Ha párnát teszel a térdeid közé, biztos, hogy kipihenten ébredsz: eláruljuk, miért

Forrás: Shutterstock/Olena Yakobchuk -
párna csípőfájdalom izomgörcs alvás gerinc
Ha azon kapod magad, hogy minden este nehezen alszol el, hát-, nyak- vagy csípőfájdalomra ébredsz vagy egész éjjel forgolódsz, érdemes kipróbálni azt, hogy egy párnával a térdeid között alszol. Ez a módszer a szakemberek szerint enyhíti a gerinc fájdalmait, pihentetőbb alvást biztosít, javítja a keringést és csökkenti a horkolást is.

A pihentető alváshoz számos életmódbeli tényező hozzájárul, ám ezeken kívül a testhelyzet is nagyon lényeges, fontosabb, mint gondolnánk.

Lehet, hogy van, akinek furcsa, hogy egy párnával a lába között aludjon, de megéri, pláne, ha minden szempontból javítja az alvásunkat. A póz egészségügyi előnyeit a Yahoo szedte össze.

1. Segít a derék- és nyakfájáson

"A párna egyvonalban tartja a medencét, és megakadályozza, hogy a gerinc elcsavarodjon" - vélekedik Phyllis Woodfine manuálterapeuta. A The Sleep Foundation szerint az emberek több mint 51 százaléka az oldalán alszik, nekik mindenképpen érdemes kipróbálnuk a párnás módszert. Hozzátették, aki háton alszik, az a térdhajlat alá helyezzen párnát, és azt is elmondták, a hason alvás pedig olyan egészségtelen a gerincnek, hogy jobb átszokni valamilyen más alvópózra.

Hogyan aludj párnával a lábad között?

1. Feküdj az oldaladra úgy, hogy a térded enyhén felhúzod a mellkasod felé.

2. Tegyél egy párnát (középkeménytől a keményig) a térdid közé, hogy a csípőd ne feszüljön.

3. Figyelj arra, hogy a gerinced egyenes maradjon.

2. Javítja az alvásminőséget

A Pittsburgh Egyetem Orvostudományi Karán vizsgálták, hogy a kevés és rossz alvás nagyon hátrányosan befolyásolja az egészségünket. Csökken az energiaszintünk, több zsírt raktározunk és nehezebben kezeljük a stresszt. A jó alváshoz pedig elengedhetetlen a megfelelő alváspozíció megtalálása. Ha párnával a térdeink között alszunk, kisebb eséllyel forgolódunk álmunkban.

3. Javítja a keringést

"Ez a pozíció általában elősegíti az alsó végtagok jobb keringését, csökkenti a feszültséget és az izomgörcsöket, valamint csökkenti a térdre nehezedő stresszt" - mondja a szakember.

A minőségi alvás javítja az egészséget és meghosszabbíthatja az életet. Forrás: Shutterstock/Olena Yakobchuk

4. Segíthet megelőzni a horkolást


Azok, akik hanyatt alszanak, nagyobb valószínűséggel horkolnak - ami komoly betegségekhez vezethet - , mint azok, akik más testhelyzetben töltik az éjszakát. Nos, ez is az oldaltfekvés mellett szól, ha pedig már pózt váltottunk, jöhet a párna.

+1. Csökkentheti a menopauza tüneteit

"A menopauza idején különösen jó, ha kevésbé feszülnek az izmok. Ekkor azonban a párna anyaga sem mindegy, fontos, hogy jól szellőzzön, ami éjszakai hőhullámok esetén 'életmentő' lehet" - fejtette ki a szakember és hozzátette, hűtőmatracok is kaphatók a változókori izzadás enyhítésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.