Megkeseríti az életed a lóhere? Hasznos tippek, amikkel megszabadulhatsz tőle

Forrás: https://www.newscientist.com/article/2312378-pollen-season-in-the-us-may-start-40-days-earlier-by-end-of-century/ -
gyomirtás kertész lóhere kertészkedés gyomnövény
A fehér here kétségtelenül az egyik legellenállóbb gyomnövény, amely kárt okozhat a gondosan ápolt gyepben, és megnehezítheti a hobbi kertészek életét. Megyeri Szabolcs kertészmérnök elárulja, hogyan szabadulhatunk meg tőle.

Ez térdre kényszerít

A legegyszerűbb módszer, ha letérdelünk, és kézzel gyomláljuk a területet. Azonban ennek vannak hátrányai is: mivel a lóhere elágazó szárrendszerével nagy területeket képes uralma alá vonni, időigényes visszafejteni a gyökereit. Laza közegű, kisebb területen azonban jól beválhat a módszer, és szintén elég kézzel nekiesni, ha csak néhány darab kósza lóheréről van szó.

Sok múlik a technikán

A kézi gyomirtáshoz hasonlóan időigényes megoldás, ha kapával forgatjuk át a fertőzött talajt. Lehetőség van a fej csúcsának pontos leszúrásával gyökerestül kiemelni a növényeket, de lehet íves mozdulatokkal "borotválni" a talajt, így elvágjuk a növények talajból kiálló részeit. A kapálás általában eső vagy öntözés után a leghatékonyabb, ilyenkor lazább a talaj.

Titka a nedves talaj

A gyomkiszúró eszköz használata is segíthet a lóhere eltávolításában. Kezdésként, ha szükséges, locsoljuk meg a talajt, hogy kissé lazábbá váljon. A nedves talaj ugyanis megkönnyíti a gyomirtó eszköz behatolását a földbe.

Zöld lóherelevelek pollennek körbevéve. Forrás: https://www.newscientist.com/article/2312378-pollen-season-in-the-us-may-start-40-days-earlier-by-end-of-century/


Vigyázzunk a gyökérrel

Ezt követően óvatosan nyomjuk le a gyomkiszúrót a talajba a lóhere közepén, majd enyhén forgassuk el az eszközt, hogy a gyökér körüli talaj lazuljon. Ezután húzzuk ki a lóherét a gyomkiszúróval együtt. Fontos, hogy a gyökér ne darabolódjon szét, mivel az új sarjakat hozhat létre.

Hamuvá porlad majd

A gyomégető eszköz kifejezetten azoknak készült, akik kedvelik az új technológiákat. Ennek az eszköznek a végén található egy néhány centiméter átmérőjű kör, amely elektromos áram segítségével magas hőt generál. Ennek köszönhetően, ha ezt a fejet a gyomra helyezzük, a gyomot szó szerint hamuvá porlasztja. Ennek eredményeként a gyomnövény teljesen eltűnik, a módszer pedig vegyszermentes és kímélő a kert számára.

Drasztikus és vegyszermentes

A fóliázás egy drasztikus, de vegyszermentes gyomirtási módszer, mely különösen hatékony, ha a lóhere nagyobb területet érint a kertben. Hátránya, hogy minden növényt kiirt, és sajnos nem is gyors megoldás, mivel két-három hónapig is eltarthat.

Sötétség a fólia alatt

Az érintett területre terítsünk le egy vastag, akár több rétegben elhelyezett fekete fóliát, majd azt a szélein, esetleg a belső részeken is rögzítsük téglával, deszkákkal, egyéb nehéz tárgyakkal. Ez a fedés elzárja a növényeket a fénytől, a levegőtől, ráadásul magasabb hőmérsékletet állít elő, így pár hét alatt minden kipusztul alatta.

Várjuk meg az őszt

Bár a tavasz vagy nyár csábító lehet a lóhere irtására, különösen amikor a növény gyorsan növekszik, mégis érdemes várni a gyomirtással őszig. Válasszunk olyan gyomirtószert, amely kifejezetten fehér lóherére lett kifejlesztve, és alkalmazzuk akkor, amikor legalább 24 órán át nem várható eső.

Zsákoljuk be a zöldet!

Bármelyik módszert választjuk, fontos a kitépett gyomnövények összegyűjtése, mivel a földön maradt maradványokból sok gyom tovább növekedhet. A legbiztosabb megoldás, hogy mielőtt kidobnánk, egy műanyag zsákba tesszük.

Erősítsük meg a gyepet

A fehér lóhere egy olyan gyomnövény, amely előszeretettel terjed alacsony nitrogéntartalmú talajokon. Éppen ezért a pázsit nitrogénszint fenntartása fontos lehet a lóhere terjedésének megakadályozása érdekében. Például megfelelő trágyázással és talajjavítással növelhető a talaj tápanyagtartalma, és ezzel visszaszoríthatjuk a lóhere növekedését.

Fillérekből is megoldható

Ha a természetes módszerek hívei vagyunk, kora tavasszal vagy ősz elején terítsünk le egy vékony komposztréteget a gyepre. A jól lebontott komposzt a nitrogén mellett számos más tápanyaggal is ellátja a talajt, miközben elősegíti a talajban élő mikroorganizmusokat. Fontos megjegyezni, hogy a komposzt lassabban fejti ki hatását, mint a hagyományos, szintetikus műtrágyák, azonban hosszútávon jelentős értékű talajjavítást biztosít.

Fű helyett is választják

Sokan először a fehér lóherét gyomnövényként azonosítják, de egyre több helyen népszerű a kertekben történő ültetése is. Előnye, hogy könnyen kezelhető és jól tűri a szárazságot. Ezért ha nem szeretnénk vagy nincs időnk gondoskodni a pázsitról, szerencsés választás lehet a lóheréből, illetve vadvirágos fűmagkeverékből kialakított gyep.

Legelő a beporzóknak

Ha megbékélünk a lóherés gyeppel, nemcsak kevesebb munkát és anyagi befektetéstől óvjuk meg magunkat, de ideális életteret teremthetünk a beporzó rovaroknak, méheknek és pillangóknak is. Sőt, az sem kizárt, hogy négylevelű lóherére lelünk a pázsitban.

Agresszívan terjeszkedik

Fontos azonban figyelembe venni, hogy a lóhere terjedése gyors lehet, és könnyen kiszoríthat más növényeket a területekről. Emiatt érdemes gondoskodni arról, hogy ne szaporodjon túlságosan, és ha a kert tervezésében helyet adunk neki, tegyük ezt olyan területen, ahol nem fogja veszélyeztetni a többi növény növekedését - írja a Fanny.

Megbarnult a gyep? Ezt tedd, hogy újra élettelivé váljon!

Kezdő kertészek számára ijesztő lehet, amikor egy locsolásmentes időszak után a gyep sárgás-barnás árnyalatot vesz fel, ám ilyenkor nem kell rögtön pánikba esni és agyonöntözni. Inkább ezzel próbálkozz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.