200 liter cukrozott üdítő évente – Ennyiről kellene leszoktatni egy átlagos tinédzsert

Forrás: Thinkstock -
tinédzser cukor egészség üdítő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megdöbbentő felmérés készült Nagy-Britanniában, ami a fiatalok cukros üdítőre vonatkozó fogyasztási szokásait vizsgálta. Az eredmény meglehetősen döbbenetes lett, ugyanis egy átlagos brit tinédzser 11 és 18 éves kora között nagyjából egy fürdőkádnyi cukros italt fogyaszt el egy év alatt. Ez 200-300 liternek felel meg. 

A kutatás eredményei

A Cancer Research kutatása szerint a brit gyerekek és tinédzserek jóval több cukrot fogyasztanak, mint ami elvárható volna. A 4 és 10 évesek évente 100–150 liter cukros üdítőt vesznek magukhoz, míg a 11 és 18 év közötti kamaszok esetében ez a szám már megduplázódik: 200–300 litert is megisznak. Vagyis egy félliteres cukrozott ital elfogyasztása szinte már alapvetőnek számít a fiatalok körében.

Ez már csak azért is aggasztó, mert a túlsúlyos gyerekek sokkal nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyos felnőttek, és így jelentősen nő a különféle betegségek kockázata. A szakemberek szerint éppen ezért újabb egészségügyi különadóra van szükség, ami által kevésbé elérhetőek lennének ezek a cukrozott italok a gyerekek és kamaszok számára.

Napi fél liter cukrozott üdítő fogyasztása szinte már alapvetőnek számít a fiatalok körében Forrás: Thinkstock

A Cancer Research nevű kutatóközpont több szakmai szervezettel együttműködésben szorgalmazza a különadó megjelenését, amit Nagy-Britanniában literenként 20 pennyben állapítanának meg. Egyébként más intézkedéseket is próbálnak érvényre juttatni, például azt, hogy a 9 óra előtti műsorok reklámsávjából eltűnjenek az ilyesfajta italokat hirdető reklámok.

Mit adj inni a gyerekeknek?

Pontosan tudjuk, hogy a reklámoknak elképesztő tudatmódosító erejük van, de ha már kiskorától az egészséges táplálkozásra neveled a gyereket, akkor nem lehet komoly baj. Ennek természetesen az az alapja, hogy te is egészségesen étkezz. Hiába mondod, hogy valami egészségtelen, ha azt látja a pici, hogy te azt eszed vagy iszod, ő is azt fogja akarni. Úgyhogy ha eddig vacilláltál, a gyerekvállalás is tökéletes pillanat az életmódváltásra! Kétségtelen, hogy a víz a legegészségesebb folyadék, ezért elsősorban erre kell rászoktatni a gyerekeket is. Persze amikor már sokféle ízt ismernek, akkor meglehetősen unalmasnak tűnhet ez a variáció, pedig nem feltétlenül kell annak lennie. Ha önmagában kevéssé fogadja el a vizet a pici, akkor érdemes bevetni néhány trükköt.

Ezért fontos a víz!

Az emberi szervezet 70%-át víz teszi ki: ez felel az anyagcseréért és vérkeringésért, a méregtelenítésért és testünk hőszabályozásáért. De a szép bőrnek is elengedhetetlen feltétele testünk belső hidratálása, ráadásul az esetek túlnyomó többségében a fáradtságot és a fejfájást éppen a dehidratáltság okozza. Ha mindennap elég vizet innánk, a méreganyagok hamar kiürülnének a szervezetünkből, sokkal fittebbek, energikusabbak lennénk. Az egészséges életmód első lépcsője, hogy odafigyelünk arra, mennyi vizet fogyasztunk.
Dobd fel a vizet friss gyümölcsökkel, színes szívószálakkal! Forrás: Thinkstock

Néha az is elég, ha csak egy színes vagy valamilyen extra szívószállal kínálod a vizet. Ha ez sem elég, akkor a legjobb, ha friss gyümölccsel ízesíted. A málna például tökéletes erre, akár a fagyasztott verzió is. Ezt persze mindenképpen olvaszd ki előtte, ne adj hideg italt a gyerekeknek. De akár narancsot is facsarhatsz bele, így az ízélmény sem marad el, és az egészség is megmarad!

Te sem iszol eleget? 5 tipp, hogy könnyen lecsússzon a napi 2 liter víz

Azt valószínűleg már mindenki tudja, hogy aki fogyni szeretne, annak sok folyadékot kell fogyasztania. A diétázók mégis gyakran esnek abba a hibába, hogy a jobb ízélmény miatt nem vizet, hanem üdítőt isznak. Milyen jó lenne, ha az ember ugyanúgy tudna sóvárogni a víz után, ahogy egy szelet csoki vagy egy finom sütemény után. Pedig ez nem is lehetetlen, csupán trükközni kell egy kicsit, és a sima vizet úgy kell ízesíteni, hogy egyszerre legyen finom és egészséges.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.