visszaalvással, és ez legalább két héten keresztül folyamatosan fennáll, mindenképpen fordulj orvoshoz. Lehet, hogy a gondod azonnal nem oldódik meg, de legalább azt megtudhatod, hogy nem áll szervi megbetegedés az alvászavarod hátterében. Ha minden leleted negatív, akkor ezeket a praktikákat kipróbálhatod.

Amikor nem betegség áll az inszomnia hátterében

Az álmatlanságnak persze a leggyakrabban életmódbeli okai is vannak. Az alkohol alvásra gyakorolt hatását - amelyről itt írtunk bővebben - már az 1930-as évek óta tanulmányozzák és kimutatták, rontja az alvásminőséget. A lefekvés előtti alkoholfogyasztás azzal járhat, hogy az elalvás gyorsabb lesz ugyan, és az illető azonnal mély álomba merül, viszont az éjszaka előrehaladtával többször felébred és az alvásminőség is rosszabb lesz.

Nemcsak közérzetünk látja a kárát annak, ha nem alszunk jól. Már két nap is elég lehet ahhoz, hogy számos változás menjen végbe testünkben. Ha kíváncsi vagy, melyek azok, kattints ide.

Az alkoholfogyasztáson túl, az alvókörnyezeted is befolyásolhatja az alvásminőségedet. A kedvező hang- és fényviszonyok, az ideális hőmérséklet, a kényelmes hálóruha és az elektronikai kütyük száműzése a hálószobából, mind-mind segíthetnek az alvásproblémádon.

Kutatások szerint az álmatlanság hátterében a melatonin - aminek termelődését a cirkadián ritmus szabályozza - hiánya is állhat. A melatonin az alvás kulcsa, ami a tobozmirigy által termelt hormon, ami az alvási szokásainkat is nagymértékben befolyásolja. Hogy a cirkadián ritmusunk helyreálljon, változtatnunk kell. Hogy miként és miben, arról ebben a cikkünkben írtunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.