A kis alapterület nem mindig egyenlő a szűk élettérrel – 36 négyzetméteres álomotthon

otthon minimalista belsőépítészet kis alapterület lakberendezés lakás dizájn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 30–40 négyzetméteres, egyszobás lakásokat leginkább galériával tesszük élhetőbbé, ám ezt csak bizonyos belmagasságon túl lehet megtenni. Az apró és szűk helyiségek helyett nyisd egybe a tereket és élvezd a szellős minimalizmust.

Ez a világos és multifunkcionális lakás a tiszta fehér, halvány fa és finom réz összhatásából táplálkozik. Inspirálódj bátran az elrendezéséből és az okos megoldásaiból.

Forrás: m3arch.com

Az Ukrajnában, Odesszában lévő 36 négyzetméteres lakást négy különálló zóna alkotja: üvegfalú hálószoba, társalgó, konyha és étkező, valamint fürdőszoba. A hálószoba falának átlátszósága segít a kis lakótérnek, hogy tágasabb, nyitottabb és világosabb legyenek, kihasználva a padló egybefüggőségében rejlő maximális potenciált. Egyértelműen ez a lakás legérdekesebb pontja és egyben a legkiválóbb belsőépítészeti ötlete.

Forrás: m3arch.com

A minimalista nappali fő eleme a modern kanapé, amely épp az ablakpárkányig ér, hogy semmiben se gátolja a panorámát. Sápadt színével csendesen olvad egybe a fehér falakkal. A dohányzóasztal oldalai tükörből készültek, amivel szinte beleolvad a padlóba, nem terhelve feleslegesen a tér vizuális élményét.

Forrás: m3arch.com

A konyha elsőre talán használhatatlannak tűnik, mivel nem látunk se hűtőszekrényt, se egyéb konyhai eszközök tárolására alkalmas elemet benne. Nos, ezek a vele szemben található fa homlokzat mögött rejtőznek, a mosógéppel, kazánnal együtt. Ezen a falon kapott helyet még egy kamra és egy nagy szekrény is, valamint több más tárolóegység is.

Forrás: m3arch.com

Ez a titkos tároló teszi lehetővé, hogy a konyhai sziget tökéletes minimalista esztétikában olvadjon egybe a térrel. Ebből csupán a vaskos fa bárszékek és a réz csaptelep emeli ki, melyek mind fontos részét képezik a minimalista dizájnnak.

Forrás: m3arch.com

A felesleges bútorokat és kiegészítőket tudatosan távolították el a lakás tervezése során, hogy a lehető legegyszerűbb és legtágasabb teret hozhassák létre. Mindössze a nappaliban találunk egy kaspós növénydíszt és a hálószobában egy képet. Ez utóbbi esetén a tárolásra is alkalmas fejtámla kivételével minden fehér.

Forrás: m3arch.com

A fürdőszoba fehér-szürke márványborítása kiválóan igazodik az egyetlen hagyományosan elkülönített helyiség érzetéhez. A nyitott tusoló, a mosdó és a vécé mind nagyon letisztult hatású, és épp annyi teret vesznek el, amennyi a kényelmes használatukhoz elengedhetetlen. Így ez a leválasztott „szoba” alkalmassá vált a már korábban említett tároló beépítésére.

Forrás: m3arch.com
Kis lakásban is kényelmesen – Helytakarékos megoldásokhttp://www.life.hu/otthon/20190310-kis-lakasban-is-kenyelmesen-helytakarekos-butorok.htmlA kis lakásokban okosan kell megválogatni a berendezést, hogy minden fontos funkció helyet kaphasson, emellett pedig szabad tér is maradjon. Ez nem egyszerű feladat, de szerencsére sok olyan bútor van már, ami megkönnyíti a dolgunkat. OtthonOrigoLegyen több helyed és esztétikusabb otthonod – Tárolási kisokoshttp://www.life.hu/otthon/20190201-tarolas-es-helykihasznalas-lakasatalakitasok.htmlNem kell, hogy nagyobb lakásba költözz vagy összenyiss szobákat ahhoz, hogy jobban elférj. Több helyet ugyanis az okos elrendezéssel is elérhetsz. Erre hoztunk pár szuper példát. OtthonOrigoSkandináv belsőépítészet kis csavarral, Oroszországbanhttp://www.life.hu/otthon/20180620-alomotthonok-skandinav-belsoepiteszet-oroszorszagban.htmlSzentpétervár belvárosában megbújik egy lakás, mely se saját kerttel ugyan nem bír, mégis maga a letisztult édenkert. Nézd meg, hogy miként érte el ezt a tervező, és fogd valamelyik ötletet, majd valósítsd meg saját otthonodban. OtthonOrigoNe csak alvásra használd! – Spórolj magadnak helyet a kis hálószobádbanhttp://www.life.hu/otthon/20180515-ne-csak-alvasra-hasznald-sporolj-helyet-a-kis-haloszobadban.htmlEgy lakásban vagy házban, gyakran a hálószoba kerül a legkisebb helyiségbe. Úgy gondolhatod, hogy itt töltöd napod legkevesebb aktív részét, amely részben igaz is. Nem szabad azonban megfeledkezned arról, hogy egy szűk térben nem lesz pihentető az alvás, se kellemes az ébredés, a készülődésről már nem is beszélve. Korábban írtunk már arról, hogy mik azok, amiket azonnal ki kell dobnod a hálódból, most pedig mutatunk pár trükköt, melyekkel a kis alapterületet nagyobbnak érezheted. OtthonOrigoDíjnyertes házak, melyek egészen kis alapterülettel rendelkeznekhttp://www.life.hu/otthon/20170629-dijnyertes-hazak-egeszen-kis-alapterulettel-rendelkeznek.htmlA kis otthonokat többé nem kell rejtegetni. Manapság a kreatív és innovatív formatervezés szinonimái, hiszen az épület szerkezetétől egészen a dekorációig minden négyzetcentimétert alaposan át kell gondolni, meg kellett tervezni, hogy a végeredmény tökéletes lehessen. Az Amerikai Építészek Intézete, „2017 Small Project Awards" első négy helyezettjét mutatjuk most be. Otthon--Kisbútor, mégis a nappali nélkülözhetetlen eleme – A dohányzóasztalhttp://www.life.hu/otthon/20180125-kisbutor-a-nappaliban-a-dohanyzoasztal.htmlVannak olyan elemek, melyek a nappaliból egyszerűen kihagyhatatlanok. Ilyen a kanapé – melyről korábban már írtunk -, no meg persze a dohányzóasztal. Ez az, amit a pöfékelés ellenesek sem neveztek át, így gyakran régi funkciójától megfosztottan álldogál a szobában, várva a magazinokat, poharakat, tányérokat... Kétségkívül ő a bútorok legkihasználtabb és legsokoldalúbb darabja. Ismerkedj meg vele. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.