Bár évről évre kis mértékben, de növekszik a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége, ennek ellenére Európában a PET palackoknak csak 48 %-a kerül a szelektív gyűjtőkbe – derült ki a SodaStream által közzétett eredményekből.

Egy átlagos család háztartásából 5 év alatt hozzávetőlegesen több mint 10 500 darab PET palack és fém italos doboz kerül a szemétbe, amelynek kevesebb, mint a felét teszik a szelektív hulladékgyűjtőbe, a másik részük a hulladéklerakóban vagy a természetben végzi – ez körülbelül 340 milliárd palackot jelent évente az egész világon. Egy palack lebomlásának ideje 450 év, ami nagyon sok idő.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

„A legjobb védelem a megelőzés, ez pedig a környezetvédelemre is hatványozottan igaz. A technika fejlődésének köszönhetően már számos olyan lehetőség áll rendelkezésre, melyekkel sokkal tudatosabbá tehető a mindennapi életvitel környezetvédelmi szempontból is" – vélekedik a magyarországi szakértő, Rutai Gergely.

Így gyűjtsd a hulladékot szelektíven!
Egyre többen gyűjtik szelektíven a szemetet, ám még mindig sokaknak kérdés lehet, hogy pontosan mit és hova kéne dobni - a Life.hu ITT adott tippeket arról, hogyan valósíthatod ezt meg a saját háztartásodban!