Vigyázz, veszélyes kórokozók lehetnek a fekhelyeden!

Forrás: Thinkstock -
ágy mosogató alvás matrac kórokozó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fekhelyünk szó szerint a kórokozók melegágya lehet – állítják a szakemberek.

Úgy tűnik, nem csak a mosogatószivacs hemzseg a kórokozóktól...A matracban olyan veszélyes baktériumok tenyészhetnek, mint például az emésztőrendszeri fertőzést okozó E. coli, vagy a „húsevő" MRSA rokona, a Staphylococcus aureus. Utóbbi bőrproblémákat idézhet elő. Az ugyancsak beazonosított gombák pedig asztmát és ekcémát válthatnak ki.

Forrás: Thinkstock

Az évek során összegyűlnek a baktériumok és a gombák. Nem látjuk őket ugyan, de ettől még éjszakánként egészségre káros spórákat is belélegezhetünk.

A szakértő hozzátette, hogy a Staphylococcus aureus egyes törzsei olyan bőrfertőzést okozhatnak, ami nem reagál az antibiotikumokra. „Az emberek általában azt tisztítják meg, amiről látják, hogy piszkos" – mondta Ackerley.

Becslések szerint egy tízéves matrac akár több mint négy kilogramm elhalt hámsejtet is tartalmazhat, ami nagyjából egy törpetacskó kutya súlya.

Ez a mennyiség tízmillió poratkának ad otthont – és ez már bőséges ok az allergiás reakciókra.

Emellett a deformálódott habszivacs és a kiálló rugók mozgásszerv-rendszeri bajt okozhatnak. A tanulmányhoz megvizsgált matracok egyébként nyolcévesek voltak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.