Nem volt bennem egy cseppnyi félelem sem, amikor rábólintottam a júniusi kihívásra. Mindennap fél óra futás? Ugyan már! Voltak megingások, de büszke vagyok a teljesítményemre. Ha egy olcsó és több testrészt is átmozgató spotra vágysz, akkor a futás a te Joker kártyád! 

Világéletemben sportoltam: általános iskolában az atlétikai csapat tagja voltam, tíz évig versenyszerűen táncoltam, majd az idő elteltével a futásra váltottam. Hogy miért? Egyszerű a válasz: költséghatékony és egyszerű. Persze nem mindegy, hogy az ember milyen futócipőt húz a lábára, és ezt tapasztalatból mondom! 10 ezer forint alatt nem is érdemes választanotok. Ha megvan a tökéletes lábbeli, már csak egy szellős és kényelmes pólóra, valamint egy ugyanilyen sortra van szükségetek.

Forrás: Youtube

Hogyan kezdtem a kihívást? 

Egy női szerkesztőségben elengedhetetlen, hogy az ember ne halljon naponta különböző praktikákat és tippeket a sikeres fogyásról. Én tudatosan sosem diétáztam, inkább csak finoman gátat szabtam a vágyaimnak. (Ezért sem étellel kapcsolatos kihívást választottam). A futás mindig is része volt az életemnek: vidéken lakom, így számomra mindig rendelkezésre áll egy elhagyott erdő vagy halastó, ahol leróhatom a köreimet. Az első dolgom az volt, hogy frissítettem a telefonomon található futóalkalmazást, amely segítségével edzeni szoktam. Ez a kis program rögzíti a megtett kilométereket, sőt még az elvesztett kalóriák számát is.

Mi a legfontosabb futás előtt? 

A bemelegítés. Ez egy kemény fizikai sport, így semmi esetre sem szabad kihagynod! Helyben futás, karkörzés, lábemelések és guggolás: ez körülbelül 5-10 percben. Az egész folyamat segít, hogy fizikailag és lelkileg is rákészülj a dologra. Hidd el, te sem akarsz keringési rendellenességet vagy izomsérülést! Ha ezt a pár percet nem végzem el, én el sem indulok. Nemcsak az edzőteremben, de a szabadban is simán elvégezheted a bemelegítést és a nyújtást. Nagy Amarilla meg is mutatja, hogyan. A másik legfontosabb a víz. Két-három pohár elfogyasztása ajánlott, főleg nyáron, mielőtt útnak indulsz. 

Forrás: Dreamstime
Futókisokos - Mikor, mennyit, hogyan?
Kinek nem ajánlott a futás? Hogyan érdemes elkezdeni, ha teljesen kezdő vagy? Miért kell odafigyelni a légzésre, és milyen terepen egészséges a futás? Tudj meg mindent a cikkünkből! Motiváld magad a legjobb ritmusokkal! Íme, a 10 legjobb zeneszám futáshoz.

Volt megingás az egy hónap alatt? 

Hogyne! Sőt őszinte leszek veletek: nem futottam mindennap! Nem is szerettem volna, hiszen az olyan fizikai megterhelést okozott volna az izmaimnak, hogy biztosan sérülten jöttem volna ki a dologból. De komolyan vettem a kihívást, és egy héten négyszer mindig futócipőt húztam! Bár nemcsak azért, hogy a hónap végén beszámoljak nektek. Számomra a futás maga a nyugalom szigete. A megtett kilométerek alatt kapcsolódok ki, gondolom át az élet nagy dolgait, és tervezgetem a kis életem. Olyan, mintha meditálnék, csak nem egy helyben. 

Pozitív hatások?

Jobban aludtam éjszakánként. Energikusabb és nyugodtabb voltam a munkahelyemen. Segített levezetni a bennem felgyülemlett stresszt. Ha egy olyan mozgásra vágysz, ahol kiadhatod magadból a napi agressziót, akkor ez a te sportod. Egészségesebbnek érezem magam tőle nemcsak fizikailag, de lelkileg is. Bátran ajánlom nektek ezt a csodás sportot, hiszen az ember szó szerint újjászületik tőle, sőt véleményem szerint hosszú évekkel meg is hosszabbítja csekély kis életünket. 

Forrás: Dreamstime

 

Készen állsz a következő kihívásra? Július a gyümölcsevés hónapja!
A futás hónapja után a július a gyümölcsevés próbája lesz, a kihívás évének következő megméretése ugyanis arról szól, hogy mindennap együnk gyümölcsöt.