Kávé nélkül is van élet - 10 alternatív ötlet reggeli koffeinfüggőknek

Forrás: Thinkstock -
egészséges életmód kávé koffein
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs reggel kávé nélkül - nemcsak mi, de a legtöbb ember így gondolja. Számos kutatást olvastunk már arról, hogy a fekete ital csökkenti például a diabétesz, a depresszió és néhány fajta rák kockázatát. Ha mégis úgy döntesz, hogy abszolút kiállsz az egészséges életmód mellett, akkor íme, 10 trükk, hogyan lépj ki a kávé "bűvköréből". 

Kísérletek igazolják, hogy a rögtön ébredés után elfogyasztott koffein felesleges, nem ébredsz fel tőle jobban. Inkább a délelőtt folyamán vagy ebéd után idd a kedvenc lattédat vagy eszpresszódat, reggel pedig próbáld ki a következő tippeket, hogy jól induljon a napod!

Forrás: Thinkstock

A nyújtás jótékony hatása

Ébredj a “halpózzal” – feküdj a hátadra és tedd a kezeid a csípőd alá. Emeld fel a mellkasodat a vállaid szintje fölé, nyújtsd hátra a fejedet. Más jógapózokkal is próbálkozhatsz, nagyon energizálóak - itt meg is mutattuk a leghatékonyabbakat!

Rágcsálj almát!

Egy alma nemcsak felébreszt és energizál, de természetes cukrokat és egy kevés szénhidrátot is juttat a testedbe, így a vércukorszinted is helyreáll. A banán és a narancs is jó választás, ha görög joghurttal párosítod a gyümölcsöket, még reggelinek is tökéletes.

Tudtad?

Az alma héja nem szemét, ellenkezőleg, igazi vitaminbomba. Itt már megmutattuk, hogyan használhatod fel kreatívan!

Menj edzeni!

Lehet, hogy nem a legfőbb vágyad sportolni reggelenként, inkább a meleg takaró alatt maradnál. De hidd el, nagyon gyorsan hozzá lehet szokni, így pedig egy kis extra adrenalin- és endorfinlökettel indul a napod. Egy 30 perces tornagyakorlat is megfelelő futás helyett. Büszke leszel magadra, ha teljesíted a kihívást!

Life.hu tipp

Napi 30 perc edzéssel is lehet tónusos és edzett a tested - itt mutattunk is egy könnyű, átmozgató, erősítő gyakorlatsort.

Irány a szabad levegő!

Ha nem is vagy a reggeli edzés híve, és most sem sikerült meggyőzni, legalább sétálj egyet a friss levegőn ébredés után. Ha van kutyád, az ő sétáltatásával is kezdheted a napot. Csökkenti a stresszt és felébreszt. Ha még a nap is süt, jobb kedved lesz és a testömmegindexed is alacsonyabb lehet, ha rendszeresen így ébredsz.

Forrás: Thinkstock

A futás vagy a séta egészségesebb?

A szakemberek szerint egy hosszú, tempós séta legalább annyira hasznos a szívbetegségek ellen, mint a futás. Hogy miért, arról itt meséltünk.

Vegyél hideg zuhanyt!

Hamar megszokod a hideg vizet, ne izgulj. A hideg víz felpezsdít és csökkenti a stresszt!

Tudtad?

A hideg víz a fogyókúrádban is segít, a reggeli hideg vizes arcmosás pedig csodákat tesz a bőrrel.

Igyál egy pohár (jeges) vizet!

Túl merész ötlet neked a hideg zuhany? Akkor igyál egy pohár hideg vizet, lehetőleg jégkockával. Felviszi az adrenalinszintedet és felébreszt.

Teázz!

Ha a kávé a reggeli rituáléd szerves része, próbáld ki, hogy teával helyettesíted. Egy kis koffeinhez hozzájutsz, közben erősíted vele az immunrendszeredet is.

Tudtad?

Kóstoltál már olyan ételt, ami teát is tartalmaz? Nemrég mutattunk 3 különleges, teás receptet - imádni fogod őket!

Indítsd a napot egy vitaminbombával!

Egy facsart vagy préselt, 100%-ban gyümölcsökből és zöldségekből készült ital felpörget, feltölt energiával, vitaminokkal, rostokkal és ásványi anyagokkal. Korábban már meg is mutattuk kedvenc juice-kocsmáinkat Budapesten. De a zöld turmix is remek választás - itt el is árultuk, miért!

Forrás: Thinkstock

A masszírozás csodákat tesz

Egy kis akupresszúra sosem árt. A fejed tetejét, a mutató- és hüvelykujjad közti részt, a térded alatti pontot és a nyakad alját masszírozd a jó energiaszint érdekében. Ez is nagyon feltölt majd!

Válogass össze zenéket!

Egy ütős reggeli zenelista az egyik legjobb módja a napindításnak. Hallgasd a kedvenc dalaidat, amíg készülődsz!

Mit mond a dietetikus?

Ihász Katalin, a Life.hu szakértője így mesél a kávézásról: ,,Ez egy szokás, ami se nem jó, se nem rossz. Naponta 1-2 kávé még belefér, lehetőleg cukor nélkül, utána pedig érdemes egy pohár vizet is inni. A kávé ugyanis vizet von el a szervezettől. A felsorolt ötletek mind beválnak kávézás helyett, ha valaki szeretne kicsit egészségesebben élni, bátran próbálja ki őket!"

Szűz, extra szűz, vagy ez nem is számít? Így használd az olívaolajat!http://www.life.hu/ez-zsir/20141118-olivaolaj-vasarlas-szempontjai-mire-kell-figyelni-mit-mond-a-dietetikus.htmlA hipermarketekben már párszáz forintért vásárolhatsz olívaolajat, de vajon ez tényleg olyan minőségű, ami miatt megéri lecserélni a zsírt vagy a napraforgóolajat? Mennyire fontos az ár és a származás egy üveg olívánál? Szakértőkkel és dietetikussal jártunk utána a kérdéseknek, amik bennünket, mint olíva-rajongókat foglalkoztatnak.Ez Zsír!Nassolás mellett is lehet tökéletes alakod! Bata Szilvi fitneszmodell elárulja, hogyanhttp://www.life.hu/ez-zsir/20141111-bata-szilvia-fitneszmodell-edzesterve-dietaja-kedvenc-gyakorlatai.htmlA 21 éves Bata Szilvia édesszájúnak vallja magát, ennek ellenére nem esik nehezére csúcsformába lendülni, ha egy versenyszezon megkívánja. A csinos fiatal lánnyal edzésről, életmódról, alakformálásról beszélgettünk. Ez Zsír!--Jógázz a depresszió ellen!http://www.life.hu/ez-zsir/20141109-jogaiskola-a-jogaklikkel-jogazz-a-depresszio-ellen.htmlTermészetes folyamat, hogy a tél közeledtével a hideg és sötétség elől egyre jobban behúzódunk a lakásba, kevesebb találkozót szervezünk, visszavonulunk, és a nyüzsgő, aktív programok helyét a téli melankólia veszi át. A napfény és vitaminok hiánya a kedélyállapotunkra is rányomja a bélyegét és különböző mértékben, de mindenki reagál az évszakváltozásra. Nem mindegy azonban, hogy ez a befelé fordulás milyen mértékű! Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.