Az senki előtt sem titok, hogy a gyerekek a világ különböző pontjain egymástól teljesen eltérő kultúrkörben nevelkednek, más lehetőségekkel rendelkeznek és elvárásokkal néznek szembe. Korábban megmutattuk, hogy ez a fajta eltérés mit jelent a játékok terén, most nézzük meg ugyanezt az étkezés tekintetében is.

Gregg Segal volt az, aki egy világméretű projekt keretén belül több országból kért fel gyerekeket arra, hogy tárják fel előtte, mit is esznek egy átlagos héten. Ezt követően fényképezőgépet ragadott és lenyűgözően szemléletes képeket készített.

Érdekes és tanulságos az, amiket ezek a fotók elénk tárnak. A fejlett országokban ugyanis a gyerekek asztalára túlnyomó többségben előre feldolgozott, gyakran rengeteg sót és cukrot tartalmazó étel kerül, míg a mi szemünkben szegényebb kultúrákban a zöldség, a gyümölcs, a diófélék és a húsok szerepelnek a „gyerekétlapokon”.

Forrás: Shutterstock
5 + 1 étel, amit még a válogatós gyerekek is megesznek

A gyerekek válogatósak, és ez nem mítosz, hanem a kőkemény valóság. A legtöbbjük csak a jól ismert ízekkel ápol szoros barátságot, de gyakran még a kedvenc ételeiket is fintorogva tolják el. Sok szülő ilyenkor az édességek, gyümölcsjoghurtok és kekszek világából hív segítséget, hogy csemetéjének ne maradjon üres a gyomra. Van azonban pár étel, amit szinte kivétel nélkül az összes gyerek szívesen elfogyaszt. Olvasd tovább!

Segal a képek készítését azonban nem csupán fotósként élte meg. Könyvet írt Daily Bread címen, amelyben nemcsak ezeket a csodásan megkomponált képeket találjuk, de a mögöttük meghúzódó élettörténeteket, az eltérő kultúrák leírását is. Sőt, választ kaphatunk az étkezési szokásokon keresztül arra az örök kérdésre, hogy mennyire is vagyunk igazából különbözőek, attól függően, hol élünk.

Kattints a képre, és nézd meg a galériánkat:

Forrás: Gregg Segal