Fekhelyünk szó szerint a kórokozók melegágya lehet – állítják a szakemberek.

Úgy tűnik, nem csak a mosogatószivacs hemzseg a kórokozóktól...A matracban olyan veszélyes baktériumok tenyészhetnek, mint például az emésztőrendszeri fertőzést okozó E. coli, vagy a „húsevő" MRSA rokona, a Staphylococcus aureus. Utóbbi bőrproblémákat idézhet elő. Az ugyancsak beazonosított gombák pedig asztmát és ekcémát válthatnak ki.

Forrás: Thinkstock

„A legtöbben meglepődnének rajta, mennyi minden lakozik egy régi matracban. Az évek során összegyűlnek a baktériumok és a gombák. Nem látjuk őket ugyan, de ettől még éjszakánként egészségre káros spórákat is belélegezhetünk. Az E. coli jelenléte székletből származó szennyeződésre utal, így a fertőző betegségek közös ágyhasználattal is terjedhetnek" – magyarázta a kutatásban résztvevő Lisa Ackerley.

A szakértő hozzátette, hogy a Staphylococcus aureus egyes törzsei olyan bőrfertőzést okozhatnak, ami nem reagál az antibiotikumokra. „Az emberek általában azt tisztítják meg, amiről látják, hogy piszkos" – mondta Ackerley. Becslések szerint egy tízéves matrac akár több mint négy kilogramm elhalt hámsejtet is tartalmazhat, ami nagyjából egy törpetacskó kutya súlya. Ez a mennyiség tízmillió poratkának ad otthont – és ez már bőséges ok az allergiás reakciókra.

Emellett a deformálódott habszivacs és a kiálló rugók mozgásszerv-rendszeri bajt okozhatnak. A tanulmányhoz megvizsgált matracok egyébként nyolcévesek voltak.