szén-dioxid kibocsátás globális felmelegedés Születés társadalom éghajlatváltozás üvegházhatás gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben sok minden felmerül, amivel könnyíthetnénk a Földre nehezedő terheken. Van azonban egy, amely bár logikus, mégis, csupán a felvetése megbotránkoztatja az emberek többségét. Ez pedig nem más, mint a kevesebb gyermek vállalása, mely hasznosságát egyébiránt egy friss tanulmány is alátámasztja.

Az emberek számának drasztikus csökkentése azok közé a hatékony eszközök közé tartozik, melyekkel elérhető a kevesebb szén-dioxid kibocsátás.

Természetesen az autó helyetti biciklizés, a vegetáriánus étrend, az újrahasznosítás, az alacsony energiaigényű izzók használata is sokat tesz a Föld egészségéért, de az igazán nagy hatású dolgokról csak kevés fórumon lehet hallani.

Az újrahasznosítás is sokat tesz a Föld egészségéért, de az igazán nagy hatású dolgokról csak kevés fórumon lehet hallani Forrás: Shutterstock

Mi az a CO2 lábnyom, és milyen környezetre gyakorolt hatását ismerjük?

A CO2 lábnyom, azaz szén- vagy karbonlábnyom lényegében azt mutatja meg, hogy például egy vállalat tevékenysége, egy ember életmódja vagy egy termék életciklusa nyomán mennyi közvetlen és közvetett, üvegházhatást eredményező szén-dioxid kerül a levegőbe. Így mérhetővé válik, hogy mennyiben járulunk hozzá a globális felmelegedéshez, azaz egyénenként mennyi szén-dioxid termelésért vagyunk felelősök.

Az egyéni CO2 lábnyomot az alábbiak határozzák meg:
- háztartási energiafogyasztás (villamos-energia, földgáz, fatüzelés, távhő... stb.)
- autó használatból eredő üzemanyag-fogyasztás
- tömegközlekedési, légiközlekedési eszközök használata
- hulladéktermelés
- étkezés
- használati tárgyak vásárlása
- internet használat, banki szolgáltatások
- szabadidős tevékenységek (nyaralás, sport, kultúra, szórakozás)

Ahhoz, hogy elkerüljük a súlyos globális felmelegedést, a szén-dioxid kibocsátást 2050-re, egy főre és évre leosztva le kellene csökkenteni 2 tonnára. Jelenleg ez a szám az Egyesült Államokban és Ausztráliában 16 tonna, Európában pedig 11 tonna - Magyarországon 5,6 tonna.

A Environmental Research Letters –ben megjelent új tanulmány a különböző környezetvédelmi „akciók" hatását mutatja be, összehasonlítva őket egymással. Ebből egyértelműen kiderül, hogy a legnagyobb befolyást a gyermekek születésének csökkentésével lehetne elérni.

Amennyiben egy pár, csak eggyel kevesebb gyermeket vállalna, az évente 58 tonna szén-dioxid kibocsátás csökkenést eredményezne Forrás: Shutterstock

Amennyiben egy pár, csak eggyel kevesebb gyermeket vállalna, az évente 58 tonna szén-dioxid kibocsátás csökkenést eredményezne.

(Ezt a számot a gyermekhez és annak várható összes leszármazottjához szorosan kapcsolódó CO2 kibocsátás kiszámításával határozták meg a kutatók.)

A kutató elmondta továbbá, hogy számos, a globális felmelegedést csökkentő lehetőség pozitív hatással is jár, mint például az egészségesebb étrend, mivel a fejlett országokban a húsfogyasztás körülbelül ötször nagyobb az egészségügyi hatóságok által javasoltnál. A tisztább közlekedés csökkenti a légszennyezést, a gyaloglás, valamint a kerékpározás pedig visszaszorítja az elhízás esélyét. Tehát nem jár minden környezettudatos tettünk áldozattal. Nicholas azt javasolja, próbáljunk meg úgy élni, hogy az nekünk és a bolygónknak is jó legyen.

A tudatos gyermektelenség árnyalatai

Vannak nők, akik nem akarnak gyereket. Soha, semmilyen körülmények között. Az emberek többsége az ilyen vélemények hallatán általában szörnyülködve hitetlenkedik, hiszen "a nők alapvető hivatása az anyaság" és "egy nő csak az anyaság által tudja megtapasztalni a feltétlen és önzetlen szeretetet". De valóban önző, sőt szívtelen lenne az a nő, aki tudatosan dönt a gyermektelen élet mellett? Olvasd tovább!

Mennyi az annyi?

A kutatók megállapították, hogy egy egyén szén-dioxid kibocsátása 2,4 tonnával csökken évente, ha elhagyja az autót, és 0,8 tonnával, ha áttér a vegetáriánus étrendre.

Egy egyén szén-dioxid kibocsátása 0,8 tonnával csökken évente ha áttér a vegetáriánus étrendre Forrás: Shutterstock

A kutatók vizsgálataiból jól látszik, hogy a kormányok az USA-ban, Kanadában, az EU-ban és Ausztráliában csak ritkán említik az olyan nagy hatású lépéseket, mint az autó nélküli élet és a húsfogyasztás visszaszorítása. Azonban egyik sem tett említést arról, hogy kevesebb gyermeket kellene vállalni.

Te vállalnál kevesebb gyereket, hogy a Föld élhetőbb lehessen?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.