Még éhesebb vagy, ha sok gyümölcsöt eszel? Ez az oka!

Forrás: Thinkstock -
diéta cukor fogyókúra fruktóz gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyél mindennap többször gyümölcsöt, zöldséget – ezt biztosan te is betartod, ha törekszel az egészséges életmódra. Semmi kétség afelől, hogy ez a vitaminpótlás egyik legjobb módja, de van pár dolog, amire nem árt, ha odafigyelsz, amikor összeállítod az étrendedet. 

Az aranyszabályt te is biztosan kívülről fújod: zöldségből és gyümölcsből naponta legalább öt adagot kell enni, ha fogyni szeretnél, és megőriznéd a karcsúságodat. A fruktóz azonban, ami leginkább a gyümölcsökben, a mézben, illetve az üdítőkhöz használt édesítőszerekben található meg, éhségrohamokhoz és kiadós ételek iránti sóvárgáshoz vezethet – derül ki egy friss kutatásból.

Forrás: Thinkstock

Ihász Katalin dietetikus, a Life.hu szakértője is egyetért abban, hogy valóban éhesebbnek érezhetjük magunkat, ha gyümölccsel szeretnénk csillapítani az éhségünket. "Ennek az az oka, hogy a gyümölcscukor lassabban fejti ki hatását, mint a gyümölcssav, ezért először savas kémhatást vált ki a gyomorban, amit éhség formájában érzékelhetünk" – mondja a szakértő.

A legújabb tudományos eredmények szerint a gyümölcscukor akár tönkre is teheti a diétát. A Dél-kaliforniai Egyetem munkatársai ugyanis bebizonyították, hogy a mézben és az egyes édesítőszerekben is megtalálható vegyület még éhesebbé és kívánósabbá tehet. De vajon miként hat a cukor az agy jutalomközpontjára? A vizsgálat során kétfajta cukrot hasonlítottak össze: a szinte minden szénhidrátban megtalálható glükózt, ami tápanyagul szolgál az emberi test valamennyi sejtje számára, valamint a fruktózt, ami elsősorban gyümölcsökben és zöldségekben rejlik, és leginkább a máj bontja le. A feldolgozott élelmiszerek – beleértve az üdítőket és a kész salátaönteteket – utóbbival vannak tele.

Life.hu tipp

Nyakunkon a bikiniszezon, így nem árt még több salátát beiktatni az étrendünkbe. De hogy ne legyen unalmas a sok zöldség egyvelege, dobd fel a vacsorádat egy különleges, egészséges öntettel – ITT mutattunk is néhányat!
Forrás: Thinkstock

„A fruktóz nem serkenti a hormonális működést, így az inzulin kiválasztását sem. Pedig ez fontos lenne a jóllakottság érzetének megteremtéséhez" – magyarázta Kathleen Page, a Keck Orvosi Iskola tanára. Amikor a 24 fős kísérlet résztvevői reggeli után fruktózt fogyasztottak, élénkebben aktiválódott az agyuk jutalomközpontja, és intenzívebb étvágyról számoltak be, mint amikor glükózt juttattak a szervezetükbe. Sőt, még akkor is úrrá lett rajtuk a kísértés, amikor pénzjutalmat ajánlottak nekik az önmegtartóztatásért cserébe. „A fruktózbevitel csökkentésének legegyszerűbb módja a hozzáadott cukorral készült élelmiszerek elkerülése, nem pedig a gyümölcsöké" – figyelmeztetett a szakember.

Life.hu tipp

Fehér, barna, méregdrága – milyen cukrot használj? Annyi már bizonyos, hogy a kristálycukrot jobb mellőzni az étrendedből, abban viszont már nincs egyetértés, hogy akkor mit is használj helyette. Segítünk eligazodni az új cukrok világában!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.