Új kihívásokra fel - Változtass az eddigi mintáidon jógával!

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk test mozgás jóga alakformálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az új év új kalandokat, új örömöket és új kihívásokat hoz. A fejlődés kulcsa pedig az, ha kilépsz a megszokott mintáidból, és bizonyos dolgokat máshogy csinálsz, mint korábban. A megszokott dolgok, a szokásos környezet, ételek, sajátos kis rituálék biztonságot adnak, ezért ragaszkodunk hozzájuk annyira. Teremts magadnak biztonságot máshogyan, hogy merj változtatni és változni! Néhány egyszerű lépésben megmutatjuk, hogyan lehetsz te magad a változás, amit látni szeretnél az életedben!

1. Azonosítsd, hogy min szeretnél változtatni!

Legjobb, ha először meditációval vagy relaxációval elcsendesíted a csapongó gondolataidat, kitisztítod az elméd. Gondolatban távolodj el a saját életedtől, hogy messzebbről jobb rálátásod legyen, és tedd fel magadnak a kérdést: mi az, amiben nem érzem otthonosan, kényelmesen magam a saját életemben, mi az, ami zavar, min szeretnék változtatni. Feloszthatod az életed több területre: például család/magánélet, munka/karrier, életmód/étkezés, sport/fizikai jógagyakorlás, önmegvalósítás/spirituális fejlődés.

Forrás: Thinkstock

2. Miért?

Fogalmazd meg magadnak minden területen, hogy miért lesz jó neked a változás! Például: „Ha változtatok az étkezésemen, egészségesebb és jókedvűbb leszek, több energiám lesz, és megelőzhetem a betegségek kialakulását." Vagy „Ha rendszeresen jógázom, megszüntethetem a derékfájást, és megelőzhetem a gerincproblémák kialakulását, szálkásabb lesz az izomzatom, és ezáltal megszabadulok a zsírszövetben raktározódó méreganyagoktól." Ez nagyon fontos lépés, írd le magadnak, és tedd el, mert ez fog motiválni akkor, amikor egy-két hét múlva esetleg elveszíted a kezdeti lendületet!

3. Alakíts ki új szokásokat!

Gyűjts ötleteket arra, hogy konkrétan hogyan fogod előidézni az áhított változást, és alakíts ki új szokásokat magadnak! Kezdheted kicsiben: például reggelizz mást/máshogyan, mint korábban, legyen a hála gyakorlása a reggeli rituáléd része, vagy feküdj le fél órával korábban, mint szoktál, és elalvás előtt gyakorold a megelégedettséget (szantósát). Ha van olyan szokásod, amin változtatni szeretnél, először helyettesítsd egy egészséges/hasznos szokással. Olyasmit válassz ilyenkor, amit szeretsz. Például ha szeretnél leszokni a csokoládéevésről, mindig igyál egy csészével a kedvenc teádból, amikor a csokoládéért nyúlnál.

4. Teremts biztonságot magadnak!

A változások kibillentenek minket a megszokásainkból, és ez félelmetes lehet, bizonytalannak érezheted magad tőle. Tudatosan gondoskodj róla, hogy biztonságban érezd magad! Engedd, hogy az újonnan kialakított, hasznos és egészséges szokásaid biztonságot adjanak. Használd ezt a végtelenül egyszerű, de hatékony megerősítő mondatot (szankalpát): „Biztonságban vagyok."

Fogalmazd meg magadnak, mi az, ami megijeszt, és ezt fogalmazd át egy pozitív megerősítő mondattá. Például: „Nem lesz elég pénzem" – „Mindig van elég. Tartalékot halmozok fel, és ha bajba jutok, segítenek a körülöttem lévők. Előrelátóan gondoskodom az anyagi biztonságomról."
„Elveszítek valakit, akit szeretek." – „Önmagamban vagyok teljes egész. Mindig körülvesznek szerető és támogató emberek. Az élet körforgásában természetes, hogy bizonyos emberek egy idő után eltűnnek az életemből."

Tedd szokásoddá a jógázást!

Hamar érezni fogod a változás jótékony hatását, ha kitartóan, rendszeresen és a sikerbe vetett biztos hittel gyakorolsz! Jógázz mindennap! Lehet egy meditáció, egy relaxáció, egy 10 vagy 15 perces ászana (fizikai testre ható) gyakorlás, néhány napüdvözlet, vagy lehet egy teljes körű, akár másfél vagy kétórás gyakorlás: a lényeg a rendszeresség! Hatékonyabb lesz naponta 10 perc rendszeresen végzett gyakorlás, mint heti egyszer másfél óra. Ezzel a kezdőknek kialakított, de haladóknak is élvezhető otthon is végezhető 15 perces Jógaklikk gyakorlással szeretnénk segíteni, hogy a jóga beépülhessen a mindennapjaidba!

Jóga az adventi időszakban - fontosabb, mint hinnéd!http://www.life.hu/ez-zsir/20151126-jogaiskola-a-jogaklikkel-joga-az-adventi-idoszakban.htmlSok nőben csak a gyermekvárás és a szülés időszakában tudatosul igazán, hogy a teste ki van téve a természet törvényeinek. Másokra az idő múlása, az évszakok változása hat intenzívebben. A jógagyakorlás közben is érhetnek téged hasonló felismerések arról, hogy a természet része vagy, és akkor is hatnak rád a változásai, ha erről néha megfeledkezel!Ez Zsír!ThinkstockA felülések ideje lejárt! Szép hasat szeretnél? Jógázz!http://www.life.hu/ez-zsir/20150907-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-felulesek-ideje-lejart-szep-hasat-szeretnel-jogazz.htmlVajon a régi általános iskolai testnevelés órák bűne, hogy domborodó pocakjukat sokan reflexből felülésekkel próbálják eltüntetni? Pedig van ennél sokkal jobb megoldás is!Ez Zsír!ThinkstockJógatippek, amiket imádni fogsz!http://www.life.hu/ez-zsir/20150810-jogaiskola-a-jogaklikkel-jogatippek-kanikula-idejere.htmlAmikor nagyon meleg van, a tűz elem kerül túlsúlyba. Ha egyensúlyt akarsz teremteni, jó lehet ilyenkor a víz hűvösségével lehűteni magad, és a gyakorlásodban több figyelmet szentelni a víz elemnek és a testedben lévő víznek!Ez Zsír!ThinkstockPillekönnyű nehéz napok jógávalhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150619-jogaiskola-a-jogaklikkel-nehez-napok-jogaval-a-menstruacio-alatt.htmlKínlódsz a menstruáció alatt, hasi görcsök gyötörnek, és az étvágyad is teljesen megváltozik? A megfelelő jógapózokkal könnyebben túljuthatsz ezen a pár nehéz napon!Ez Zsír!ThinkstockJóga minden bajra? De még mennyire!http://www.life.hu/ez-zsir/20151022-jogaiskola-a-jogaklikkel-a-joga-minden-bajra-jo.htmlHa valaki rendszeres jógázásra szánja el magát, előfordulhat, hogy kiújulnak a betegségei, eddig lappangó bajok kerülhetnek felszínre, sőt, a kapcsolatok vagy a munka is válságba kerülhet. „Azt mondták, hogy a jóga majd segít... Valamit rosszul csinálok, vagy lehet, hogy a jóga nem az én utam?” - teszi fel magának az ember a kérdést, pedig nem erről van szó... Ez Zsír!ThinkstockElőzd meg a sportsérüléseket jógával!http://www.life.hu/ez-zsir/20151016-jogaiskola-a-jogaklikkel-elozd-meg-a-sportseruleseket-jogaval.htmlAnnak, aki komolyan és rendszeresen edz, szembe kell néznie azzal, hogy a test sérüléseknek van kitéve. Természetesen igyekezni kell a sérülések veszélyét a minimálisra csökkenteni, de még így is időről időre előfordulhat, hogy megfájdul valami, túlterhelünk egy testrészt, rossz mozdulatot teszünk, és máris baj van. Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.