Tojás, a húsvét sztárja - fogyaszd bátran!

Forrás: Thinkstock -
koleszterin tojás húsvét egészséges életmód sonka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Húsvét tájékán újra és újra felmerül a tojás-kérdés: együk -e, ha igen, mennyit, mi történik a koleszterinszinttel...A legújabb kutatások szerint bátran beiktathatjuk az étrendünkbe a húsvét egyik legnépszerűbb ételét - el is áruljuk, miért. 

Úgy tűnik, a tojás fokozatosan visszanyeri régi népszerűségét, a különféle fehérjében gazdag diétáknak – mint például az Atkins vagy a paleo – hála ugyanis ismét fellendült a fogyasztása.

Forrás: Thinkstock

A népszerűsége növekedéséhez minden bizonnyal az is hozzájárul, hogy a tyúkok étrendjében is jelentős változás állt be, így a mai tojások már 13 százalékkal kevesebb koleszterint tartalmaznak, mint korábban, a D-vitamin tartalmuk ellenben jelentősen megnőtt. Mivel emellett fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban és fontos zsírsavakban is gazdagok, nem csoda, hogy mostanában ismét ajánlják a fogyasztását a táplálkozási szakemberek.

5 ok, amiért érdemes tojást enni

Meglepő dolgok derültek ki a tojásról: tudtad például, hogy aki sok tojást eszik, az jóval kevesebbet nassol? Ha kíváncsi vagy arra, miért is érdemes beiktatnod a tojást az étrendedbe, kattints IDE!

Egy a Surrey Egyetemen végzett vizsgálat kimutatta, hogy azok a túlsúlyos emberek, akik csökkentett kalóriájú étrendjük részeként naponta két tojást is elfogyasztottak, fogytak, miközben a koleszterinszintjük egyáltalán nem emelkedett meg. A tojásfogyasztást egyébként az a tény is növeli, hogy egy Amerikából induló divatirányzatnak köszönhetően Angliában is egyre terjed az a szokás, miszerint a korábban reggeliként fogyasztott főtt- vagy lágy tojást, esetleg rántottát, egyre többen eszik vacsorára, mivel hamar elkészül, ugyanakkor tápláló és nem utolsó sorban, finom is.

Forrás: Thinkstock

Készíts tojásos finomságokat!

A tojással töltött avokádó nemcsak szuperegészséges, de pillanatok alatt elkészül, ITT pedig mutattunk korábban 5 különleges, de gyors húsvéti receptet.

És még egy érdekesség a tojással kapcsolatban: egy kutatás kimutatta, hogy azok, akik tojást esznek, nagylelkűbbek. A tojásban ugyanis megtalálható a triptofán nevű aminosav, amit a szervezetünk szerotoninná alakít át, az pedig a jó közérzetünkhöz járul hozzá. A triptofán a tojás mellett még többek között a halban és a tejben is előfordul, így ha ezeket fogyasztjuk, ne lepődjünk meg, ha hirtelen rendkívül adakozó kedvünkben találjuk magunkat.

Mit mond a szakértő?

Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője is ajánlja a tojás fogyasztását. ,,Egy egészséges embernek hetente 3-7 darab tojás fogyasztása javasolt. Azoknak, akik szív-és érrendszeri betegségekkel küzdenek, fokozottan figyelniük kell, hogy mennyi tojásból készítik az ételt, mivel a tojás sárgájának a koleszterintartalma magas. Az energiaszegény étrendbe is beilleszthető a tojás, az elkészítési módtól függően: például egy szalonnás tojásrántotta nem a legjobb választás, a keményre főtt tojás salátával viszont remek vacsora!"

Húsvéti lakoma hús nélkül? Miért ne? Íme 3 vegán finomság, amit imádni fogsz!http://www.life.hu/ez-zsir/20150331-vegan-husveti-receptek-stohr-greta-vegan-szakacsno-kedvencei.htmlEl tudod képzelni a húsvétot sonka és tojás nélkül? Ha idén valami másra, egészségesre, húsmentesre vágysz, a következő 3 receptért rajongani fogsz az év többi napján is!Ez Zsír!--A szénhidrát fontosabb, mint gondolnád - jelek, amikor a szervezetednek már tényleg szüksége van ráhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150315-a-szenhidrat-fontosabb-mint-gondolnad-jelek-amikor-a-szervezetednek-mar-tenyleg-szuksege-van-ra.htmlAz Atkinstől a paleóig egy seregnyi diéta van, ami el szeretne minket tántorítani a szénhidrát fogyasztásától. Pedig nem minden szénhidrát egyforma, de nagyon fontos, hogy a nap melyik szakaszában fogyasztod őket. Íme néhány jel, amely azt mutatja, a szervezetednek szénhidrátra van szüksége.Ez Zsír!--Te kibírod 40 napig? Pucold ki a szervezetedet tél végén!http://www.life.hu/ez-zsir/20150217-hamvazoszerdan-indul-a-bojt-tippek-trukkok-amiket-be-lehet-tartani.htmlZavarnak a télen felszedett pluszkilók? Már most tudod, hogy rád is hatni fog a tavaszi fáradtság? Az utolsó lökést várod ahhoz, hogy elkezdj végre egészségesen étkezni? Netán csak energikusabb, fittebb szeretnél lenni? Idén február 18-án, hamvazószerdán indul a 40 napos húsvéti böjt, ez pedig egy remek alkalom arra, hogy változtass néhány apróságot az életmódodban. Kezdd el még ma!Ez Zsír!--A fogyás elhanyagolt kulcsa: csodadiéták helyett serkentsd az emésztésed!http://www.life.hu/ez-zsir/20150324-hasznos-tippek-az-emesztorendszerunk-helyreallitasaert.htmlMegfelelő emésztés nélkül nincs sikeres fogyókúra, ezt pedig nem árt észben tartani. Keveset eszel, de mégsem tudod ledobni a pluszkilókat? Gondold át újra, hol lehet a hiba - törekedj arra, hogy az emésztésed megfelelő legyen. Íme néhány hasznos tipp, amik segíthetnek!Ez Zsír!--Kalóriaszegény, szuperegészséges vitaminbombák tavaszrahttp://www.life.hu/ez-zsir/20150309-tavaszi-vitaminbombak-amiket-iktass-be-az-etrendedbe.htmlTavaszi immuntuning zöldségekkel - miért ne? Március, április zöld finomságai nemcsak egészségesek, de tökéletes fegyverek is a tavaszi fáradtság ellen. Íme, 5 vitaminbomba, amiket érdemes beiktatnod az étrendedbe.Ez Zsír!--Tücsökliszt és vajas kávé – íme 2015 legfurább ételtrendjeihttp://www.life.hu/ez-zsir/20150224-tucsokliszt-es-vajas-kave-ime-2015-legfurabb-eteltrendjei.htmlHa néhány éve azt mondtad volna a barátaidnak, hogy tücsöklisztből készült sütit eszel és csontlevessel kezded a napod, valószínűleg bolondnak néztek volna, de manapság igen elterjedtté váltak a hasonlóan őrült és egyesek szerint egészséges módszerek. Lássuk 2015 legfurcsább trendjeit! Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.