Harcos hollywoodi zöldek: sztárok, akik nem félnek botrányt robbantani a jó ügy érdekében

Joaquin Phoenix Gisele Bündchen állat Jane Fonda természet természetvédelem környezetvédelem Brigitte Bardot Ian Somerhalder magazin állatvédelem Leonardo DiCaprio Pamela Anderson
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elismerésre méltó, amikor a celebritások nemcsak fürdőznek hírnevükben, hanem arra használják népszerűségüket, hogy kiálljanak a védtelenekért és felhívják az emberek figyelmét a világunkat fenyegető veszélyekre.

Jane Fonda

Kevés elszántabb hollywoodi amazont ismerhetünk a környezetvédelem terén, mint Jane Fonda modell-színésznőt. Amellett, hogy számos politikai és társadalmi ügy mellett állt ki, Fonda legfőképp a kőolaj-kitermelés káros hatásaival kapcsolatban szólalt fel, olyan politikusokat kritizálva, mint Barack Obama vagy Justin Trudeau.

Többször tartóztatták le más hírességekkel – például a listán is szereplő Joaquin Phoenixszel – együtt különböző klímatüntetéseken, melyekről általában bilincsbe verve, de boldogan és büszkén vonult el az őt körülvevő tömeg lelkes éljenezésétől kísérve.

Jane Fonda színésznőt letartóztatták az éghajlatváltozás tüntetése során Forrás: AFP

Joaquin Phoenix

Az Oscar-díjas színész hároméves kora óta vegán, élete egyik legfontosabb alappillérének tartja az állat-és természetbarát életmódot. Rendszeresen kiáll az állatok jogaiért, például a 2020-as Oscar-gálán mondott köszönőbeszédében is a tejiparban szenvedő jószágok embertelen körülményeire hívta fel a figyelmet.

Két állatfajt neveztek el róla, a Gladiatoria phoenix nevű kihalt tengeri ízeltlábút és a Loureedia phoenixi nevű pókfajt, melynek különleges színe és mintázata az általa alakított Jokerre emlékeztette a tudósokat.

Joaquin Phoenix Forrás: Getty Images via AFP/2020 Getty Images/Kevin Winter

Pamela Anderson

A szőke szexszimbólum kiváló példája annak, hogy a vadóc, kihívó külső sokszor érző szívet takar. Pam nagyjából 30 éve aktív szószólója az állatvédő vegán közösségnek, többször pózolt meztelenül a PETA különböző kampányaiban, illetve Vlagyimir Putyinnal és más befolyásos politikusokkal is tárgyalt a bálnák, valamint az orosz vadvilág megóvásáért.

Pamela Anderson Forrás: Getty Images for Maddox Gallery Los Angeles/2019 Michael Bezjian/Michael Bezjian

Leonardo DiCaprio

Az Oscar-díjas színész 1998-ban alapította Leonardo DiCaprio Foundation nevű alapítványát, melynek fő profilja a környezetvédelem népszerűsítése és támogatása. Leo a globális felmelegedés elleni harc egyik ikonikus hollywoodi figurája lett, helyet kapott többek között a WWF elnökségében, és számos díjat nyert áldozatos természetvédelmi tevékenységéért.

Leonardo DiCaprio Foundation 30. évfordulójának ünnepségén Forrás: AFP

Gisele Bündchen

A brazil származású modell szívügye az esőerdők, a természetes vizek és az állatok védelme, illetve az ételpazarlás minimalizálása. Rendszeresen adományoz hatalmas pénzösszegeket és személyesen is önkénteskedik a környezet megóvásáért, nem csoda, hogy erdőt neveztek el róla, illetve 2011-ben díjazták is az év legzöldebb hírességeként.

Gisele Bundchen Forrás: Brazil Photo Press/BRAZIL PHOTO PRESS/Eduardo Martins

Ian Somerhalder

A 43 éves színész nemcsak atomjóképű, a szíve is a helyén van. Szenvedélye az állatmentés, az állatokkal való helyes bánásmód és az örökbefogadás népszerűsítése, emellett az Egyesült Államok Kongresszusán is felszólalt már az elefántcsont-kereskedelem és az elefántvadászat beszüntetéséért.

2010-ben megalapította a The Ian Somerhalder Foundationt, melynek küldetése többek között magába foglalja a humánus ivartalanítást, illetve speciális rekreációs központok létrehozását bántalmazott állatok számára.

Ian Somerhalder Forrás: Getty Images via AFP/2015 Getty Images/Angela Weiss

Brigitte Bardot

Miután több mint 40 filmet és számos zenei albumot tudhatott a háta mögött, az „isteni Bardot" az állatvédelem promotálására használta világhírnevét. Megalapította a Brigitte Bardot Foundationt, vegetáriánus lett, továbbá elárverezte legértékesebb ékszereit és személyes tárgyait, hogy pénzt gyűjthessen a bajba jutott állatok javára.

Brigitte Bardot Forrás: AFP/Valery Hache

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.