gerincsérülés gerincsérv egészség nyújtás mozgás jóga gerinc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szervezet egyik alappillére a gerinc, ezért nagyon fontos figyelni az egészségére. A stressz, a rossz tartás, az egész napos ülőmunka miatt kialakuló elváltozások és a fájdalom megelőzésében segít a jóga egy speciális változata.

A beteg gerinc kihat az egész szervezet működésére, ezért létfontosságú, hogy megőrizzük az egészségét. Akár gerincproblémáid vannak, akár csak szeretnéd "karban tartani" a gerincedet, fontos, hogy olyan mozgásrendszert válassz, ami kíméli és egyben visszaállítja a gerincedet alkotó csigolyák fiziológiás állapotát. A gerincterápiás jóga célirányosan használja az ismert testhelyzeteket, melyektől a gerinc melletti izmok erősödnek, megszűnnek a kellemetlen fájdalmak és egyenesebb lesz a tartás. A gerincferdülés is csökkenthető, hiszen megtanulható, milyen irányú mozgatások hozzák egyensúlyba a gerinc működését. Emellett pedig nagyon fontos, hogy megtanulj helyesen állni, ülni, hiszen a napjaid nagy részében ezek a mozgások szerepelnek. Ezzel a mozgással ráadásul a porckorongsérv is megelőzhető, sőt gyógyítható is. Ha sokat fáj a gerinced, illetve a fájdalom a lábadba sugárzik, mindenképpen fordulj orvoshoz, mert kezdeti stádiumban még elkerülhető a műtét.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Tudtad?

A víz segít megőrizni a gerinced egészségét! Fontos, hogy naponta legalább két liter vizet fogyassz, mert a megfelelő mennyiségű folyadék segíti a csigolyák közti porckorongok rugalmasságának megtartását, a különböző deformitások megelőzését, az egészséges gerinc megőrzését.

Dr. Hovanecz Anikó belgyógyász, gasztroenterológus, emellett pedig jógaterapeuta és jógaoktató is a gerincterápiás jógára esküszik: "A jógaoktatói tanfolyam elvégzése után azon kezdtem gondolkodni, hogyan tudok majd a jógával a beteg embereken segíteni. A praxisomban és az életemben is azt láttam, hogy rengeteg gerincproblémával küszködő ember van. Így aztán 2008-ben elindítottam a gerincterápiás jógatanfolyamot. Ez a mozgásforma abban különbözik a gyógytornától vagy a gerinctornától, hogy itt a jóga minden elemét alkalmazzuk. Hiszen mentálisan a gondolkodást is rendbe kell tenni ahhoz, hogy a test rendbe jöjjön és alkalmassá váljon a gyógyulásra. Minden a gondolatokból indul ki, ez pedig elengedhetetlen része a pozitív változásnak. A nyugati és a keleti orvoslás rendkívül jól kiegészíthetik egymást. A nyugati jól használható diagnosztizálásra vagy akut helyzetekben. A keleti viszont a megelőzésben, a gondozásban, a rehabilitációban tud segíteni, ezért a kettő ötvözése igen sikeres lehet a gyógyításban.+

Edit (35)

"Tizenöt évvel ezelőtt műtöttek porckorongsérvvel, öt éve kezdtem jógázni. Bár nagyon élveztem a mozgást, mégis bosszantott, hogy a sok odafigyelés és a jóga ellenére állandóan fájt a hátam a műtéti heg miatt. Kutatni kezdtem, hogy számomra hogyan lehet hasznos a jóga, és ekkor találkoztam Anikóval. Őt ajánlották mint orvost és hozzáértő jógaoktatót. Anikó olyan foglalkozásokat tart, amelyek alatt mindenki a betegségének megfelelően megtanulhatja, mit szabad csinálnia és mi az, ami rizikót jelenthet számára. Az első foglalkozás alkalmával mindenki röntgen-, illetve CT-, MR-felvételekkel érkezett és Anikó lejegyezte, kinek milyen területre kell figyelnie. A jógaórák alatt állandóan figyelmeztetett minket, ki mit csinálhat, és melyek azok a gyakorlatok, amelyeket nem, vagy máskép kell végrehajtani. Számomra nagyon hasznos volt a tanfolyam, mert azóta biztonságosan és fájdalom nélkül tudok jógázni."

A gerincterápiás jóga mellett fontos, hogy meditálj és tedd rendbe az elmédet, mert így tudod megtartani a test és lélek harmóniáját. Vannak mantrák, amelyek gyógyító és fájdalomcsillapító jellegűek, ezeket is alkalmazhatod a jóga alatt. A gerinc egészsége mellet pedig a szervezeted másik alappillére a helyes légzés elsajátítása, ami annyit jelent, hogy lélegezz teljes tüdővel, mélyen, és mindig az orrodon keresztül.




1. Kobraállás

Helyezkedj el hason fekvő pihenő pózban, a kezek legyenek a lengőbordáid mellett, szorosan a törzshöz húzva, a fej a homlokon pihen. Belégzésre emeld a fejed és a mellkasod, homorítsd a hátadat, vállaidat told a csípők felé, tartsd a pózt hasi légzésekkel, majd kilégzéssel engedd vissza magad.

Forrás: Life.hu
Forrás: Life.hu

2. Harcos póz

1.Az alaphelyzet a terpeszállás. Belégzéssel emeld magasba a két kart, a tenyerek összeérnek. Kilégzéssel fordítsd jobbra a jobb lábat, a bal láb kicsit utána fordul, és a törzs is jobbra fordul. Belégzéssel felfelé nyújtózik a gerinc, és a karok a fül mellett vannak.

2. Kilégzéssel hajlítsd és engedd le a jobb térdet és combot, hogy nyúljon a bal csípőhajlító izom. A gerincoszlop a nyújtózást megtartva hátra hajlít, amennyire jólesik.

Forrás: Life.hu
Forrás: Life.hu

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.