Az erős nők ott állnak mögöttünk – A világ „elsői”

női orvos emancipáció női űrhajós pilóta nők feminista első nő feminizmus Tyereskova
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokuk neve ismeretlenül csenghet, pedig minden nőnek büszkének kellene lennie rájuk. Az „elsők” koruk igazi hírességei közé tartoztak, munkájuk, úttörő hozzáállásuk rengeteget tett a emancipáció felé vezető úton. Ám ami még fontosabb, ott állnak előttünk bizonyítékként, hogy mi nők is bármit elérhetünk, ha hiszünk magunkban és teszünk az álmainkért.

Korábban már írtunk 6 olyan nőről, akik megváltoztatták a történelmet, mint a kétszeres Nobel-díjas Marie Curie vagy az első magyar óvoda megalapítója, Brunszvik Teréz. Most lessünk be más csodás nők életébe is.

Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova

A szovjet Tyereskova szülei egyszerű munkások voltak, ő maga azért hagyta abba az iskolát és folytatta levelező tagozaton, hogy egy textilgyárban kezdjen el dolgozni. Emellett ejtőernyőzött, összesen 125 egyéni ugrása volt.

Élete 25 évesen változott meg gyökeresen, amikor kiválasztották a szovjet űrprogramba, ráadásul tesztrepülési tapasztalatok nélkül, amire addig nem volt példa.

Valentyina Tyereskova az első nő az űrben és az első szovjet űrhajós, aki manuálisan vezethette járművét Forrás: AFP/RIA Novosti

Így lett tehát Tyereskova az első nő az űrben, és az első szovjet űrhajós, aki manuálisan vezethette járművét. A Voszotk-6 fedélzetén összesen 2 napot, 22 órát és 50 percet töltött az űrben, ezalatt pedig 48-szor kerülte meg a Földet. A fiatal nő mind pszichikailag, mind fizikailag nehezen viselte a súlytalanságot, amiből a szovjet tudósok arra következtettek, hogy a nők szervezete kevésbé alkalmas az űrrepülésre.

Ő az első és máig az egyetlen nő, aki az Orosz Fegyveres Erőknél vezérőrnagyi rangot kapott. Nem csupán a történelemkönyvekbe írta be magát, de az űrtörténet örök részesévé is vált, amikor a Holdon elneveztek róla egy krátert.

Amelia Earhart

Az amerikai származású Earhart húszévesen csatlakozott a kanadai Vöröskereszthez, hogy az első világháborúban megsebesült katonákon segítsen.

A kórházban sokat beszélgetett pácienseivel, többek között pilótákkal is. Ezek a diskurzusok keltették fel figyelmét a repülés iránt.

Amelia Earhart volt az első pilóta, aki megállás nélkül repült Los Angelesből Mexikóvárosba Forrás: Getty Images

Megszerezte a pilótaigazolványt – amit szülei elleneztek –, majd teherautósofőrként kezdett dolgozni, hogy saját repülőgépet vehessen magának. Bár szándékai az ég meghódításával szilárdak voltak, egy ideig csak hobbiként repült, miközben angoltanárként dolgozott. Később azonban sorra kezdett megdönteni mind magassági, mind távolsági rekordokat. Ő volt például az első pilóta, aki megállás nélkül repült Los Angelesből Mexikóvárosba.

Szenvedélyesen imádott repülni, és végül ez okozta a vesztét is. Körbe akarta repülni a Földet: navigátorával, Fred Noonannal 1937. június elsején szállt fel gépével Miamiból. Brazílián át Szenegál felé haladva átrepültek Afrikán, majd az Arab-félszigetet átszelve India következett. 1937. június 28-án, 32 ezer kilométerrel a hátuk mögött érkeztek meg Új-Guineába. A következő célállomás a Csendes-óceán közepén fekvő Howland-sziget volt. Július elsején indultak tovább, egy nappal később Earhart rádión időjárásjelentést kért – vihar tombolt a térségben –, majd jelezte, hogy alacsony az üzemanyagszintjük. A női pilótát azonban hiába várták a szigeten, sosem érkezett meg. Hónapokon át keresték a repülőgépet, végül 1938. január 5-én Amelia Earhartot és navigátorát halottnak nyilvánították.

E két fantasztikus nő története után vessünk pár pillantást további női elsők életébe is.

  • Mary Edwards Walker – A hithű feminista – aki házasságát követően megtartotta leánykori nevét és gyakran járt „férfiruhákban” – 1855-ben szerzett orvosi diplomát New Yorkban, méghozzá első nőként. A polgárháborúban az északiak oldalán aktívan dolgozott sebészként. A mai napig ő az egyetlen nő, akinek a magas rangú katonai elismerést, a Congressional Medal of Honor kitüntetést adományozták.
Mary Edwards Walker az egyetlen nő, akinek a Congressional Medal of Honor kitüntetést adományozták Forrás: Getty Images/Rue des Archives/PVDE/Apic/Retired
  • Helen Keller – Az író és aktivista volt az első, aki siketként és vakként főiskolai diplomát szerzett. Keller egészségesen született, de 19 hónapos korában egy skarlátszerű betegség szövődményeként elveszítette hallását és látást. Azt, hogy később képessé vált a kommunikációra, iskolába tudott járni, sőt, könyveket írt, Anne Sullivan tanítónőnek, későbbi bizalmasának köszönhette, aki maga is látássérült volt. Keller nyíltan kiállt a nők, valamint a fogyatékkal élők jogaiért, sőt, neki tulajdonítják a japán akita kutyafajta elterjesztését az Egyesült Államokban.
Helen Keller (balra) író és aktivista Anne Sullivan (jobbra) tanítónővel Forrás: AFP
  • Edith Wharton – Amerikai novellista és regényíró, 1920-ban, első nőként kapott Pulitzer-díjat Az ártatlanság kora című regényéért.
Edith Wharton első nőként kapott Pulitzer-díjat Forrás: AFP
  • Margaret Bourke-White – A világ első női fotográfusa és háborús fotóriportere már a húszas éveiben igen elismert volt szakmájában, a LIFE magazin 1936-os első számának címlapjához is az ő egyik fotóját választották.
Margaret Bourke-White a világ első női fotográfusa és háborús fotóriportere Forrás: Getty Images/M. Mckeown
  • Junko Tabei – A japán hegymászó 1975. május 16-án ért fel a világ legmagasabb pontjára, a Mount Everest csúcsára, első nőként.
Junko Tabei első nőként ért fel a világ legmagasabb pontjára Forrás: Getty Images
Március 8. - Nemzetközi nőnap, a harcos és bátor nők ünnepehttp://www.life.hu/csalad/20180301-marcius-8-nemzetkozi-nonap-az-eros-es-bator-nok-unnepe.htmlHamarosan itt a nemzetközi nőnap, melyhez sokféle jelentést tulajdonítunk: virágok, felháborodott férfiak, feminizmus... De mit is ünneplünk március 8-án, miként lenne érdemes megemlékeznünk erről a napról? Ezekre keressük a válaszokat. CsaládOrigoA féltékenység pszichológiája – Kezeld vagy lépj ki a kapcsolatbólhttp://www.life.hu/csalad/20190228-a-feltekenyseg-pszichologiaja-kezeld-vagy-lepj-ki-a-kapcsolatbol.htmlA házasságok, párkapcsolatok jelentős hányadában jelen van a féltékenység. Ez egy teljesen természetes érzés, nem kell tehát megijednünk, ha magunkban vagy társunkban felfedezzük a zöld szemű szörnyeteget. Érdemes viszont korlátok közé szorítanunk érzelmeinket, mielőtt visszavonhatatlan károkat okoznánk. CsaládOrigoAmikor a szenvedély eltiporta az észt – Legendás szerelmek (18+)http://www.life.hu/csalad/20190225-amikor-a-szenvedely-szerelem-eltiporta-az-eszt.htmlMinden ember vágyik a szenvedélyes szerelemre, de nem mindenki olyan szerencsés, hogy meg is tapasztalja. Ám nem is biztos, hogy a szerencse szó használata ebben az esetben feltétlenül helytálló, hiszen nem csupán izzó érzelmeket képes nyújtani, a szenvedélyben ugyanis mindig ott rejtőzik a fájdalom és a pusztítás. Család--Risztov Éva olimpiai bajnok úszó a gyermekkoráról és az élsportról mesélthttp://www.life.hu/csalad/20190222-risztov-eva-olimpiai-bajnok-uszo-uszono-gyermekkorarol-es-az-elsportrol-meselt.htmlRisztov Évát a köztudat egyfajta hősként kezelte, miután többéves kihagyás után, a 2012-es londoni nyári olimpián aranyérmet szerzett a 10 kilométeres nyílt vízi úszásban. A már visszavonult sportoló, akit sokáig csak „ezüst lányként" emlegettünk, most őszintén mesél gyermekkora és az élsport szövevényes kapcsolatáról, valamint az édesanyja feltétel nélküli támogatásáról. CsaládOrigoRandevú gyerekkel a zsebben – Egyedülálló anyák és a társkeresés http://www.life.hu/csalad/20190214-randevu-gyerekkel-a-zsebben-egyedulallo-anyak-es-a-tarskereses.htmlA társkeresés és a randizás senkinek sem egyszerű. Az emberek gyorsan vonnak le messzemenő következtetéseket a másikról, így sokszor nem jut lehetőség arra, hogy jobban megismerhessék egymást. Ráadásul sok dolognak kell ahhoz klappolnia, hogy két ember el tudja képzelni a közös jövőjét. Főleg akkor, ha egyedülálló anyaként kell szembenézni a párkeresés nehézségeivel. CsaládOrigoSemmelweis Ignác az anyák életéért küzdött, de csak a halála után ért célthttp://www.life.hu/csalad/20190210-semmelweis-ignac-nem-erhette-meg-hogy-minden-no-biztonsagban-szulhessen.htmlMind az anyák megmentőjeként tekintünk Semmelweis Ignácra, aki felfedezte, hogy az orvosok kezének fertőtlenítésével, az akkoriban rengeteg nő életét követelő gyermekágyi láz megelőzhető. Ugye te is így ismered a „történetet"? Nos, az igazság ennél sokkal árnyaltabb, és, mondhatni, tragikusabb. CsaládOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.