Barbie 60 éve ugyanolyan szép és fiatal; nincs egyetlen ránca sem, és a haja is épp olyan dús – ha épp nem vágatta divatosan kopaszra. Természetesen nem is várhatnánk el mást egy olyan babától, amely a 20. század közepén férfiak szexuális fantáziáját volt hivatott megmozgatni. Barbie azonban már rég kinőtte a sztereotip szexbomba skatulyáját, ez alkalomból pedig születésnapi zsúrt tartott a magyarországi Mattel.

 

Mellbimbókkal felnőttjáték, anélkül jó lesz a gyerekeknek is  

Az 50-es években a játék babák csecsemők és pár éves gyerekek „testében" éltek, amit a Mattel cég egyik alapítója, Ruth Handler változtatott meg.

1952-ben a Bild Zeitung német bulvárlap hasábjain jelent meg Bild Lilli. Reinhard Beuthien rajzoló egy babaarcú, platinaszőke, igazi bomba testű felnőtt nőt alkotott, aki onnantól kezdve főszereplője lett a lapban rendszeresen megjelenő képregénynek. Lilli laza erkölcsű – mai szóhasználattal élve – aranyásó volt, aki később luxusprostituált lett. Az olvasók szinte megőrültek az izgató, rajzolt nőért, aki kilenc éven át mozgatta meg a férfiak fantáziáját. Annyira népszerű volt, hogy 1955-ben kiadták Lilli műanyag változatát is. A vicces felnőttajándéknak szánt, szexis ruhába bújtatott játék babát bárokban és trafikokban árulták, ráadásul igen drágán. Azonban a baba hamar a kislányok körében is népszerűvé vált, és nemcsak a szülőhazájában, hanem a képregényhátteret nem ismerő országokban is, ahol a német sikereken felbuzdult gyártó forgalmazni kezdte.

Ruth Handler egy luxusprostituált játék babáról mintázta Barbie-t, akit a kislányáról nevezett elForrás: Northfoto/Abaca/Othoniel Patrick

Ruth Handler svájci vakációja alatt találkozott Lillivel, vagyis azzal, hogy a lánya mennyire szeret játszani a frissen beszerzett babával. Gyorsan vett is még hármat, magával vitte az Amerikai Egyesült Államokba, és mintaként használta egy újfajta játék baba megalkotásakor. Repültek a mellbimbók és az erős smink, végül pedig megszületett Barbie – aki Ruth kislánya, Barbara után kapta a nevét.

Hihetetlen! Így festettek az első Barbie babák

Egy kislány szobájából sem hiányozhatnak a kultikus Barbie babák, amelyek első darabjai 1959-ben kerültek piacra. A játék azóta is nagy népszerűségnek örvend, Barbie azonban a történelem során jelentős átalakuláson ment keresztül. Most megmutatjuk, hogy néztek ki az első babák!

Barbie nemcsak tündér, de robotinformatikai mérnök is lehet 

Abban az időben, amikor én voltam kislány, már lehetett korcsolyás és kerékpáros Barbie-t is kapni, de a legjobban mégis a hatalmas, csillogós ruhába bújtatottaknak örültem. Szerettem, ahogy a mesékből elképzelt hercegnők megelevenedtek, de sosem álltam meg csak ennél, ahogy a játszópajtásaim sem.

A hatalmas, csillogós ruhába bújtatott Barbie sokak kedvence voltForrás: Getty Images/Lawrence Lucier

Kell-e a babának doktor nénis ruha ahhoz, hogy a gyerek egy-egy játék során orvososat játsszon vele? Egy nyílt fantáziával rendelkező, a maga korához mérten tájékozott, támogatói szülői háttérrel rendelkező gyermek esetén a válasz egyértelmű: nem. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem örültem volna, ha lett volna fehér orvosi köpenye a babámnak, de ezt a problémát akkoriban egy papír zsebkendővel és némi celluxszal képes voltam megoldani. A példámhoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy eszembe se jutott méhész vagy mérnök ruhák gyártásába fogni. Azzal, hogy a Mattel cég olyan szakmákat is bemutat, amelyek nincsenek a kislányok „előtt", megsokszorozhatja a valós életben elérhető céljaikat.

Forrás: Vépy Viktória
Vépy Viktória pszichológus szerint

Egy gyermek számára a szociális tanulási formák közül az utánzás és identifikáció meghatározó szereppel bírnak. A szerepjátékon keresztül a gyermek megismerkedhet azokkal a szerepviselkedésekkel, amelyek a későbbiekben a társadalomba való beilleszkedését segíthetik. A legmeghatározóbb hatás gyakorlója ebben a folyamatban a közvetlen környezet. A gyermek a szülők, a család, a barátok közvetítésével szerez ismeretet a világról, annak működéséről, az abban rejlő lehetőségekről. Később ebbe kapcsolódnak be a különböző intézmények, mint amilyen a bölcsőde, az óvoda, az iskola. A társas kapcsolatok, és a gyermeket körülvevő lehetséges példaképek, modellek szintén formálják az önmagáról, valamint a világról alkotott képét.


Fontos, hogy a gyermek találkozhasson olyan, számára izgalmas, benne az utánzás és azonosulás folyamatát elindító személyekkel, modellekkel, akiknek az értékrendje pozitív hatással lehet a személyiségfejlődés alakulására, valamint az életút formálására.


A Barbie baba egy olyan játékeszköz, mely lehetőséget teremthet különböző élettörténetek megismerésére, megjelenítésére, átélésére. Érzelmileg megragadhatóvá, lereagálhatóvá tesznek megélt vagy elképzelt társas helyzeteket, megadva annak a szabadságát, hogy a gyermek a játék idejére azonosulhasson az általa választott karakterrel, belebújhasson annak bőrébe, és kipróbálhassa magát az adott szerepben. A játék jó lehetőséget teremt a tanulásra, a szocializáció során azonban az emberi kapcsolatok, társas interakciók szerepe a legmeghatározóbb.

A Barbie babák olyan szakmákat is bemutatnak, amelyek nincsenek a kislányok „előtt"Forrás: AFP/Stan Honda

Barbie az elmúlt 60 évben több mint kétszáz különböző karriert jelenített meg. Mégis sok helyen, Magyarországon is a nőkkel kapcsolatos sztereotípiákkal azonosítják" - mondta Török Kata, a magyarországi Mattel Barbie brand menedzsere.

Frida KahloForrás: Guillermo Kahlo/ Wikipedia, Mattel
Történelmi és kortárs női példaképekről mintázta babáit a Mattel


Sportolók, művészek és felfedezők is vannak azok között a kortárs és történelmi női példaképek között, akikről tavaly Barbie babáit mintázta a Mattel. Itt nézheted meg őket!

Színes hajak és földi halandóéhoz közelibb testalkat

Érdemes lenne eldönteni, hogy a világ leghíresebb babája mit is akar tulajdonképpen: a gyerekek fantáziavilágában táncolni hatalmas báli ruhájában, úszkálni a képzeletük tengerében sellőuszonyaival, a gyűjtők polcain, dobozaik örök fogságába zárva díszelegni, megerősíteni a kislányokat abban, hogy nőként is elérhetnek bármit, és valódi testképüzenettel hessegetni el a fejük felett ólálkodó anorexiát és bulimiát? De ne legyünk igazságtalanok. Jelenleg a játékboltok polcain szinte az összes szülői és gyermeki oldalról érkező elvárásnak találunk megfelelő Barbie-t, amivel csak nyerhet a gyerek. Bevallom, én azért kissé hiányolom a tetovált, pigmentfoltos, netán műtéti heges babákat, amelyek éppúgy a hétköznapi nőkhöz tartoznak, és matricák formájában is felkerülhetnének a babákra, tetszés szerint.

Az ikonikus baba már 14 különböző arcformával, 8-féle bőrszínnel és 23 különböző hajszínnel kaphatóForrás: Instagram/barbie

A Mattel cég folyamatosan próbál Barbie külsejével igazodni az épp aktuális trendekhez és a társadalmi elvárásokhoz – gondoljunk csak a fashionistas és a hamarosan érkező kerekesszékes és műlábas babákra. Jelenleg a világon az ikonikus baba már 14 különböző arcformával, 8-féle bőrszínnel és 23 különböző hajszínnel kapható.

2019-ben Barbie még erősebben fog azért „dolgozni", hogy a kislányok ne csak a hedonista csinos lányt lássák benne, hanem egyfajta példaképként is tekintsenek rá. Ettől ez a baba még nem válik feministává, de tény, hogy a cég még jobban előtérbe fogja hozni új kollekciójával az emancipált, bármire képes nőt. Belső Nóra pszichiáter úgy véli, nem jó, ha szülőként mi döntjük el, hogy gyermekünk milyen játékkal játsszon, hagyni kell őt magát választani. A nagy kérdés persze az, hogy az áruházak mekkora üzletet látnak az egyenruhás babákban, no meg persze hogy a kislányok hány százaléka fogja a tudós Barbie-t választani a tündérhercegnőkkel szemben.

A Mattel cég folyamatosan próbál igazodni a társadalmi elvárásokhoz, hamarosan érkezik a kerekesszékes BarbieForrás: Shutterstock

Barbie tehát tovább halad, hogy a gyermekek számára kézzelfoghatóvá tegye a hétköznapi, sikeres és egyenlő nőket, miközben támogatja a fantázia csodás világát is. Ez pedig még így is több, mint amit egy gyerekjátéktól elvárhatnánk.