Sok családnak vannak olyan furcsa hagyományaik, szokásaik, amikhez a családtagok érzelmileg ragaszkodnak, annak ellenére is, hogy a külvilág ezeket a tradíciókat csak furcsa hóbortnak tartja. A következőkben ilyen fura családi hagyományokat mutatunk be.

A megbecsült műfogsor

Az Angliában élő Jason Bailey és az édesapja, Christopher mindig is nagy focidrukkerek voltak, kedvenc csapatuk pedig a Walsall volt, az apa-fia páros szinte minden mérkőzésükön a lelátóról szurkolt. Az apa, Christian halála után Jason nem akarta megszakítani ezt a hagyományt, ezért a Walsall következő meccsére magával vitte elhunyt apja műfogsorát is. A furcsa kabala szerencsét hozott, a Walsall nyert, és azóta Christopher minden mérkőzésre magával viszi a talizmánját.  

Christopher mindig magával viszi apja szerencsehozó műfogsorát a focimeccsreForrás: Thinkstock

Valami régi, valami új

Sok édesanya álma, hogy ha eljön az idő, lánya az ő egykori menyasszonyi ruhájában álljon oltár elé. Kevés család van azonban, ahol a menyasszonyiruha-öröklés akár több generáción át is meg tud valósulni. Nos, az amerikai Abigail Kingston egy olyan 120 éves ruhát választott a nagy napra, amiben előtte már 11 felmenője mondta ki a boldogító igent. A viktoriánus stílusú menyasszonyi ruhát elsőként Mary Lowry Warren viselte 1895-ben. Abigail 5 éves volt, amikor először látta a különleges ruhát, és már akkor eldöntötte, hogy ha felnő, ő is ezt szeretné viselni. A hosszú évtizedek alatt érthető módon a ruha meglehetősen viseltes lett, sok helyen el is szakadt, így első lépésként a menyasszonynak rendbe kellett hozatnia, és kicsit modernizálnia is. Az esküvő után egyébként Abigail rögtön át is öltözött, biztonságba helyezte a családi örökséget, hogy egy nap majd a lányának ajándékozhassa.

Eddig 11 menyasszony viselte ezt a viktoriánus korabeli esküvői ruhát a nagy naponForrás: Kingston család

A Mikulás örök

Mike és Martin Gray harminc éve már minden decemberben azt a pillanatot várják, hogy újra a Mikulás ölébe ülhessenek, és elkészüljön róluk az aktuális karácsonyi fotó. Bár már mindketten jócskán felnőttek, nem szeretnék, ha az 1980-ban indított családi hagyomány feledésbe merülne. Az idősebb fiú, Mike 1980-ban, egyévesen pózolt először egy áruházi Mikulás ölében, majd 1984-ben csatlakozott hozzá a szintén egyéves öcsikéje, Martin is. A két testvér azóta minden decemberben elkészítteti a mikulásos fotót, és mióta családapák lettek, a gyerekeiket is beültetik a képre. Szeretnék, ha a hagyományt ők vinnék majd tovább.

Mike és Martin Gray 1984-ben és 2013-ban már gyermekeikkel a karjukonForrás: Imgur

A felfújt mellek hagyománya

2012-ben az akkor 14 éves Brittany Marshall magára haragította a családja nő tagjait, amikor nem volt hajlandó mellimplantátumot csináltatni magának. Hihetetlennek hangzik, de igaz. A Marshall család meglepő hóbortja, hogy szinte hobbiként űzik a plasztikáztatást. Az édesanyán kívül Brittany négy lánytestvére is megnagyobbíttatta a mellét szülői nyomásra, ám az akkor 14 éves lány – nagyon helyesen – azzal hárította le a furcsa tradíciót, hogy megmondta az anyjának, mennyire elégedett így is a külsejével, és hogy ilyen fiatalon inkább a tanulásra szeretne koncentrálni. Az édesanya az elutasításra úgy reagált, hogy szerinte Britney most egy furcsa életszakaszban van, és bízik benne, hogy idővel megváltozik a véleménye.

Britney Marshall nem állt be a sorba, és nem csináltatott magának műmelleketForrás: NORTHFOTO

A ballagási nadrág

A Smtih família családi hagyományát a kényszer szülte. 1950-ben a család túl szegény volt ahhoz, hogy a legidősebb fiúnak új nadrágot vegyenek a gimnáziumi ballagásra, ezért a család feje adta kölcsön a csíkos ünnepi nadrágját a fiának. Ez aztán a két fiatalabb fiánál is megtörtént, így vált belőle családi hagyomány. Mára már pontosan 15 Smith fiú hordta ugyanazt a csíkos nadrágot a ballagásán. A nagypapa nadrágja jelenleg pihenőn van, a családban ugyanis a következő gimnáziumi ballagásra 2023-ban kerül majd sor. 

Eddig 15 Smith hordta ugyanazt a ballagási nadrágot - Képünk illusztrációForrás: Thinkstock