Ha ma megkérdeznénk egy kisgyereket, hogy mi akar lenni felnőttként, korántsem biztos, hogy a várt válaszokat kapnánk, mint a tűzoltó, autóversenyző, orvos, vagy épp tanár. A gyerekek első körben azon szakmák iránt kezdenek el érdeklődni, melyet van lehetőségük némiképp testközelből is megismerni, vagy amivel gyakran találkoznak. Itt az ideje tágítanod a látókörét! Mutatunk egy ingyen letölthető könyvet, mely egyszerre ismeretterjesztő olvasmány, színező füzet és Varró Dániel minimál verses kötete.

Amikor négyéves korában megkérdeztem a lányomat, hogy mi akar lenni, ha nagy lesz, egyből rávágta, hogy kukásautó. Szép kilátások, gondoltam. Sebaj, legalább minden karácsonyi ajándék hasznos lesz: téli gumik. Szerencsére két évvel később már megváltozott a véleménye, bár mostanában hetente más és más jut az eszébe: írni fog, mint anya, tanár lesz, mint az RG oktatója, laptopon fog dolgozni, mint apa. Nos, igen, ő ennyit lát jelenleg a szakmákból. Már a mi gyerekkorunkhoz képest is rengeteg „új" munkakör tört be a hétköznapi emberek életébe, melyek java részére nem voltunk felkészülve, és mondhatni, csak úgy belesodródtunk.

Saját gyermekeink számára szeretnénk minél több lehetőséget megadni, hogy a hozzájuk legjobban passzoló, és valóban keresett szakmát válasszanak. Ez azonban nem olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk, hiszen sok esetben nehéz elmagyarázni a saját gyemreki nyelvezetükön, hogy mi mit jelent a gyakorlatban.

Saját gyermekeink számára szeretnénk minél több lehetőséget megadni, hogy a hozzájuk legjobban passzoló, és valóban keresett szakmát válasszanakForrás: Shutterstock

Nemrég jelent meg egy hiánypótlónak tekinthető verses könyvecske, ami nem ad épp átfogó képet a jövő hétköznapi szakmáit illetően, de nem is időutazást ígér, hanem IT specifikus gyermeki ismeretterjesztést. A kiadó célja ugyanis az informatikai terület népszerű szakmáinak bemutatása. Egy pár évvel ezelőtti Microsoft előrejelzés 2020-ra 1 millió új informatikai pályán betölthető pozíciót jósolt – ami évről évről egyre csak nőhet. Tehát abszolút van létjogosultsága a most 6-10 éves gyerekekkel megismertetni ezt a világot, mivel számukra ezek épp olyan választható szakmák lesznek, mint az ügyvéd vagy a színész.

Te miként magyaráznád el a gyermekednek, hogy mit csinál például egy UX designer, vagy egy rendszergazda? Varró Dániel szerencsére leveszi a válladról ezt a terhet, ő írta ugyanis a szakmákat bemutató verseket. A költő nem hazudtolta meg magát, egyéni stílusa remekül érződik az összes szakma bemutatásán.

Varró Dániel: Rendszergazda

Ó, ha rendszergazda lehetnék!
Asztalom a gépek belepnék.
A szobám egy merő drótbozót,
szeretnének mind a dolgozók.
Hozzám fordulnának, ha gond van,
kisírnák maguk a karomban,
ha gépükre szállt a kék halál,
ha a képernyőn a kép csak áll,
hogyha bekrepált a winchester,
ha a tárhelyen már nincsen hely...
A probléma mindig rengeteg,
olyan, mint egy óriás szörnyeteg!
Ez a szörny a híres sokfejű,
nem volna a dolgom egyszerű,
hiába vágom egy fejét le,
kettő másik nő a helyére.
Mindenki más ettől kikészül,
de én küzdenék csak vitézül.
Hősies volnék és szemfüles,
én lennék az IT-s Herkules

Dániel, aki háromszoros apuka érdekes kihívásként élte meg, hogy gyerekek számára is érthető módon magyarázzon el egy-egy komplexebb munkakört:

A mondókaformátum, a versek ritmusa sokkal közelebb hozza a legifjabbakhoz is a témát. Nem könnyítette meg a feladatot az sem, hogy rengeteg kifejezés és megnevezés angolul használatos, de azt hiszem, sikerült elérni a célunkat, és gyerekeknek is élvezhető módon beszélni ezekről a foglalkozásokról.  

Varró Dániel IT-s szakmákat foglal gyerekversekbeForrás: NNG

A 12 IT-s szakmát bemutató könyv az NNG megbízásából készült el. Az autóipari szoftverfejlesztéssel foglalkozó cég weboldaláról bárki, teljesen ingyen letöltheti ezt az érdekes verses könyvecskét, méghozzá kétféle verzióban: színes és színezhető. De milyen cél lappang a Baranyai (b) András által készített illusztrációk és a mosolygásra ösztönző versek mögött?

Fontosnak tartottuk, hogy a gyerekek nyelvén is érthetően tudjuk elmondani, milyen izgalmas karrierlehetőségeket tartogat az informatika. Azt gondoljuk, minél korábban hallanak a gyerekek ezekről a szakmákról, annál kevésbé lesz idegen a számukra. Azt láttuk ugyanakkor, kevés a gyerekek számára is érthető és élvezhető tartalom a témában, pedig az informatika egyre fontosabb szerepet tölt be a mindennapjainkban – mondta el Schenk Andrea, a vállalat globál PR menedzsere, a könyv szerkesztője. Kerecsen Tamás, az NNG technológiai igazgatója ugyanakkor egyszerre tekint gyakorló szülőként és az IT szakmában dolgozóként erre a kiadványra. 

Az informatika területe rendkívül izgalmas, és hosszú távon is biztos, jól fizető karrierlehetőséget jelent, ennek ellenére rengeteg sztereotípia kering ezzel kapcsolatban, és gyakran összemosódik a sokféle munkakör. Szerettük volna megmutatni, milyen sokszínű és változatos foglalkozások léteznek, kedvet csinálni hozzájuk, és segítséget adni az erről szóló beszélgetések elindításához.   

Varró Dániel, Schenk Andrea és Kerecsen TamásForrás: NNG

A közösségi médiában is foglalkoznak már a könyvvel a szülők, ugyanakkor nem mindenki érzi, hogy a gyermeke valódi segítséget kapott későbbi szakmája kiválasztásában:  

"Fantasztikus ötlet! Eddig a gyerek csak annyit tudott, hogy az apja számítógépen dolgozik. Mondjuk ez alapján sem fog sokkal többet érteni belőle, de a versek szuper jók és viccesek."

"Imádom Varró Dánielt!"

A szülők, valamint gyermekek által ismert és kedvelt költő remek választás volt a cég részéről, mivel a legtöbben már csak azért is letöltik, hogy még több Varró-verssel gazdagodjanak. Ezzel pedig nincs is semmi probléma, sőt. Minél több gyermek olvassa el, annál több érdeklődését kelthetik fel ezek a szakmák. A jövő az informatikáé, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk a „régi" szakmákról sem. Remek lenne egy arany középutat találni, akár egy későbbi hasonló kiadvány képében.