Oldja a stresszt, boldogsághormont termel, és nem utolsósorban a szép formákért felelős: sportolni kell, méghozzá rendszeresen! A magyar sztároknak is fontos a fittség, az életmód, így mostantól ők mesélik el, miért is szeretik kedvenc edzésformájukat. A héten milliók kedvence, a futás kerül terítékre – lássuk, miért erre voksol Horváth Éva, Nagy Adri és a Zabkásakirálynő!

Nagy Adri színésznő, énekesnő – utálatból rajongás

Mindig is nagy futó voltál?

Gyermekkoromban utáltam futni, az iskolában csakis rossz jegyeket kaptam tornaórán, ha futni kellett. 2009–10 környékén azonban életmódot váltottam, és próbáltam növelni az aerob edzések számát. Először a futógéppel próbálkoztam, aztán rájöttem, hogy jobban szeretek szabad téren mozogni.

Hogyan kezdtél neki?

Fél körökkel indítottam a Margitszigeten. Jól éreztem magam a szabad levegőn, ki tudtam kapcsolni, és rájöttem, hogy ilyenkor van időm meghallgatni új dalokat. Később két évet ki kellett hagynom, 2012-ben azonban lefutottam életem első félmaratonját, hogy lássam, mire vagyok képes. Bár felkészültem, sok volt a testemnek, utána be is lázasodtam, és rájöttem, hogy több dologra kell odafigyelnem. Az ideire két és fél hónapot tréningeztem, tavasszal kezdtem újra futni. A felkészülés alatt heti négy alkalommal futottam, és beiktattam három power plate-et is. Nem volt könnyű, mert az idei nyár extrém meleg volt, de ezt úgy oldottam meg, hogy már reggel 7-kor kint voltam a szigeten.

Forrás: Instagram/adrionline

Mennyire figyelsz oda a bemelegítésre és a nyújtásra?

Ezeket nagyon fontosnak tartom, a nyújtás sosem maradhat el! 

Hogy állsz a maratonnal?

Vágyom rá, hogy egyszer lefussam, de tudom, hogy arra nagyon fel kell készülni. Egyelőre a 30 km lefutása a cél. 

Hol futnál egyszer úgy igazán egy maratont, félmaratont?

Budapest is gyönyörű, de kezdem érteni azokat, akik rengeteg országban mérettetik meg magukat. Helsinkiben elképesztően izgalmas lenne a terep a sok tóval, a mesés tájjal, de kíváncsi lennék New Yorkra is! 

Horváth Éva modell, műsorvezető – akinek a futás a relaxálás

Mindig is nagy futó voltál?

Öt-hat éve kattantam rá, de tipikusan tavaszi, nyári, őszi futó vagyok. Télen egyáltalán nem szeretem, az edzőteremben nem érem el ugyanazt a hatást, mint a szabad levegőn.

Mennyit futsz egy héten?

Átlagosan körülbelül 40 kilométert.

Mit szeretsz benne igazán?

A Margitszigeten futok, és számomra ez jelenti a relaxálást. Van, akinek ehhez jógáznia kell, van, akinek meditálni, engem a futás segít hozzá az ellazuláshoz. 

Forrás: Instagram/Horváth Éva, Facebook/Horváth Éva

Hogy állsz a bemelegítéssel, a nyújtással?

Bevallom, ez utóbbira egyáltalán nem figyelek. Tudom pedig, hogy kellene... Viszont jógázom, ott igyekszem lenyújtani magam.

Idén is futottál a félmaratonon. Van valami extra felkészülési terved?

Szerintem, ha valaki hobbiszinten heti 15–20 km-t fut, akkor a félmaraton sem olyan megterhelő. Idén megyek a maratonra is, más ismert emberekkel együtt futjuk le a távot, így rám körülbelül 10 km jut majd. Jó lenne egyszer lefutni az egészet is, de ez szerintem csak akkor működne, ha heti legalább 80 km-t futnék. Ráadásul nagyon megterheli a térdet, az ízületeket, sőt, akkor a kihagyást is el kell felejteni. Biztos vagyok benne, hogy már a felkészülésen elvéreznék, az egészségemet viszont nem kockáztatnám.

Ha bárhol futhatnál, hová mennél?

A New York Marathonra!

A Zabkásakirálynő, vagyis Gökler Kriszta, blogger – akinek a futás színtiszta élvezet

Mikor lettél a futás szerelmese?

Lassan három éve lesz, hogy elkezdtem futni. A "futókarrierem" úgy indult, hogy ki nem állhattam ezt a mozgást; a legrövidebb távok lefutása is gondot jelentett. Viszont láttam, hogy milyen lelkesedéssel képesek más emberek szeretni ezt a sportot, úgyhogy elhatároztam, addig futok, amíg meg nem tapasztalom én is ezt az élményt. Körülbelül fél év alatt jutottam el odáig.

Mit szeretsz benne igazán?

Leginkább azt élvezem benne, hogy teljesen ki tudok kapcsolódni. Én zenét sem hallgatok soha futás közben, inkább elvagyok a saját gondolataimmal; várost nézek, figyelem a többi futót. 

Forrás: Facebook/Zabkásakirálynő

Mennyit futsz egy héten?

Amikor készülök valamilyen amatőr versenyre és nagy futós korszakomat élem, olyankor heti 35–40 kilométer sem ritka. Ha csak a súlyzós edzések mellett csinálom, akkor heti 5–10 km-t.

Bemelegítés, nyújtás – mennyi gondot fordítasz ezekre?

Mindig igyekszem mindkettőre időt szánni, mert nagyon félek a lehetséges sérülésektől, de valószínűleg még így sem végzek elég alapos munkát. 

Hogy állsz a hosszabb távokkal?

Kétszer lefutottam a félmaratont; ez két meghatározó nap volt az életemben, amikor feledhetetlen élményeket szereztem azzal, hogy le tudtam győzni saját magamat. A maraton lefutásán egyelőre nem gondolkodom, de ki tudja, mit hoz a jövő.

Hol futnál legszívesebben a világon?

Kaliforniában, napfelkeltekor, az óceán partján!