Ha október, akkor sütőtök. Arról, hogy miért is van igen jó hatással szervezetünkre ez a tökféle, korábban már írtunk. Most az ízlelőbimbók kényeztetésén lesz a hangsúly egy egyszerű, ám annál laktatóbb egytálétel-recepttel.

 

Sütőtökös ragu gombával és csirkemellel 

Hozzávalók:

  • 2 nagy csirkemell
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 4 csésze gomba, szeletelve vagy negyedelve
  • 1 kis hagyma apróra vágva
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 csésze felkockázott sütőtök
  • 2½ csésze zöldség- vagy csirkehús-alaplé
  • ½ csésze tejszín
  • 1 evőkanál petrezselyem
  • só és frissen őrölt fekete bors
  • ½ teáskanál kakukkfű
Sütőtökös ragu gombával és csirkemellelForrás: Shutterstock

Elkészítés:

A csirkemelleket szeld vékony szeletekre, majd vágd 2-3 részre. Szórd meg őket sóval, borssal és kakukkfűvel, majd tedd őket lezárható zacskóba. Önts bele egy evőkanál olívaolajat – egyengesd el a húsokon –, ezután pedig szórj bele két evőkanál lisztet, zárd le a zacskót, alaposan oszlasd el ezt is, majd tedd félre.

Egy evőkanál vajat olvassz meg egy fazékban, közepes hőmérsékleten. A csirkemelldarabokat vedd ki a zacskóból, és süsd őket oldalanként kb. 2 percig, amíg enyhén meg nem pirulnak. Ezután vedd ki, és tedd félre őket.

Ugyanabba a fazékba tegyél még egy evőkanál olívaolajat, majd add hozzá a gombát és a hagymát. Párold 1-2 percig folyamatos kevergetés mellett, majd szedd ki egy külön tálba, és tedd félre.

Az ősz legmenőbb sütije sütőtökkel készül

Amellett, hogy magában is öröm fogyasztani, a sütőtökből szuper és nem utolsósorban igencsak egészséges süteményeket lehet készíteni. Mutatjuk is a kedvencünket! Nézd meg!

Az enyhén szaftos fazékba tegyél még egy evőkanál vajat, majd 2-3 percig főzd benne a sütőtököt. Ezután add hozzá a csirkemelleket is, és 1-2 percig főzd őket együtt. Ügyelj, hogy a sütőtök ne égjen oda! Ezután az alaplével együtt forrald fel, majd vedd vissza közepes hőfokra, fedd le és főzd addig, míg a sütőtök puha nem lesz. Ez kb. 3-4 perc.

Egy tálban a tejszínt keverd el néhány evőkanál főzőlével, majd folyamatos kevergetés mellett öntsd a fazékba. Ezután add hozzá a petrezselymet, majd az előkészített gombát és hagymát. A ragut ezután már csak készre kell főznöd, ami pár percnél nem tarthat tovább. Önmagában vagy főtt burgonyával is kiváló ebéd.

Jó étvágyat!