A kiegyensúlyozott nő titka – aktiváld a szexcsakrádat!

Forrás: Thinkstock -
szexcsakra JógaKlikk szexuális élet testmozgás jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szexualitás, szenvedély, kreativitás, párkapcsolatok, női-férfi polaritás, odaadás, átélés, önmagad elfogadása, az evéshez való viszonyod – ezek mind a szexcsakrához kapcsolódnak. Aktiváld őket! 

Sorozatunkban segítünk megérteni a gerinc mentén elhelyezkedő hét fő csakra (energiaközpont) működését, megvizsgáljuk, milyen mentális vagy fizikai tünetek utalhatnak egy-egy csakra egyensúlyvesztésére, és tippeket adunk arra, hogyan lehet egyensúlyba hozni az adott csakrát.

Forrás: Thinkstock

Mi az a csakra?

A csakra szó azt jelenti szanszkritül, hogy kerék. Sokan úgy magyarázzák ezt, hogy a csakrák energiaörvények. Körbe-körbe forognak és ellátják a testünket energiával. Sokszor hallani, hogy hét csakránk van. Valójában több ezer kisebb-nagyobb csakra van az emberi testben, de a gerinc mentén húzódó hét fő csakráról esik a legtöbb szó, ezek a legfontosabbak az energetikai test kiegyensúlyozott működése szempontjából.

A szexcsakra a hét fő csakra sorában alulról indulva a második, a gyökércsakra után. A medence közepén, a köldök és a nemiszerv között, a keresztcsont magasságában helyezkedik el. Színe a narancssárga, a belső elválasztású mirigyek közül a petefészek illetve a herék kapcsolódnak a szexcsakrához, és a szexuális hormonok termelése (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron). Ehhez a csakrához tartozik a folyadékháztartás szabályozása, a nyelv és a haj.

A szexualitáson kívül ez az energiaközpont felelős a kreativitásért, hiszen minden élet innen indul ki, és ide tartozik nemcsak az utód, de bármi más megalkotása és létrehozása. Itt történik szervezetünkben az elengedés, és ez a fontos folyamat mentális síkon is a szexcsakrához tartozik. A szexcsakra további fontos feladata az evéssel való kapcsolatunk egyensúlyban tartása, és egyben önmagunk elfogadása és szeretete. Ha „szeretetre éhezünk", úgy érezzük, nem kapunk elég kényeztetést, gyakran az evésben keressük a megoldást: szeretetéhségünkben túl sokat eszünk, vagy éppen ellenkezőleg, azt várjuk, hogy a koplalás megoldja a kapcsolati és az énképünkkel kapcsolatos problémáinkat.

Gyakori problémát jelent mindkét nemnek, hogy egyensúlyt találjon a női és férfi polaritásban. Egyszerre próbálunk női és férfi szerepekben megfelelni (például család és munka), és közben előfordul, hogy rossz helyzetben hívjuk segítségül a női vagy férfi energiánkat. Ettől gyakran nem találunk párt magunknak, vagy kibillen az egyensúly a meglévő párkapcsolatban.

Azt is gyakran elfelejtjük, hogy a férfiak és a nők máshogy élik meg a szexualitást. A nőknél a szexcsakra jobban a szívcsakrával kapcsolódik össze, vagyis az érzelmekkel. A férfiaknál viszont sokkal inkább kapcsolódik a köldökcsakrához, a férfias erő és a dominancia témájához. Ennek ismerete segíthet abban, hogy megértőbb és elfogadóbb legyél a pároddal szemben és jobban kezeld a párkapcsolati konfliktusokat.

Forrás: Thinkstock

Erre figyelj!

A szexualitáshoz kapcsolódó vagy a párkapcsolatban jelen lévő uralkodni vágyás gyakran a bántalmazás előjele! Ha ilyesmit tapasztalsz, kérj segítséget, informálódj például a NANE Egyesület oldalán.

A szexcsakra zavarára utalhat, ha valaki gátlásos, bátortalan, visszahúzódó, vagy ha valaki túl harsány, sokat beszél a szexről és kihívóan viselkedik az ellenkező nemmel. Mivel a szexcsakra felelős a nemi hormonok termelődéséért, ez hatással van a megjelenésre, a súlyfeleslegre, a hajra is. A szexcsakrához tartozik az összes szexualitással és nemiszervekkel kapcsolatos probléma, mint a menstruációs zavarok, petefészekciszták, termékenységi problémák, impotencia vagy orgazmusproblémák, prosztata- és heregondok, a méh és a mell problémái, de ide tartoznak a vizeletproblémák (folyadékháztartás) és a hízás is (a zsírpárnák védőréteget képeznek a külvilággal és a szexualitással szemben, hiszen aki elhízott, az általában kevésbé érzi magát vonzónak).

Hozd egyensúlyba a szexcsakrád!

Mindannyian mások vagyunk, és máshogy reagálunk dolgokra, úgyhogy válogass az alábbi ötletekből olyasmit, amit szívesen csinálsz:
- színterápia: narancs (alsónemű, ruha, pizsama, narancs színnel festés)
- illóolajok: szantálfa, ylang-ylang, kardamom. Fürdővízbe különösen jó.
- kövek: narancs színű kövek, pl. borostyán, karneol.
- tevékenységek: vízzel kapcsolatos, befelé forduló, elmélkedő, csendes tevékenységek, (pl. úszás, fürdő, jakuzzi), kreatív tevékenységek (pl. festés, rajzolás, kézimunka), interaktív tevékenységek (pl. tánc, társastánc, hastánc)
- vizualizációk: vízzel kapcsolatos vizualizációk, pl. nyugodt vizű tó, feloldódás a tóban, áramló víz, tenger, lebegés, úszás. Narancs szín vagy narancs színű örvény a keresztcsont magasságában elöl és hátul is.
- megerősítések, vagyis szankalpák: (Feltétel nélkül) Szeretem és elfogadom magam. Megteremtek mindent, ami megfogan az elmémben. Megteremtem a saját boldogságom. Nagyra becsülnek és én is nagyra becsülök másokat. Könnyedén hajlok és áramlok. Könnyedén és elegánsan engedem el, ami visszatartana. Női és férfi oldalam egyensúlyban van.
- jógaászanák: csípőnyitások és olyan ászanák, amelyekben a lábak nagy terpeszben vannak: pl. hanumánászana (spárga), nagy terpeszes előrehajlások ülve vagy állva, malászana (mélyguggolás), baddhakonasana (pillangó vagy suszter póz), csípő- és mellkasnyitások egyszerre (pl. gomukhászana/tehénarc póz, ékapáda rádzsakapotászana/ egylábú galambkirály póz)

Life.hu-tipp

Hozd egyensúlyba a szexcsakrád ezzel a tizenöt perces JógaKlikk videóval, ami ezen a héten ingyenes. Energetizálja a medencét, felébresztheti a szexuális vágyat és számos női problémára jótékony hatású lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.